• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Duzy spadek mocy. Co ja boli ?

B

Bolo1990

Guest
Witam chcialbym sie dowiedziec czy taki spadek mocy w moim samochodzie jest normlany ? wg mnie nie bardzo i nie wiem co sie dzieje bylem w ASO na kompie i nie wykazal zadnych bledow, spalanie w normie ok 12-14 L, nie ma problemow przy odpalaniu i podczas normlanej eksploatacji, po wcisnieciu gazu widac jakby takie "puste" wspinanie sie na obroty. Pierwszy raz mam 2,5 V6 w alfie i nie wiem za bardzo jak on powienien sie zachowywac.Dodam ze to automat, i jedyne co zaobserwowalem podczas jazdy to ze gdy np ruszajac ze swiatel wcisniemy pedal do konca i bedziemy go trzymac to po dojsciu na jedynce do 6500 obr/min podczas zmiany na drugi bieg obroty spadaja do 2000 obr/min a co za tym idzie staje w miejscu i zanim znowu silnik zbierze sie do ok 3500 obr/min gdzie choc troche czuc ta moc to mija baaardzo duzo czasu.
Uploaded with ImageShack.us

Ostatnia edycja:
Na początek sprawdź ciśnienie na tłokach czy jest poprawne, świece i kable WN też są ważne

Szkoda czasu i pieniędzy na ASO i "specjalistów". Kup interfejs i zrób pomiar programem FiatECUScan następujących parametrów:
- napięcie sondy lambda,
- napięcie przepływomierza,
- temperatura powietrza w dolocie,
- temperatura silnika,
- kąt uchylenia przepustnicy,
- kąt wyprzedzenia zapłonu,
- potencjometr pedału przyspieszenia,
- obroty silnika.
Zrób eksport do pliku CSV. Osobiście strzelam w przepływomierz, ale równie dobrze może to być nieszczelny dolot (lewe powietrze).

Ostatnia edycja:
warto powyzsze rzeczy sprawdzić ale wydaje mi sie ze problem jest ze skrzynią, po prostu wrzuca za wysoki bieg np.z 1 od razu na 3 lub 4

Ja bym też obstawił skrzynię, że pomija drugi bieg i masz muła. Przez to też wynik na hamowni możesz mieć oszukany, bo np. komputer hamowni miał zaprogramowane, że auto jedzie na drugim biegu, a w rzeczywistości było na trzecim. Sam przebieg wykresu mocy wydaje się być w porządku.

Zapominacie, że na wykresie jest moc maksymalna 140KM zamiast 190KM. Zachowanie skrzyni może wynikać z problemu z silnikiem.

Ostatnia edycja:
Skrzynie łatwo sprawdzić w trybie sportowym, przy ręcznej zmianie widać na którym biegu jedziesz.

Ja też bym strzelał w przepływomierz, w sumie łatwo sprawdzić, sprawdź wartość przepływu powietrza przy maksymalnych obrotach i wszytko będzie jasne.

wszystkie biegi wchodza jak trzeba bo liczylem. przeplywomierz ? nie wykryloby to od razu na kompie ? pamietam ze ok rok temu mialaem taka dziwna sytuacje ze zapalila mi sie marchewka i tez pojechalem na kompa i wyskoczyl "blad pedalu przyspieszenia" rozlaczylem kostke wtyknalem jeszcze raz i problem zniknal, moze to w dalszym ciagu jest uszkodzone ?

99, z jedna sonda lambda (niedawno wymieniona) 2.5 V6, Sportronic, bez gazu, najwyzsza wersja wyposazenia, sportpack,

Ostatnia edycja:
Sterownik ME 2.1 Twojego silnika poinformuje Cię tylko gdy przepływomierz zupełnie padnie.

Właśnie dążyłem do tego samego sterownik me2.1 nie pokazuje usterek lub zużycia takich elementów jak przepływomierz, cewka itp, dany element musi całkiem przestać przesyłać sygnał do kompa, aby został uznany za uszkodzony i wywalona marchewa, proponuję odpiąć przepływomierz i zobaczyć jak się silnik będzie zachowywał.

odlaczylem przeplywke, przejechalem sie i... ciagnie w kazdym zakresie obrotow, czuc wyrazna roznice. Biegi po zmienie nie spadaja do 2 tys obr tylko ok 3-4 tys w zaleznosci jak sie tam przycisnie. Kupuje przeplywke i jade na hamownie ;)

Ja kupiłem przepływkę od 156 i przełożyłem tylko wkładkę, ma ten sam numer a jest dużo tańsza niż do 3.0 V6, jeśli nie masz listy przepływomierzy boscha z tą sama wkładką to napisz na priv to ci podeślę albo poszukaj na forum.

Podepnę się pod temat. Zauważyłem, że gdy przykładowo zaczynam jazdę pod wzniesienie, pedał przyspieszenia cały czas wciśnięty w takiej samej pozycji, samochód przyspiesza, przy obrotach ~2000 chwilowo słabnie, obroty nieco spadają i po chwili zaczynają ponownie wzrastać i dopiero samochód przyspiesza. Przepływka?

no niestety, po wymianie przeplywki poprawilo sie ale tylko czesciowo ;/

Przepływomierz nowy oryginalny BOSCH? Odłączałeś akumulator? Ile kilometrów zrobiłeś na nowej przepływce?

Dla mnie jest jedno wyjście DIAGNOSTYKA KOMPUTEROWA, ale nie odczyt błędów. Poszukaj diagnosty a nie kogoś z kompem z ASO

Amortyzatory
Powrót