Dwumas czy poduszki

• Autor wątku Autor wątku pedro_krk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pedro_krk

Guest
Mam pytanko.

Przy zapalaniu silnika i gaszeniu auto wpada w drgania. Jak zwalniam do świateł i wrzucam na luz obroty spadaja lekko ponizej normalnych na biegu jalowym i potem wracaja po chwili. Czasem cieżko wchodzi mi też redukcja z 4 na 3. Auto ma przejechane 180KKm i sprzeglo zmienione bylo przy 165KKM ale bez dwumasu. Co to jest poduszki czy dwumas?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przy gaszeniu i odpalaniu słychac pisk, wibracje na karoseri i kierownicy- dwumas

U mnie raz na jakis czas przy gaszeniu lub przy zapalaniu zatrzesie, poduszki mam sprawdzone sa ok - w serwisie powiedziano, ze element elastyczny na wydechu wprowadza wibracje - dziwne. Sprzeglo wymienione bez dwumasu jakies 5tys km temu...

ja bym sprawdzil przeplywomierz u mnie bylo podobnie na wolnych obrotach bylo za wolno i tak drgal wymienilem na chwile od kolegi i bylo tak jak ma byc wiec kupilem nowy i jest cacy

ja bym sprawdzil przeplywomierz u mnie bylo podobnie na wolnych obrotach bylo za wolno i tak drgal wymienilem na chwile od kolegi i bylo tak jak ma byc wiec kupilem nowy i jest cacy

kolego jesli mozesz napisz jakie to były drgania. Bardziej szarpanie silnikiem i budą (obroty skaczące) czy raczej wibracje ;)??

dzięki z góry

Mam podobny problem. Raz na jakiś czas (1 na ok 30 razy) przy gaszeniu lub zapalaniu zatrzęsie silnikiem - co skłania do poduszek
Sprzęgło i dwumas nie były wymieniane ale czasami przy ruszaniu też zatrzęsie co skłania w kierunku sprzęgła i dwumasu.
Nom chyba, że to trzy rzeczy :( ale objawy słabe więc chyba trzeba poczekać na nasilenie...

Ostatnia edycja:
Dobra Panowie więc jest tak: zaczyna trzęść najbardziej przy gaszeniu silnika czasem przy odpaleniu ale rzadziej - więc to poduszki jak sądzicie???

Chciałbym tylko dodać ,że drgania przy zgaszeniu silnika mogą być spowodowane tym ,że wężyk podcisnienia sterujący klapą gaszącą może być dziurawy i źle wysterowuje klapę,lub też sama klapa może być zabrudzona i nie płynnie chodzi.Źle ustawiona gemoetria łopatek turbiny również może powodować szapranie przy gaszeniu.

BTW.Sebek mieszkamy od siebie rzut beretem,fajnie byłoby spotkać się i powymieniać poglądami.

Czyli to nie takie jednoznaczne... :( ehh... powoli tracę cierpliwosć i te wężyki i inne duperele to też nie za każdym razem by powodowaly drgania przy gaszeniu??? Bo nie jest to systematyczne....

P.S. nom należało by się wręcz spotkać - tylko jakoś wiecznie nie ma jak;)

U mnie np.gdy były przetarte wężyki od sterowania turbiną to gaszenie było raz z duzymi drganiami,a raz wcale.Po wymianie wężyków było ok.

Ano mus się spotkać,choć w tej chwili sam nie wiem kiedy,ale w przypadku odległości 25km napewno coś się wymyśli ;).

A drogie te wężyki - gdzie je można kupić??? i mocno skomplikowana ich wymiana???

P.S. Nom liczyłem, że zbierze się paru ełczan bo trochę alf w ełku śmiga puściłem w eter ale zero odzewu. Ciebie (Twoją Alfe) też pare razy widzialem w Ełku (przynajmniej srebrną na BGR)

Pozdrawiam!!!

Ostatnia edycja:
Panowie która poduszka jest konkretnie odpowiedzialna za drgania - czy nie ma reguły??
Gdzie takie coś tanio kupić???

Wężyki w ASO ori to coś koło 80 zł,ale można kupić na metry po jakieś 8zł za metr,średnica 6mm,dostaniesz w każdym motoryzacyjnym.Wymiana to nic trudnego.

Moja akurat nie jest srebrna tylko taki jasny beżyk,ale możliwe, że mnie widziałeś.Będziemy robić spota w Grajewie, jak będziesz chciał ,to wpadniesz.

Pozdro.

zużyty dwumas- jak otwożysz drzwi na max i przy gaszeniu albo odpalaniu bedą chciały "wylecieć z zawiasów" a do tego jednocześnie będzie słychać stuki to dwumas jest zużyty. powiedział mi to inżynier, przedstawiciel firmy ktura produkuje sprzęgła, więc te słowa są raczej niepodważalne. oczywiście mogą występować inne objawy ale nie tak jednoznaczne

zużyty dwumas- jak otwożysz drzwi na max i przy gaszeniu albo odpalaniu bedą chciały "wylecieć z zawiasów" a do tego jednocześnie będzie słychać stuki to dwumas jest zużyty. powiedział mi to inżynier, przedstawiciel firmy ktura produkuje sprzęgła, więc te słowa są raczej niepodważalne. oczywiście mogą występować inne objawy ale nie tak jednoznaczne

Hmm... z tymi drzwiami jest tak jak je domknę ale nie zamknę (są zamknięte ale nie zatrzasnięta - nom wiecie o co chodzi :D) to jak gasze samochód albo zapalam to tak napierdzielają jak by ktoś młotkeim walił.
Ale czy to oznaka zużytego 2-masu. Równie dobrze mogą to być wstrząsy poduszki pod silnikiem - chyba :D. Dla mnie teraz najbardziej pojawiają się te wibracje przy gaszenie :(

U mnie akurat gaszenie i odpalanie jest w miarę znośne. Czasem jak bardzo długo jest nieodpalany i w dodatku jest niska temp to szarpnie delikatnie budą. Gorzej jest czasem na wstecznym jak troszkę za mało gazu dam to jak bym na sześciokątnych kołach ruszał i w dodatku budą trochę zatrzęsie:confused: sporadyczny objaw ale czasem denerwujący :mad:

U mnie akurat gaszenie i odpalanie jest w miarę znośne. Czasem jak bardzo długo jest nieodpalany i w dodatku jest niska temp to szarpnie delikatnie budą. Gorzej jest czasem na wstecznym jak troszkę za mało gazu dam to jak bym na sześciokątnych kołach ruszał i w dodatku budą trochę zatrzęsie:confused: sporadyczny objaw ale czasem denerwujący :mad:

W tym przypadku to bym obstawiał raczej sprzęgło albo 2-mas ale którz to wie...

Jest jeden bardzo prosty sposób na sprawdzenie czy to koło dwumasowe. Jak będziesz jechał autkiem-najlepiej tak ok 60km na godzinę, to bez wciskania sprzęgła puszczaj i dodawaj gaz. Jeśli dwumas ma luz będziesz to czuł i słyszał, ale tak la pewności jeszcze warto byłoby sprawdzić przeguby wewnętrzne, bo może to od nich. A na marginesie- 180 tyś km, na auto z 98... To musiałaby być bajka i to dobrze napisana...

Poduszka

SEBEK na początku dzięks za podziękowanie, a co do poduszki, to napisz posta na forum, może ktoś ma. A jak mi przypomniesz jutro przed południem prześlę Ci numer do gościa z tanimi częściami do Belli, ja brałem kilka gratów od niego i mile wspominam współpracę. Szybka wysyłka, towar ok i co do ceny da się dogadać. Podrzucę Ci na PW. Pozdro

Amortyzatory
Powrót