• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Działanie sprzęgła 1.9 JTD

r3bson

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Cześć wszystkim!

Chciałbym zapytać Was użytkownicy co sądzicie o takiej przypadłości, mianowicie:

W mojej Alfie Romeo GT 1.9 JTD sprzęgło działa w dosyć specyficzny sposób. Kiedy jeżdżę spokojnie, z niższymi prędkościami często po wciśnięciu sprzęgła następuje szarpnięcie. Uczucie takie, jak gdyby auto chciało nadal ciągnąć do przodu, lecz ja rozpinam napęd. Sytuacja ta występuje tylko do ok. 60 km/h i co ciekawe, nie występuje ona kiedy zakręcę auto do ok 2800 - 3000 RPM i szybko wcisne sprzęgło, jedynie w granicach 2300 - 2500 RPM. Działo się tak przed wymianą, jak i po wymianie całego zestawu sprzęgła. Jak myślicie co to może być? Któraś z poduszek? Mechanik twierdzi, że wszystkie są okej.. Czy u Was jest podobnie?

Pozdrawiam!

Możesz ruszyć na wstecznym używając samego sprzęgła bez szarpania ? Ja miałem podobny problem przy dziurawym dolocie, mam wrażenie że po naprawie już ten efekt nie występuje.

Sprawdziłem i zarówno ruszanie na wstecznym, jak i 1 bez używania gazu powoduje szarpanie samochodu.

Amortyzatory
Powrót