[Giulietta] Dystanse, wydech oraz sprężyny

Auto
Giulietta 1.4 170
Witam !!
Na wstępie powiem iż szukałem tematów przez wyszukiwarkę tutaj i nie znalazłem, chociaż wiem, że o wydechu i dystansach coś kiedyś widziałem lecz teraz nie mogę znaleźć..

A więc gdzieś tutaj wyczytałem, że dystanse 15 mm będą optymalne na tył i tu pytanko z jakiej firmy oraz czy wówczas na przód też muszę dokupić ?

Co do wydechu to za około 500 zł można dostać podwójny wydech ze tą dokładką już i tu pytanie wyczytałem kiedyś iż brzmi on tak samo jak pojedynczy który teraz mam ? Oraz czy potrzeba jakieś przejściówki czy coś gdybym chciał tak zamienić.

I ostatnie z jakiej firmy sprężyny oraz czy warto kupić używane i o ile MM obniżyć autko aby było wszystko w porządku.

Pozdrawiam!! :)

Co do dystansów to nikt tutaj nie ma szklanej kuli żeby Ci doradzić.... za mało szczegółów, podaj parametry felgi opony itd
Masz na myśli podwójny wydech z 2.0mjtd ?
Jeśli miałbym brać sprężyny to osobiście H&R ponieważ przód i tył siada równo 30mm. Czy warto kupić używane... hmm to zależy różnicy w cenie

felgi oryginalne nie znam rozstawu śrub opony 225/45/17
Tak ten wydech mam na myśli

Do podwójnego wydechu z 2.0 (albo QV) musisz użyć przejściówki, rury są szersze niż u innych silników.

Żeby nie rozpoczynać nowego tematu - czy ktoś jeździ na obniżonym o 30 mm zawieszeniu i jak to się na co dzień sprawuje? No i czy ktoś się orientuje, jaki jest prześwit Giulietty - widziałem wartości od 113 do 160 mm...

Na Eibach jezdzi sie swietnie. Auto usiadło równo. Na oponach 215 50 17 zima. Nie czuje zmniejszenia komfortu.
Auto usiadło równo. A przód wchodzi na większość krawężników.
Poprawiło się prowadzenie I daje trochę funu.

Na Eibach jezdzi sie swietnie. Auto usiadło równo. Na oponach 215 50 17 zima. Nie czuje zmniejszenia komfortu.
Auto usiadło równo. A przód wchodzi na większość krawężników.
Poprawiło się prowadzenie I daje trochę funu.

Mocno wyczuwalna jest ta poprawa w prowadzeniu? Mógłbyś dać jakieś fotki jak to siadło? Bo też mam 17 na na seryjnym zawieszeniu julka siedzi wysoko. :)

Jeśli masz ori felgi 17" lub 8" to dystnase 17mm pasują idealnie. Przy innych felgach to musisz skorzystać z kalkulatorów w necie :p Oczywiście zakładamy je na obie osie.
Co do sprężyn to jak tu koledzy polecają Eibach, H&R lub Novitec. H&R miałem wcześniej i autko nisko siedziało, na obecnym Novitecu jest troszkę wyżej (co jest dziwne, bo producent podaję największe obniżenie z tu wymienionych). Czy kupować używane - zawsze można, ale po co, skoro nowe Eibachy i H&R są po ok. 7 stówek, a Novitec'ki można mieć za ok. 6 stówek z przesyłką.

A ja zamontowałem u siebie w 2.0jtd sprężyny od qv 1.75 i powiem że przód opuścił się o 1.5cm i już ładnie to wygląda i prowadzi się auto lepiej,ale na większe opuszczenie zawieszenia nigdy bym się nie zdecydował,bo już teraz prześwit od asfaltu do osłony silnika to tylko 9cm!!!! A do sanek to jakieś 11cm i często szoruje osłona po nierownosciach,więc montaż sportowych całkowicie odpada,za używki od qv dałem 176zl za komplet w świetnym stanie.

Ostatnia edycja:
Też się zastanawiam, czy ostatecznie nie skończyć na Sport Packu, chociaż szpara w nadkolach jest przy standardzie dość przerażająca...

Przy standardzie jest okropna,ale na sporcie Ori już jest bardzo fajnieIMG_20200317_174558_HDR.jpg

- - - Updated - - -

A na standardzie wyglądało to tak :(IMG_20191109_102546.jpg

Standard wygląda, nie będę oszukiwał, nie za ciekawie :D
Poprzeglądałem grupki na fb i ktoś wrzucił julke na 17 z eibachem, wyglądało to tak:
93429682_661886421022671_135478416865492992_n.jpg
Według mnie bardzo fajnie, chyba niedługo sam będę zakładał.

Fredx to moja była Julka obecnie w posiadaniu Taty, owszem były tam Eibachy Pro Kity, przed wczoraj kupiłem QV'ke i do niej będę chciał wsadzić sprężyny H&R bo podobno auto siada ciut niżej od Pro Kit'ów. Różnica w jeździe jest ogromna, auto dobrze się trzyma, jest sztywnego, ale też jest twardsze, ale dla mnie na plus bo zawsze miałem niskie i twarde samochody ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót