Dylemat

• Autor wątku Autor wątku Korczu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Korczu

Guest
chce zakupic nowe felgi 17 cali do mojej 156stki.powiedzcie mi czy zalozenie felg 5x100 na srubach plywajacych nie bedzie czyms zlym.mam upatrzone wlsanie takie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=175552498 ale zalecane do alfy maja rozstaw 5x98 a tu jest 5x 100 i na dodatek nie et 35 lecz et 38 niby zaledwie 3mm roznicy osadzenia ale czy to nie bedzie stanowic problemu?

sprzedawca zapewnia ze kiedys zakladal takie do 156 stki i bylo oki ale wiecie jak to jest kazdy chce sprzedac :P

prosze o opinie bo chce kupic jeszcze w tym tygodniu!

Ps.dla wtajemniczonych kupilem 3 miechy temu felgi novitec uzywki i okazaly sie 2 sztuki krzywe ale sprzedacwca jak zapewnil ze odda kase jaby bylo cos nie tak to tak wlasnie zrobil i chwala mu za to! :D

Brzoza napisał:
Temat śrub pływających był już wałkowany na forum.

tak zgadzam sie ale temat srub plywajacych nie jest w tej sprawie priorytetem.mnie chodzi konkretnie o osadzenie,jak sie ma et 38 w stosunku do et 35 dla alfy zalecane.

Alfista napisał:
mnie sie bardziej noviteci podobały.. firma!

szkoda ze nie masz 4x98

coz zrobic...tez mi sie podobaly,ale niestety byly po ostrym gongu ;//

a co myslicie o takich...one sa o rozstawie 5x98 et 35 wiec idealne;)kolor czarno-srebrne,mam nie lada dylemat

Im mniejsze ET tym bardziej felga odstaje na zewnatrz auta. Czyli im wieksze to w pewnym momencie felga moze sie nie zmiescic w nadkolu i ot cala filozofia :P Zle dobrane ET moze skutkowac ocieraniem sie opon o nadkola lub nawet uniemozliwic skrecanie ich w pewnym zakresie, o ile wiec nie stosujemy felg o nietypowej szerokosci, nalezy trzymac sie ET sugerowanego przez producenta auta.

no to juz wszystko wiem,podjechalem do dealera alfy i dostalem konkretna odpowiedz:

felga 7x17 = et38
felga 7,5x17=et35
felga 8x17 =et 32

wiec do alfy 156 sa przewidziane trzy rozne et,w zaleznosci od szerokosci felgi.Nie trzeba sie trzymac tylko et 35 najczesciej spotykanego.mozna smailo zalozyc felge z et np 32 bądz 38 tylko trzeba szerokosc felgi do tego dostosowac.a dodam ze mozna zalozyc felge z et 40,5 wystepują takie oryginalne felgi alfoskie,oczywiscie do 156/147/GTV

Konrado napisał:
Korczu dopiero co zakupiles felgi a juz je zmieniasz, hehe :)

no niestety tak sie stalo.Uzywki ktore zakupilem byly uszkodzone tzn 2 sztuki krzywe ale gosc oddal kase.
zycie uczy czlowieka i nigdy wiecej felg uzywanych i teraz szukam nowych a wlasciwie to pare minut temu znalazlem i zakupilem :D mam nadzieje ze juz w weekend beda pieknie wygladaly na alfie:)

Panowie fele na mojej niuni prezentyja sie rewelka-tak rasowo,ale nie o tym...

zalorzylem sruby plywajace i jest git,lecz mam wczesniej zakupione sruby zabezpieczajace lecz nie plywajace i teraz takie pytanie czy jak zaloze po jednej srubie zabezpieczajacej na kolo (nie plywajacej to czy bedzie to czyms w pozniejszym uzytkowaniu cos szkodzic?

podsumowujac,tzn na kazdym kole 4 sruby plywajce a jedna zabezpieczajaca,nie plywajaca.co o tym sadzicie i czy robiliscie tak kiedys?albo ktos z waszych znajomych?

Oki panowie postanowile wyedytowac,

zakupilem wlasnie przed chwila sruby zabezpieczajace plywajace,udalo sie takie wyszukac na allegro
http://www.allegro.pl/item177512259_najskuteczniejsze_plywajace_sruby_zabezpiecz_.html

Amortyzatory
Powrót