Drganie hamulca w 166

Wilku14V

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 JTD
Hej koledzy

Od tygodnia mam "nowy" problem w alfie. Dotyczy on pedału hamulca przy prędkości tak powiedzmy 50-70 km/h w tej pierwszej fazie kiedy lekko wcisnę hamulec czuć wibracje na pedale (drganie) + lekkie tarcie. Tarcze z przodu wymienione były pół roku temu przez poprzedniego właściciela. Pierwszy raz napotykam się z tym drganiem pedału przy hamowaniu ogólnie.

Najprawdopodobniej zwichrowana tarcza. Jakie tarcze wsadził poprzedni właściciel ? Trzeba zdjąć sprawdzić bicie tarczy i ewentualnie znaleźć przyczynę dla czego dostała bicia- źle oczyszczona piasta , niesprawny zacisk hamulcowy ,puchnące przewody elastyczne ?

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Zapomniałem dopisać, że kiedy mocno wcisnę pedał przy większych prędkościach to nie występuję nic. Tylko przy mniejszych prędkościach przy lekkim hamowaniu tak jest.

Tak jak Loco napisał.

też wydaje.mi sie że coś z tarczą. możesz je sprawdzić i ewentualnie przetoczyć.

ja miałem podobnie z tarcxami pod brembo. delikatnie kiedyś zaczęły bic przy delikatnym hamowaniu przed światłami. przy prędkościach 30+ było idealnie. zawiozłem do tokarza i za 20 pln mi je liznął na tokarce.
przetoczą Ci o jakieś ułamki milimetrów i nadal będą jak nowe..
aczkolwiek nanpocxatku dopompuj koła, możesz też przełożyć koła na inne z przodu zebybwyeliminowac felgi itp

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót