dziwna praca silnika

PLASTICZ

Nowy
Auto
166, 2.4 JTD 20v 2005r
Problem jest tego typu iż od pewnego czasu lałem ruską ropę dolewałem za każdym razem dodatku do ropy bo nie wiadomo na czym ci rosjanie jeżdżą ;)
Wszystko było OK przez jakieś 7miesięcy ostatnio jak ponownie zalałem alfa zaczęła słabo palić potrzebuje co najmniej 10 razy przewalić wałem zanim odpali. jest tak samo bez różnicy czy silnik jest zimny czy ciepły. Jeździłem tak 3-4 dni. Co dziennie pokonuję krótkie odcinki do pracy jakieś 1,5km. dziś rano alfa oprócz słabego rozruchu zaczęła pracować jak traktor na niskich obrotach tak w okolicach 1500 trzęsie silnikiem tak aż w środku czuć. Nie jest to normalna praca jak wcześniej. Najbardziej zauważalne że jest coś nie tak jest wtedy gdy da się na obroty powyżej 2000 i zwolni gwałtownie pedał gazu wtedy dziwnie schodzi do wolnych obrotów bo pod końcem brzmi tak jakby miała zaraz zgasnąć ale nie gaśnie. Mam też pęknięta gumę za przepływomierzem tą co do przepustnicy wchodzi ale jest zaklejona taśmą porządnie więc raczej lewego powietrza nie łapie.
Koledzy co może się dziać z moją piękną? dodam że filtr paliwa wymieniony jakieś 2 tygodnie temu. Wiem tez że mam padnięta przepływkę bo wywala mi błąd na Ecu scanie ale to miałem już od dawna i alfa mimo tego błędu jeździła normalnie.
Boje się że to coś może być z rozrządem :( HELP

Ostatnia edycja:
Układy zasilania paliwem typu Common Rail są bardzo wrażliwe na jakość paliwa ze względu na precyzję wykonania elementów. Nie chcę być złym prorokiem ale to może być przyczyna :dontknow: Z drugiej strony czy dziwnie schodzi z obrotów tylko przy przegazówce, czy też jak hamujesz silnikiem z tych 2000 obr?

Kolega pół roku temu miał podobny problem z zapalaniem tylko w 2.4 JTD. Skończyło się na wymianie czujnika ciśnienia paliwa.

Mój braciak mieszka na Warmii cały czas jeżdzi na ruskim paliwie i twierdzi że jest bardzo dobre. Może to te dodatki zaszkodziły...

Mój braciak mieszka na Warmii cały czas jeżdzi na ruskim paliwie i twierdzi że jest bardzo dobre. Może to te dodatki zaszkodziły...
W mojej okolicy nawet kierowcy tirów przestali na tym jeździć. Jeden Tirek się zatarł a śmigał na tym paliwku ostatnie 120tyś km

sugerujesz że alfa mi się zaciera? :/
Nie sugeruje tylko ja też miałem możliwość kupna takiej ropki ale wolałem dopłacić 20gr. i mieć pewną z Orlenu bo kumpel śmiga na cysternie. VW-owskie SDI pociągło by na tym na dłuższą mete,ale nie JTD

---------- Post added at 15:55 ---------- Previous post was at 15:54 ----------

Spróbuj podziałać coś z tym czujnikiem ciśnienia jak radzi Omen bo nie ma co wróżyć z fusówa problem masz nie mały..

a możliwe jest że jeden z wtrysków może być zapchany? wyraźnie silnik kuleje, telepie go. Jak sprawdzić taką ewentualność? FES coś wykaże? można na wykresie coś zobaczyć?

ruska ropa, od dawna martwy przepływomierz, .... ciekawe co jeszcze? kolego o auto trzeba dbać a szczędzić jak tylko się da. jedź na porządną diagnostykę to ci powiedzą co ją boli, i odżałuj te 350 zl i kup jej tą przepływke i co tam jeszcze trzeba bo inaczej Bella zacznie Ci się w sypać w tempie lawinowym.

Miałem kiedyś Kangoo 1.9 po dolaniu dodatków "uszlachetniających" silnik rzucił palenie, mechanik wymienił pompę i resztę na chybił trafił co mnie kosztowało ponad 2000 pln, bo na początku w ciemno uznał że pompa, po długich przeprawach z pompiarzami z mojej okolicy i z autem okazało się że wtryski nagle padły, też lałem bio i opał, ale ta lekcja kosztowna była, ale wreszcie zapalił. Wtryskiwacze obadaj, choć to zupełnie inne auta to skutki oszczędzania podobne, a mechanicy tylko na takich czekają. Pozdrawiam powodzenia.

Stoi u mechanika zadzwonił przed chwila i gada że wtryski OK tylko o połowę mniejsze sprężanie na jednym z cylindrów i chodzi na 3 garach :/ Boże oby to nie tłok :(
jak myślicie co może być przyczyną? Teraz zwalają głowicę żeby zobaczyć co się dzieje i dlaczego tak jest :( boje się kolejnego telefonu.

Koledzy dolacze sie do tematu moja alfa jak jest zimny silnik strasznie wariuje wywala blad P0190 i P0191 jak sie przelaczy w tryb awaryjny to pracuje normalnie rowno albo jak odepne wtyczke od czujnika na listwie wtryskowej regulator na pompie CR mam nowy czy to moze byc pompa CR

ja bym na Twoim miejscu postawił ją do specjalisty bo jak będziesz tak jeździł to się skończy tak jak u mnie :( jeśli to wtryskiwacze to lepiej to sprawdzić bo jak któryś leje lub w ogóle jest zapchany to zatrze ci tłok. U mnie nie pokazywało błędów.

jak któryś leje lub w ogóle jest zapchany to zatrze ci tłok

To chyba tak nie działa. Olej i filtr oleju wymieniany regularnie?

Daj znać co tam panowie mechanicy uradzą po tej operacji na otwartym sercu.

tak filtry i olej wymieniałem zawsze 2 razy w roku a ten od paliwa wymieniony był jakieś 2 tyg temu. Może to nie będzie zatarty tłok nie wiem, ale dlaczego jest mniejsze o połowę ciśnienie na cylindrze w porównaniu do pozostałych 3 ? Może w ogóle dziura w tłoku :( nie wiem ale mam same czarne myśli i chodzę zdołowany cały dzień i czekam na telefon jak na wyrok.

---------- Post added at 15:44 ---------- Previous post was at 15:42 ----------

gdyby to była tylko uszczelka pod głowicą to chyba bym się zesraczkował ze szczęścia.

Okazało się że wypalony był jeden z zaworów a w baku zamiast ropy było mleko jak to powiedział mechanior także odpuśćcie sobie ruską ropę z niepewnych źródeł :]

Amortyzatory
Powrót