• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dziwna część !! Bravo 1.9JTDM 2007

Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V
A więc nie jest to 156 ale też Włoch i bliska rodzina Alfy , a więc mój znajomy na Bravo 1.9JTDM 8v 120kucy 2007r , dzisiaj podpiąłem go pod kompa i o dziwo zero błędów i realny przebieg 39.489km!! Ale ma jedną część o której nic nie wie(tryska mu tamtędy olej) nawet w ASO nie wiedzieli co to jest i zrobili mu to niby ale tak ze po 2 dniach znowu zaczął tryskać olej . Wklejam fotki tego ''czegoś'' i proszę Was o pomoc w podpowiedzeniu mi (głównie znajomemu) co to jest .Chodzi o to srebrne okrągłe , na pierwszym zdj dobrze widać , nie powinno tego być , jest to poprzewiercane i ta rura czarna jest do tego przykręcona (i to wszystko jest sylikonem zawalone , ale i tak go przedmuchuje). W razie jakiś pytań, pytajcie ja odpowiem na ile bd umiał

IMAG0009.jpgIMAG0010.jpgIMAG0011.jpgIMAG0012.jpgIMAG0013.jpg

a do czego to jest,po co to jest ? i dlaczego jest to tak zrobione , w tym modelu nie ma tego seryjnie

Jak to nie ma..musi być bo trzęsłoby Ci silnikiem przy gaszeniu..

tego okrągłego co jest przy tej czarnej rurze (na 1 focie dobrze widać) nie powinno być ta rura powinna być przykręcona w otwory które są a nie jest , te srebrne koło jest poprzewiercane i do tego jest rura przykręcona , na pewno tego oryginalnie nie ma bo w ASO tego nie znali i jeszcze taki koles co miał takie same bravo co znajomy powiedział ze on tego nie ma

tak kolego ,ale nie chodzi o to :) tylko o to okrągłe srebrne co jest pomiędzy tym a rura (czarną ) , po co takie coś tam wknocili

Wsadzili bo nie było do czego rury przykręcić, inne mocowania.
Zrobili taką "przejściówkę" ;)
Ale olej? Tam powinno być powietrze ;p Czyżby po 40 tyś turbo tak waliło olejem? Albo może znajomy ma za wysoki stan oleju w silniku?

powiedzieli mu ze tam sa aż 3 atmosfery i dlatego tak tryska olejem (ja przekazuje tylko to czego on sie dowiedział)

Odgrzebię temat. Zgodnie z EPER dla wersji 1.9 120KM klapa gasząca bądź jak kto woli przepustnica powinna wyglądać inaczej, a dokładnie tak

http://allegro.pl/przepustnica-klapa-bravo-stilo-1-9-jtd-multijet-i5066005452.html

To co widać na pierwszej stronie tematu to przepustnica sterowana wiązką elektryczną. Występuje ona w silnikach Opla 1.9 CDTI 120 KM i jeśli się nie mylę w Saabach. Biorę też pod uwagę okoliczność, że Włosi mają bałagan w dokumentacji. Zatem czy ktoś spotkał się z podobną przepustnicą w silniku 1.9 Fiata lub Alfy?

Amortyzatory
Powrót