• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dziwna mała plama pod silnikiem

Seb022

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 1998
Witam,

czasami w moje 156 jest coś takiego, że jak zaparkuję auto odstoi trochę to pod silnikiem pojawia się bardzo mała plamka. Jest to podobne do wody tylko lekko tłuste. Bez wonne i bez smaku. Nie wygląda to jak olej który jest tłusty i brązowawy. Na płyn z układu kierowniczego i chłodniczego też nie wygląda. Ta plama jest nie zawsze, pojawia się czasami. Dosłownie zleci z 5 kropel i tyle, średnica plamy to może ze 2 cm. Płynów w układach nie ubywa regularnie sprawdzam. Auto ma klimatyzację. Co to może być, nie daje cholerstwo spokoju?

Jeśli nie paliwo, płyn chłodniczy, wspomagania i olej to chyba zostaje olej skrzyni i plyn hamulcowy. Chociaż olej skrzyni ma zapach.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Płynu hamulcowego też nie ubywa olej w skrzyni wymieniony wraz z uszczelniaczem, gdzieś wyczytałem, że to może być skroplona para z klimatyzacji?

Woda z kilmatyzacji może Ci się wylewa a zabrudzenie jej wynika z tego, że ulice nie są czyste a i kanaliki odpływowe sterylne nie są.

Nawet jeżeli nie używam klimy to czasami ta malutka plamka się pojawi a czasami nie. Wąchałem nie pachnie ;-) polizałem bez smaku ;-) Dziwne jest to, że raz jest a raz jej nie ma. Zauważyłem, że pojawi się wtedy kiedy na dworze padało bądź jest wilgotno. Wygląda to jak woda tylko lekko tłusta tak jak by trochę woda z oliwką jakąś. Plamka ta jest lekko brudna, ale to dlatego, że silnik od spodu jest brudny i pewnie zbiera jakiś syf zanim spadnie na ziemię. Sam nie wiem co o tym myśleć.

Zobacz czy masz ten kanał z podszybia drożny, ja mialem tam pełno liści i woda stala, co jakis czas sie troche przesączało i była plama jak u Ciebie

Może Ci się kolego psuje pompa wspomagania. Niby pisałeś, że Ci tego płynu nie ubywa. Lepiej to sprawdzić z kimś kompetentnym.

Amortyzatory
Powrót