Dziwne przegub sprzęgło ????

Auto
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r
Siemka mam problemik otóż chciałem dziś ruszyć z skrzyżowania i dodaje gazu a tu obroty rosną a auto ledwo jedzie zjechałem na pobocze pozaglądałem zero wycieku wsiadam auto znów jedzie tak jak powinno czyli wszystko ok. zjechałem na stację i chciałem zawrócić coś mi strzela w lewym kole przy pełnym skręcie (autem normalnie jeżdze) poszedłem do pracy wróciłem i znów robię kółka i nic cisz Alfa teraz całkiem normalnie się sprawuje!! CO TO MOŻE BYĆ ?? czy to coś poważnego?? za pomoc i porady będę bardzo wdzięczny ! Pozdro

Przegub jak już by zaczoł strzelać to by strzelał przy kazdym skręcie (jak już zaczyna to nie kończy, nasila sie coraz bardziej) tylko w zaleznosci od której strony jest przegub.
Np. lewy- skrecając w początkowych fazach rozpadu tego elementu strzela gdy tylko skrecasz w lweo jak już sie bardziej rozsypie to strzela przy skrece w prawo lub lewo z tym że w lewo bardziej.
U ciebie jeśli chodzi o ten przypadek na skrzyzowaniu to raczej wypada na sprzęgło bo przegub jesli nawet strzela to i tak spełnia swoje zadanie.
Może alfa miała jakąś chwilową słabość :)

witajcie ja tez teraz jak zaczynam skrecać czy to w lewo czy w prawo strzasznie strzela,wyglada na przeguby.ale strzela dopiero wtedy jak skrecam z gazem, gdy skrecam na luzie bo tak sobie sprawdzałem to nic niesłychac.potrzebował bym czesci do zawieszenia,jak macie namiary na jakies w dobrych cenach to podajcie jakies linki.i co wogóle mam dokupic przy całym zawieszeniu :) chodzi mi o tuleje pływajace i jakies gumy.pozdrawiam

Miałem podobny przypadek. Opisywałem go gdzieś na forum, wszystko wskazywało na przegub, nawet mechanik stwierdził, że to na 100% przegub zewnętrzny, więc go wymieniłem, ale zupełnie nie potrzebnie, bo stukać nie przestało. Okazało się, że to gumy stabilizatora! Zamówiłem poliuretany i czekam aż przyjdą, żeby wymienić i mieć w końcu błogą ciszę w kabinie.
Pozdrawiam.
- Rafał

No oka alces1 ale co może być przyczyną ze auto zachowywało się chwile (miałem na biegu) jak by nie było na biegu a teraz to ustało ?? aha stuki słychać tylko jak skręcam w prawo może to nawet nie stuki tylko jak by szarpanie w każdym bądź razie bardzo dziwne !najbardziej zastanawia mnie dlaczego obroty na biegu rosły a auto ledwo jechało!! a teraz to ustało całkowicie!

Odnośnie "nie jechania" to może być coś nie tak z dociskiem albo sterowaniem sprzęgła. Wiem że w starych gumowych przewodach hamulcowych wewnętrzna warstwa gumy może się odspoić i powodować blokowanie się koła. W twoim przypadku podobny defekt powodowałby blokowanie się sprzęgła w pozycji roboczej- rozłączenie. Jest to mój domysł, jeśli przy sprzęgle nie ma elastycznych przewodów to mnie naprostujcie ;)

witajcie ja tez teraz jak zaczynam skrecać czy to w lewo czy w prawo strzasznie strzela,wyglada na przeguby.ale strzela dopiero wtedy jak skrecam z gazem, gdy skrecam na luzie bo tak sobie sprawdzałem to nic niesłychac.potrzebował bym czesci do zawieszenia,jak macie namiary na jakies w dobrych cenach to podajcie jakies linki.i co wogóle mam dokupic przy całym zawieszeniu :) chodzi mi o tuleje pływajace i jakies gumy.pozdrawiam
tuleje plywajace to od merca w 124

Amortyzatory
Powrót