• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dylemat co do felg.

Tylko czy te różnice w spalaniu między latem a zimą miałyby zależeć od rozmiaru opon?
a to jest dopiero ciekawostka bo niby we zime "gnojok" ( diesel ) mógłby polić wiyncy bo niedogrzany itp
a widzisz u mnie kurna na odwrót - i to już drugi sezon - więc innego tłumaczenia nie znajduję ( zwłaszcza że do roboty zarówno we zima jak i we lato jeżdża tak samo i tą samą drogą o tych samych porach

i bydziesz cłeku mondry ? :lol:

ale specjalnie dlo ciebie zrobia sie testy na wiosna
pośmigom sie 500km na 15 i 500km na 17 - zoboczymy ( warunki , trasa , prędkości itp bydom takie same )

Tylko czy te różnice w spalaniu między latem a zimą miałyby zależeć od rozmiaru opon?
Jeśli ktoś jest mistrzem Eco drivingu jakąś tam różnice zapewne odczuje. Ale w zimie auto troszke więcej pali przesiadka na węższe opony która w warunkach letnich zaowocowałaby stosunkowo troszke mniejszym spalaniem w zimie moim zdaniem wejdzie jedno w drugie.

Jeśli ktoś jest mistrzem Eco drivingu jakąś tam różnice zapewne odczuje. Ale w zimie auto troszke więcej pali przesiadka na węższe opony która w warunkach letnich zaowocowałaby stosunkowo troszke mniejszym spalaniem w zimie moim zdaniem wejdzie jedno w drugie.
to co powiesz o moim przypadku ??
ok 1/100 mni we zima ( i to we dieslu który ponoć niedogrzany poli sporo wiyncy )

Ja w 147 1,9jtd 110kM mam obniżone zawieszenie,felgi 17/225/45 i to wszystko daje rade!!! spalanie w granicach 6 litrów /100km a jeżeli codzi o jazde na tych 17 to jedyne na co bedziesz musiał uważać to oczywiście nasze kochane dziurawe jak ser szwajcarski drogi !!!!

Może Ci się Adam silnik na zimę przestawia w stan uśpienia i mniej potrzebuje ;)

A nie podkręcałeś go przypadkiem przed zimą bo to by mogło tłumaczyć zmniejszenie zużycia paliwka.

Może Ci się Adam silnik na zimę przestawia w stan uśpienia i mniej potrzebuje ;)

A nie podkręcałeś go przypadkiem przed zimą bo to by mogło tłumaczyć zmniejszenie zużycia paliwka.

nic nie robiłem
drugi sezon zimowy na tym samym programie i drugi sezon spalanie spada

Toż to jakieś cuda.

Żadne cuda. :) U mnie jest niestety to samo. Może nie do końca to samo bo u mnie benzyna, ale jednak różnica jest widoczna (od 0,5 do 1 litra na 100km) na tych samych odcinkach i taki sam charakter jazdy. W lecie są 215-45-17 a zimą 195-60-15.

P.S. Ale i tak mam to w nosie i nie odpuszczę sobie 17 w lecie z powodu ... zakrętów. :D

Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to felgi z mojego auta są do sprzedania
:)
18 cali z 2 prawie nowymi oponami 225x40x18 i dwiema raczej do wymiany...
Cena na PW.

Pozdro

Panowie!
Mam do Was prośbę w sprawie wybory felg do mojej 147 :) Zamierzam kupić 17 na lato.

Które byście wybrali:
1) Tristatry
2) "Szprychówki" jak na Alfach GT

Czekam na Wasze opinie

Moim zdaniem na 147 szprych wyglądają najlepiej, ale koniecznie zawias ciut niżej, sam posiadam 17" Ti i seryjne zawieszenie i razi to moje oczy więc na wiosnę będzie gleba :).

Amortyzatory
Powrót