• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

drganie kierownicy

• Autor wątku Autor wątku pieknylolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    drganie
P

pieknylolo

Guest
Witam wszystkich!Mam maly problem w swojej belli-gdy jade powyzej 120km/h,zaczyna mi trzasc kierownica...tzn.wskazowka dochodzi do 120km/h kierownica sie trzesie,gdy puszcze gaz trzesie jeszcze bardziej,ale gdy jade ponizej tych 120km/h,wszystko jest ok.Jadac ponizej 120km/h,powiedzmy 110-115km/h nic sie nie dzieje.W ostatnim czsie wymienilem wahacze gorne dolne przod,zrobilem zbierznos,kola wywarzone-opnki nowe maja okolo 2 miesiecy i nie jest to jakas chinszczyzna,aluski tez nie sa krzywe czy cos w tym rodzaju.Macie jakies pomysly co to moze byc?Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie.

Zrób najprostszy test świata, przeżuć kółka tył na przód ( jeśli wszystkie są nowe).
Jeśli się nie powtórzy tzn., że któraś z tych dwóch opon ma małe uszkodzenie...
Na ten czas tyle pomysłów, jak na coś wpadnę to się podzielę...
Pozdrawiam

Zrób najprostszy test świata, przeżuć kółka tył na przód ( jeśli wszystkie są nowe).
Jeśli się nie powtórzy tzn., że któraś z tych dwóch opon ma małe uszkodzenie...
Na ten czas tyle pomysłów, jak na coś wpadnę to się podzielę...
Pozdrawiam

Witam!Wlasnie zrobilem tak jak proponowales-przelozylem przod na tyl i nadal jest to samo,macie jakies pomysly co to moze byc??

być może masz już krzywe tarcze hamulcowe. czy podczas hamowania kierownica się trzęsie? jeśli tak to tarcze do wymiany.
kolejna sprawa - końcówki drążka kierowniczego sprawdź czy nie ma luzu.
jak coś przyjdzie mi do głowy jeszcze dam znać

być może masz już krzywe tarcze hamulcowe. czy podczas hamowania kierownica się trzęsie? jeśli tak to tarcze do wymiany.
kolejna sprawa - końcówki drążka kierowniczego sprawdź czy nie ma luzu.
jak coś przyjdzie mi do głowy jeszcze dam znać

Tarcze hamulcowe na pewno nie sa krzywe-niedawno byly wymieniane,podczas hamowania nic sie nie dzieje tzn.nie trzesie.Koncowki drazka tez nie maja luzu.Kurcze juz nie mam pomyslow co to moze byc.

Wiem że pisałeś że masz dobrze ustawioną zbieżność koł ale ja tak mialem w poprzednim samochodzie że też byłem pewien że zbierzność jest ok a okazało sie po paru tygodniach że jest źle. Miałem rozbieżne koła z przodu.

Wiem że pisałeś że masz dobrze ustawioną zbieżność koł ale ja tak mialem w poprzednim samochodzie że też byłem pewien że zbierzność jest ok a okazało sie po paru tygodniach że jest źle. Miałem rozbieżne koła z przodu.

Ale,auta mi nie sciaga na prawo czy lewo jak puszcze kierownice,ani nie scina mi opon wiec zbierznosc jest raczej ok

A czy to drżenie dotyczy tylko kierownicy, czy przy przekraczaniu 120 km/h zaczyna też drżeć całe nadwozie?

A czy to drżenie dotyczy tylko kierownicy, czy przy przekraczaniu 120 km/h zaczyna też drżeć całe nadwozie?

Po przekroczeniu 120km/h drży tylko kierownica,powiedzmy wskazowka dochodzi do 120km/h zaczyna sie drżenie dosc mocne,po puszczeniu gazu tez drży,ale jak dojdzie do 110-115km/h wszystko jest ok.Do 110-115km/h idze jak strzala nic sie nie dzieje,ale jak tylko przekrocze ta predkosc drżenie kierownicy sie zaczyna..

Kurczę - cudów nie ma - to musi być związane z ruchem obrotowym zespołu napędowego.
No więc jesli koła jezdne możemy wykluczyć bo są wyważone i zamiana też nic nie pomogła, to może warto sprawdzić, czy któraś z półosi nie jest krzywa.
Masz jakąś wiedzę, czy ten samochód był "bity"?

Kurczę - cudów nie ma - to musi być związane z ruchem obrotowym zespołu napędowego.
No więc jesli koła jezdne możemy wykluczyć bo są wyważone i zamiana też nic nie pomogła, to może warto sprawdzić, czy któraś z półosi nie jest krzywa.
Masz jakąś wiedzę, czy ten samochód był "bity"?

Bity nie byl-jestem pewien na 100%

Może śruby na półosiach się poluzowały...? spróbuj dokręcić...

Może śruby na półosiach się poluzowały...? spróbuj dokręcić...

Wątpię - wtedy działyby się cuda nawet przy małych prędkościach. Te śruby są piekielnie mocno zakręcane przez fabrykę i mają nakrętki z wkładkami teflonowymi zabezpieczającymi przed odkręceniem.
Sprawdź, czy na lewej półosi masz tłumik drgań - taki ciężarek.

dzieje się to na 4 i 5 biegu ?

Dzieje sie tak tylko na 5 biegu

---------- Post added at 01:34 ---------- Previous post was at 01:33 ----------

Wątpię - wtedy działyby się cuda nawet przy małych prędkościach. Te śruby są piekielnie mocno zakręcane przez fabrykę i mają nakrętki z wkładkami teflonowymi zabezpieczającymi przed odkręceniem.
Sprawdź, czy na lewej półosi masz tłumik drgań - taki ciężarek.

Masz moze jakies zdjecie jak to ma wygladac bo nie mam zielonego pojecia jak to ma wygladac-chodzi mi o ten tlumik drgan

A jesteś pewny co do tych opon? podjedź do wulkanizatora i niech wrzuci koła na maszynę do wyważania. Będziesz widział czy któraś z opon ma bicie.

Amortyzatory
Powrót