Dziś i mnie dopadło

Dobra - to wiemy, że ECU "widzi" Halla.
A jak odepniesz przepływomierz to już zapala marchewkę?
Bo chyba z tym były problemy.

pisałem ,ze nie wiem, bo jak odpieta to nie chodzi to skąd mam widzieć skoro nie idzie jej zapalić:confused:

SORRY!!! zmiana byłem odpiać przepływke, po tych wszystkich resetach idzie juz ja zapalic na odpiętej ale strasznie faluje i nie słucha pedału gazu i marchewa jak trzeba

Ostatnia edycja:
No to teraz eliminując:

- świece, cewki, kable OK
- lewego powietrza nie ma
- instalacja elektr. sprawdzona pod kątem styków
- po odpięciu przepływki silnik gaśnie, więc przyjmujemy, że przepływka jest dobra, bo daje jakiś sygnał
- objawy nie są typowe dla czujnika wału
- no to zostaje silnik krokowy lub coś z podawaniem paliwa - pompa, wtryskiwacze
Jeśli masz stetoskop lekarski to spróbuj osłuchać wtryskiwacze, czy tykają równo jak zegarek, no i dobrze by było sprawdzić ciśnienie paliwa na listwie.
A masz gdzie pożyczyć krokowca?
Bo to coraz poważniej jednak wygląda na krokowca.

Ostatnia edycja:
No to teraz eliminując:

- po odpięciu przepływki silnik gaśnie, więc przyjmujemy, że przepływka jest dobra, bo daje jakiś sygnał

nie czytasz tego co pisze silnik juz nie gasnie po odpieciu przeoływki przed chwila byłem sprawdzic , chodzi tylko faluje i nie słucha pedału

Koledzy, a krokowiec od 1.6 podejdzie?
Cubus00 jak krokowiec bedzie pasował, to podmienimy z mojego w niedziele i sprawdzimy. Dzisiaj moja Bella wróciła od blacharza :) Maestro naprawił i naprostował wszystko co trzeba, w niedziele wymieniam fotele na skóry, uzupełniam braki w duperelach wnętrza i zostanie mi tylko przepływka do zrobienia :) HURRAAA :)

PS. Cubus00 nie dzwoń jutro (w sobotę) do mnie bo zagramanicą będę.

Ostatnia edycja:
Cubus00 jak krokowiec bedzie pasował, to podmienimy z mojego w niedziele i sprawdzimy. Dzisiaj moja Bella wróciła od blacharza :) Maestro naprawił i naprostował wszystko co trzeba, w niedziele wymieniam fotele na skóry, uzupełniam braki w duperelach wnętrza i zostanie mi tylko przepływka do zrobienia :) HURRAAA :)

PS. Cubus00 nie dzwoń jutro (w sobotę) do mnie bo zagramanicą będę.

a dnia wystarczy na tak rozbudowane plany ,przepływke na próbe moja założymy jak moze byc od 2.0 to sie zobaczy czy dobra

No to teraz eliminując:

nie czytasz tego co pisze silnik juz nie gasnie po odpieciu przeoływki przed chwila byłem sprawdzic , chodzi tylko faluje i nie słucha pedału

Czytam, czytam.

---------- Post dodany o godzinie 13:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:31 ----------

da rade do 2.0 założyć krokowca od 1.6 :confused:

-na krokowcu jest numer bosch 0 132 008 650, jak będzie taki sam to musi być dobrze
- do wymiany krokowca trzeba niestety wyjąć przepustnicę, bo z boku trudny dostęp do śrub mocujących

juz nie rozumiem tego auta ,wyjazd z garażu jest ok. póki zimny, pochodzi chwile jest tragedia obroty spadają nie idzie go wkrecic na swiatłach nie ma obrotów by odjechac a gdy sie zagrzeje jest dobrze ,moze spróbowac go przegonic i zobaczyc co wtedy ?

---------- Post dodany o godzinie 14:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:41 ----------

wg mnie tak
ja zamawiałem od 1.8
używka za 100 i śmiga

gdzie dostałes tak tanio i nową ja mieszkam chyba w innym kraju :(

trochę daleko mieszkasz bo byśmy podmienili i byś wiedział czy to jest to.
u mnie było tak że jak za dużo gazu dałem to zamulał się tak jak by paliwo odcięli
a do tego obroty szalały jak chciały i błędy 1511-1513
raz się świeciła marchewa i nie dało się jechać, a raz gasła i "jakoś tam" jechałem
mam 1.6 a wziąłem z tej aukcji
http://allegro.pl/silniczek-krokowy-alfa-1-8-ts-16v-144km-ar32201-i1280233169.html
do 1.8

Ostatnia edycja:
z Czestochowy mam mojego labradora to kawałek fakt , zobaczymy moze da rade u nas cos wykąbinowac bo tak jezdzic sie nie da
u nas jest tylu giełdziarzy ( handluja czesciami )tylko nikt nie ma klamotów do alfy

Tylko, ze nasz kolega nie ma błędów dot.czujnika położenia przepustnicy, więc póki co to strzelamy w ciemno.
Dlatego lepiej podmienić od kogoś niż kupować - być może niepotrzebnie.
A jak tam wtryskiwacze - osłuchałeś je stetoskopem, jak pracują?

Tylko, ze nasz kolega nie ma błędów dot.czujnika położenia przepustnicy, więc póki co to strzelamy w ciemno.
Dlatego lepiej podmienić od kogoś niż kupować - być może niepotrzebnie.
A jak tam wtryskiwacze - osłuchałeś je stetoskopem, jak pracują?

moj jedyny bład to bład sondy
wtryski pracuja nawet komputer je diagnozował i sa ok.

komputer sprawdza pod względem elektrycznym wtryski mogą "cykać"
na początku napisałeś
dzis zatankowałem do plowy i nalałem srodka uszlachetniajacego i jest lepiej
może trzeba iść drogą paliwa??
może najprościej odkręć listwę i sprawdź czy nie przeciekają bo pisałeś że na jakimś kompie miałeś na pierwszym cylindrze za bogatą mieszankę
to są tylko dwie śrubki

komputer sprawdza pod względem elektrycznym wtryski mogą "cykać"
na początku napisałeś

może trzeba iść drogą paliwa??
może najprościej odkręć listwę i sprawdź czy nie przeciekają bo pisałeś że na jakimś kompie miałeś na pierwszym cylindrze za bogatą mieszankę
to są tylko dwie śrubki

tak pisałem , to był fiat ecu skan czy cos ale juz na alfa diagu takich komunikatów nie było . a po polsku co znaczy nie przeciekaja myślałem ze mam jakieś pojęcie ale tylko myslałem kiedys miałem malucha (77)i rozbierałem go na kawałki i choził jak złoto a teraz jistem tępy jak łeb karpia ;)

odkręć pokrywę, tę srebrną
zobaczysz listwę wtryskową z 4 wtyczkami
za listwą są dwie śruby typu imbus, odkręć je
wyciągnij (delikatnie!) całą listwę
uważaj na uszczelki wtryskiwaczy
mając ją na wierzchu niech ktoś kilka razy włączy i wyłączy zapłon (krótko)
i obserwuj czy z któregoś nie kapie (obserwuj kilka minut)

odkręć pokrywę, tę srebrną
zobaczysz listwę wtryskową z 4 wtyczkami
za listwą są dwie śruby typu imbus, odkręć je
wyciągnij (delikatnie!) całą listwę
uważaj na uszczelki wtryskiwaczy
mając ją na wierzchu niech ktoś kilka razy włączy i wyłączy zapłon (krótko)
i obserwuj czy z któregoś nie kapie (obserwuj kilka minut)

do mnie tak trzeba mówić bo ja zrobie wszystko (wybudowałem dom meble zrobiue hydraulike pospawam ugotuje posprzatam i milipony innych rzeczy)tylko musze wiedziec jak ,dzieki
i jesli beda przeciekały to znaczy ze bedzie jej brakowło paliwa?

Ostatnia edycja:
pamiętaj żeby robić z głową i się nie spieszyć
zapłon tylko na chwilkę żeby pompa dobiła ciśnienie na listwie
jeżeli byś dłużej przytrzymał zapłon to komputer załączy wtryski (swoją drogą też możesz sprawdzić chociaż na oko czy mgiełka na każdym jest równa i uważaj bo załącza je na dłuższą chwilkę)
lepiej rób to na zimnym silniku żebyś sobie swojego skarba przypadkiem nie spalił
jak już sprawdzisz to z powrotem listwę wkładaj powoli i równo
P.S. jeżeli przeciekają to wymiana, podobno się regeneruje ale używkę kupisz za ok 40 zł szt i nie trzeba od razu kompletu wymieniać

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót