Dudnienie podczas jazdy

Messer

Nowy
Auto
166 2.4 / GT 1.9
Witam.
Forum śledzę już jakiś czas, aczkolwiek nie założyłem nigdy konta, aż do teraz bo muszę Was jako specjalistów poprosić o wyrażenie swojej opinii. Mianowicie mam 166 2,4 jtd z 2005 w automacie i wczoraj podczas jazdy zauważyłem (a raczej usłyszałem) jak coś 'dudni', może trochę huczy...ciężko w każdym razie nazwać to co się dzieje. Zjawisko to potrafi się na trochę uspokoić i przez jakiś czas nie dudni, a potem znowu. Mam takie wrażenie jakby to dochodziło gdzieś z przodu, aniżeli z tyłu auta. Automat przerzuca płynnie tak jak zawsze, a NIE dudni przy hamowaniu, jedynie podczas dodawania gazu. Co to może być? Miał ktoś może podobny problem? Pozdrawiam.

Przegub albo łożysko trzeba sprawdzić. Skręć koła i zobacz czy któraś manszeta przegubu nie jest rozerwana, szczególnie zwróć uwagę na wewnętrzne.

Musisz sprawdzić czy dźwięk się zmienia wraz z prędkością obrotową silnika czy też koła. Czy dźwięk jest ciągły płynny czy tętniący. W jakich zakresach prędkości obrotowej/jazdy. Jak kolega już wspomniał sprawdzić elementy półosi.

Z rzeczy banalnych, które możesz sprawdzić to pooglądaj opony dobrze. Ja miałem przypadek, że mała śruba wbiła się w bieżnik i był taki odgłos jak przy zużytym łożysku.
Dalej możesz sprawdzić czy to zużyte łożysko - weź lewarek i podnieś auto i zakręć mocno kołem, najlepiej każdym po kolei. Choć sądze, że taka metoda się sprawdzi dopiero przy znacznym zużyciu, ale zawsze warto spróbować. Może to też być przegub wewnętrzny jak pisali koledzy wyżej.

Mam takie wrażenie jakby to dochodziło gdzieś z przodu, aniżeli z tyłu auta
czasami taki dźwięk się niesie i można mieć błędne wrażenie, chociażby dlatego zakręć na podniesionym aucie każdym kołem

Amortyzatory
Powrót