Dymienie JTD!

Witam! Problem dymienia dotyczy AR 156 2,4 JTD z 1999r a wygląda to nastepująco:
odpalenie na zimnym silniku nie dymi,na wolnych obrotach nie dymi dymienie (na biało lub niebiesko) pojawia sie przy przyspieszaniu delikatna jazda nie dymi jazda z duża prędkościa nie dymi a kazde nacisniecie na pedał gazu jak alfa pracuje na wolnych obrotach to dym! Spaliny sa takie gryzące.
Filtry wymienione,turbina po regeneracji-zreszta po zdjęciu węża od turbo tez dymi przy zwiekszaniu obrotów,płynu chlodniczego nie ubywa,oleju też.
Auto raczej nie jest takie zrywne jak powinno ale moc ma a i EGR jest zaslepiony.
Prosze o sugestie.

Przepływomierz pewnie do wymiany albo lejące wtryski. Albo zmienna geometria turbiny źle wyregulowana

Jak wyżej, albo coś z turbo albo wtryski (obstawiam to pierwsze)

dymienie

Teraz jeszcze mi zaświtało że wymieniałem sobie filtr powietrza i pierwsze odpalenie po tym zabiegu i od razu dymienie i od tego czasu tak sie dzieje. dodam, że zanim sie za to nie zabrałem bylo w porzadku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
podepne sie...

u mnie podobnie..

przeplywka nowa, filtry nowe
doloty sprawdzone wszystko szczelne, turbo spawne

a jak dynamiczniej przyspieszam.. czarny bąk za mna...

help..

w sumie dobre spostrzezenie...
egr mam zaslepiony oczywiscie
ostatnio jak wyciagnalem ten zawor to ta gruszka praktycznie nie dzialalala
teraz juz smiga.. bo ja przeczyscilem itp itd
ale chyba bedzie trzeba zakupic the new one.. :)

dymienie

U mnie EGR jest zaślepiony. jak odpale czy ciepły czy zimny zero dymu. jak sobie chodzi na wolnych obrotach zero dymu. jak mam 5 bieg i duza prędkośc to nie dymi, a jak ruszam czy dodaje gazu to białego-niebieskawego dymu jak z parowozu i zaczęło sie to od wymiany filtra powietrza.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam,

podczepie sie pod temat... moja alfa praktycznie nie dymi ale czasami potrafi puścic białego snujacego "bąka", zazwyczaj po dynamicznej jeździe kiedy zaczynam jechać jak prawo nakazuje lub światła mnie przyblokują. z rury wydobywa sie biały dym, ktory znika jak dodam gazu. Zdarza sie to bardzo rzadko ale jest... zuzycie oleju jest praktycznie w normie - na 10tys km dolałem tylko 1litr... pozdrawiam

Jak na 10tys km dolewasz w silniku JTD 1l oleju to zdecydowanie masz coś nie halo - może turbina puszcza olej? Wiekszość osób użytkujacych JTD, które znam nie dolewa na 10tys km wcale oleju, bo zużycie maja w granicach 100-200ml

Tak jak Maciek pisze, ja u siebie na 10 000 (czyli od wymiany do wymiany) nie dolewam wcale - jeżdżę na 5w-40, nie ma takiej potrzeby.
Jedna rzecz mnie zastanawia. Czy nie jest tak, ze jeśli puszcza niebieskawe dymy to spala się olej, a czarne to problemy z wtryskami, dziurawe doloty lub problemy z EGRem?

owszem tak to jest :]
moja oleju nie bierze.. brala jak turbo bylo dead
na nowym turbo jest ok stan w normie

nie wiem jak mam sprawdzic wtryski.. ale wydaje mi sie ze u mnie problem jest z egr'em pzdr :)

moze moja wiedza na temat mechaniki jest lekko ograniczona ale niema czegoś takiego jak brak zużycia oleju... jeżdziłe wieloma autami róznych marek i nawet przy zakupie nowego samochodu z silnikiem TDCI informowano mnie o konieczność sprawdzania poziomu oleju przynajmniej co 1tys km ponieważ silniki z cr zużywają więcej oleju...
http://www.auto-swiat.pl/wydania,Olej-silnikowy-Jak-ograniczyc-jego-zuzycie-,20769,1.html

http://www.elf.com.pl/pytania/pytania.htm

zawsze mogę sie mylić...

pozdrawiam

dymienie

Wszystko ok ale jak sie to ma do mojego przypadku zrobiłem z tym dymieniem okolo 800 km z czego 600 to trasa i oleju nie ubyło,płyny chlodniczego tez.
Co i jak sprawdzic Fiat ECUScanem tylko prosze tak wytlumaczyc jak dla laika moze on cos powie bobłędów nie było poza EGR-bo zatkany i błedem przepływki-wczesniej wypinałem bo zmieniałem filtr powietrza nawiasem mówiąc od tego czasu to dymienie jest.

Amortyzatory
Powrót