• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Duży luz pionowy polosi

Auto
alfa 147 ,156
Witam Wszystkich.
Koledzy i koleżanki proszę się nie gniewac jeżeli temat już gdzieś jest ale nie mogę znaleźć tematów usterek mojego auta.
Mam problem z Bella..... duży pionowy luz polosi krutkiej (kielich) wibracje podczas jazdy, chrobotanie przy odpaleniu jakby się coś układało i po 5 sekundach przestaje, szuranie
Wymieniona dwumasy, sprzęgło, polosie, zawieszenie, 4,5tys wylądowała i jest gorzej niż przed wymiana mi
Proszę o pomoc
Alfa Romeo 156jtd 140km rok 2004

Luz okresla sie jako wzdluzny albo poprzeczny. Pionowego nie znam.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Luz okresla sie jako wzdluzny albo poprzeczny. Pionowego nie znam.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
No to pewnie chodzi o poprzeczny?
Witam Wszystkich.
Koledzy i koleżanki proszę się nie gniewac jeżeli temat już gdzieś jest ale nie mogę znaleźć tematów usterek mojego auta.
Mam problem z Bella..... duży pionowy luz polosi krutkiej (kielich) wibracje podczas jazdy, chrobotanie przy odpaleniu jakby się coś układało i po 5 sekundach przestaje, szuranie
Wymieniona dwumasy, sprzęgło, polosie, zawieszenie, 4,5tys wylądowała i jest gorzej niż przed wymiana mi
Proszę o pomoc
Alfa Romeo 156jtd 140km rok 2004
Obstawiam że rozsypał się przegob krzyżakowy. Musiałbyś wyciągnąć pół oś i zobaczyć w jakim stanie jest kielich i sam przegób. Obstawiam że z jednego łożyska igiełki poleciały i zrobił się luz. Jezeli przrgob już wymieniles to mocno przygladnal bym się samemu kielichowi czy nie jest sfatygpwany od środka.

Wysłane z mojego HTC 10 evo przy użyciu Tapatalka

Polosie nowe orginalne
Tak jakby był luz w dyfrze

- - - Updated - - -

Wszystko ma max 5 tys km
A teraz mam pytanko
A może mechanik zapomniał wsadzić tej blaszki korygującej luz mechanizmu roznicowego?
Przed tego nie było.
Teraz już wiem że byle pierwszy mechanik nie nadaje się do Alfy

U mnie też występuje luz na lewej półosi dość spory, pytając się mechanika czy nie powinno tam być jakiegoś pierścienia centrującego? powiedział tak ma być(od tego czasu zmieniłem mechanika).
Tylko że u mnie nic nie hałasuje. Hałasowało kompletnie rozsypane łożysko podpory i przegub wew. prawej półosi, a z lewą są problemy od kiedy owy mechanik wymieniał gumy na przegubach i wyjął półoś :/

Mechanicy boją się zagłębić w temat kasowania luzu boją się że poleca łożyska na skrzyni biegów
Ręce mi opadają na tą alfe
A żona to już nie chce słyszeć o naprawach.
Ponawiam pytanie
Jak skasować luz kielicha wew.lewej strony Góra dół

- - - Updated - - -

Zapewne ktoś wie jak to ogarnąć bo to nie odosobniony przypadek

Ja u siebie dałem spokój z tym ;/ ale jest to pewnie do czasu. Jak się skrzynia wysypie to założę 6tke

U mnie wyrobimy był wielowpust i frez na kielichu. Dzisiaj siedzi już całą kompletna polos (bolało strasznie)
Ale mówienie przez jeździe jest!

- - - Updated - - -

Na szczęście nie mam skrzyni m32 m20 czy f40

- - - Updated - - -

Powiem wam koledzy że teraz to ja odpuszczam.
Dałem za alfe 12tys
A włożyłem 6500zl
Pierwsze auto które tak mnie pociągnął po kieszeni to alfa.........

- - - Updated - - -

A co do postów.....
Albo urywają się w polowie lub 80%nic nie wnosza

Kupiłeś trupa to dokładasz do trupa , proste.

To nie trup ja nie jeżdżę do kosciola przez 2 lata nalatalem 90tys bez problemu i się zaczelo......

Jak zrobiłeś 90 tyś km to ile ma już auto? Wszystkie elementy mają limit wytrzymałości. Po za tym nie liczy się za wymianę tylko same części.

Za wymianę? Co masz na myśli ta cene co podałem to była za cześći i oleje
Zresztą nie wazne
Założyłem ten post żeby rozwiązać problem a nie prowadzić pyskowke

- - - Updated - - -

Alfa 2004 r 345tys

- - - Updated - - -

Auto mam dwa lata

Przy takim przebiegu tego rzędu wydatki nie są niczym dziwnym, a nawet śmiem twierdzić że nie jest to dużo, -jeżdżąc służbowym Passatem B7 zdarzyło mi się wydać na naprawy w jeden rok prawie 20.000zł, a przebieg miał nawet trochę mniejszy.

Amortyzatory
Powrót