• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] Duży problem z alfą 146

tero889

Nowy
Auto
Alfa romeo 146 1.4 ts 16V
Witam . Mam problem z alfą , pękł pasek rozrządu . Głowica została wymieniona na inna , i po zrobieniu silnika alfa nie chodzi tak jak przed pęknięciem paska . Ciężko ma z odpalaniem . kuleje na wolnych , przerywa podczas jazdy , jedzie tylko na małej ilości gazu nie chce wkręcać się na wysokie obroty , a gdy da się jej od razu da się mocno gazu to się dusi i gaśnie . Co może być tego przyczyną silnik to : 1.4 TS 16V .

Czy rozrząd został poprawnie ustawiony? po za tym możliwości jest dużo

i zapomniałem dodać jeszcze że ma słabą reakcje na gaz , czasami nawet nie reaguje wcale . Rozrząd jest o 1 ząbek w prawo , czuli 1 w dół . jak kreska na kole i pasku , bo najlepiej na tym ustawieniu chodzi , na znakach jeszcze gorzej chodzi . A rok produkcji to 1997.

i zapomniałem dodać jeszcze że ma słabą reakcje na gaz , czasami nawet nie reaguje wcale . Rozrząd jest o 1 ząbek w prawo , czuli 1 w dół . jak kreska na kole i pasku , bo najlepiej na tym ustawieniu chodzi , na znakach jeszcze gorzej chodzi . A rok produkcji to 1997.
No to musisz jeszcze duzo poczytac na temat rozrządu w T.S 16V Rozrządu nie ustawia się na znaki bo takich fabryka nie przewidziała dla tego silnika trzeba mieć co najmniej blokady

ustawiałem według tego : Rozrząd 1.8 T.S . ustawiałem za pomocą blokad. I po takim ustawieniu nie chodził tak jak powinien to później ustawiony został po jednym ząbku w prawo na 2 kołach . I na tym ustawieniu lepiej chodzi .
to nie wałki miałeś przestawiać Bo one były zblokowane blokadami tylko trzeba było szukać GMP pierwszego tłoka, może masz przestawiony rozrząd o180st a tłok pierwszego cylindra jest w dolnej pozycji.

Rozważamy tu poprawność ustawienia rozrządu to pierwsza z możliwych przyczyn

Ostatnia edycja:
tłok 1 ustawiony został w gmp.

---------- Post added at 15:59 ---------- Previous post was at 09:07 ----------

a kolory odpowiadają blokadzie , czy mogą być różne blokady do tego samego modelu , chodzi mi o ich kolory . ??

Nie wiem jakie i jakiego koloru są blokady do T.Sa 1.4 16V
te z fotki sa od 2 litrówki

Załączniki

• 156 002.jpg
    156 002.jpg
    144.3 KB · Wyświetleń: 1,771
ja mam koloru takiego jakby różowego . ale normalnie da się je założyć i przykręcić .

A mam jeszcze jedno pytanie . Gdy te 2 koła górne były zablokowane blokadami , tłok 1 ustawiony w gmp , i pasek na tym kole na samym dole był znakiem z koła ze znakiem z paska pokryty to na górnym kole w znakach koło pasek było 2 ząbki różnicy , różnica była w lewo czyli do góry od znaku , to mam przestawić te dolne koło .

klin sprawdzany przed założeniem głowicy i jest cały .

No to jak ustawili pierwszy tłok w GMP skoro nie pokrywaja sie znaki paska ze znakami kół? Możesz ustawic na znaki ale pokręcaj ręcznie wał bez odpalenia

To czyli mam przestawić ten wałek na samym dole tak aby znaki się zgrywały . Bo te na gorze sa zablokowane. A czy takie różowe są to tej alfy , pasują idealnie .

Kolego, nie eksperymentuj tylko zorganizuj blokady do takiego silnika, jaki masz. To, że blokady od 1,8 -2,0 da się założyć na 1,4 - 1,6 to żadna rewelacja, bo wałki są takie same, tyle, że właśnie rozrząd będziesz miał źle ustawiony, w końcu przecież był jakiś powód, dla którego skonstruowali dwie różne blokady, a nawet, żeby ich nie pomylić robią je w innych kolorach.

Bez blokad nic nie ustawisz, skoro była zdejmowana głowica. Wałek ssący nie posiada żadnych znaków (na kole nie miały by żadnego sensu, a na wałku ich brak) Wałek wydechowy ma znaczek i można go wykorzystać, ale tylko awaryjnie. Wał korbowy jako taki ma znaczek ale na kole pasowym i osłonie rozrządu (nie przyda Ci się bo masz oba elementy zdemontowane), a znaczek na kole paska rozrządu jest także "awaryjny". (ma zastosowanie ale to nie na temat...). Pytałem Cię o klin na kółku wału (nie wałka rozrządu), czy na pewno był sprawdzany?

Amortyzatory
Powrót