• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Drgania podczas jazdy

No o tym mówił gosciu od istawiania geometrii, że winą wyząbkowania są amortyzatory

Hej,

podczas jazdy po autostradzie pojawiły się drgania - największe na kierownicy, choć trzęsły się nawet wkłady w lusterkach zewnętrzych :( Wibracje odczuwalne przy prędkości tak od 80-90km/h do 130-140 km/h. Przy wyższych prędkościach - około 160km/h już tych wibracji nie czuć.
Po pierwsze zmienię opony na letnie i sprawdzę, ale czytam, że wibracje na kierownicy - właśnie w tym zakresie prędkości to wina... przekładni kierowniczej :( Super, tym bardziej, że około pół roku temu miałem ją regenerowaną.
https://allegro.pl/artykul/przyczyny-drgania-kierownicy-62111
Przeguby wewnętrzne też wymieniane.
A komuś drgały tak lusterka przy szybszej jeździe? Ma to związek z wibracjami, jechałem sam więc nie wiem czy czuć w aucie, ale na podłodze, siedzeniu pasażera czuć.
Zacznę od kół, zmiany opon i wyważenia. Wyważane są co zmiana opon (2x w roku), geometria również była robiona wcześniej.

Ostatnia edycja:
[MENTION=25977]AlfaLorenzo[/MENTION] Ja mam właśnie problem z przekładnią kierowniczą bo strasznie czuć ją na postoju i myślę że mam luzy więc może po wymianie znikną te wibracje ale przekładnia nie kosztuję 10zł więc z wymianą jeszcze muszę poczekać.

Jestem po zmianie opon na letnie, koła wyważone i najważniejsze - wibracji brak! Testowałem dziś i przy prędkości do 100km/h, powyżej 120-140km/h nic nie trzęsie. Przy przyspieszaniu czy hamowaniu spokój. Auto petarda :) I niech tak pozostanie :)

Jestem po zmianie opon na letnie, koła wyważone i najważniejsze - wibracji brak! Testowałem dziś i przy prędkości do 100km/h, powyżej 120-140km/h nic nie trzęsie. Przy przyspieszaniu czy hamowaniu spokój. Auto petarda :) I niech tak pozostanie :)

muszę się wybrać na zmiane, może i u mnie pomoże. Bo też mam z drganiami problem :/

Miałem dać znać, a więc tak:
miałem objawy następujące, trzęsło autem przy gazie w podłodze, telepało autem powyżej 100km/h po wciśnięciu sprzęgła telepanie się nasilało, przy hamowaniu telepało kierownicą, ogólnie na kierownicy jakieś drgania, metaliczne stuki przy dodawaniu i puszczaniu gazu na biegu podczas jazdy, przy zmianie biegów i puszczeniu sprzęgła metaliczne stuki, pojedyńcze puknięcia przy cofaniu z parkingu na skręconych kołach (był bardzo lekki krawężnik), zjadło mi oponę na zewnątrz i to chyba tyle :)
Co zostało zrobione:
2 x wahacz dolny,
prawa półoś z kielichem, krzyżakiem i łożysko podpory,
ustawienie zbieżności.
I teraz najważniejsze - WSZYSTKIE OBJAWY USTĄPIŁY !!!!!!! :cool:
Nic nie trzepie, telepota się, nie stuka..... wszystko jest idealnie.
pzdr.

Ostatnia edycja:
Ja również bujam się już bardzo długo z "bujaniem" auta przy przyśpieszaniu od zera czuç bardziej przy podjeździe pod delikatne wzniesienia, przy 120 140 czuć również o wiele mocniej, przy skręcie kietownicą na łukach autostrad również czuć mocne drgania i bujanie. Przy przyśpieszaniu powiedzmy od 100 czuć dosłownie falowanie z bujaniem, trzeba było by samemu sprawdzić, ale jest to tak denerwujące, że szkoda słów. A w szczególności po ostatniej trasie Dorymund<>Warszawa.
Zboeżność ustawiona, luzy w zawieszeniu usunięte, półosie krzyżaki wymienione, podpory i poduszki dobre, sprężyny wymieniłem na fabryczne, opony wyważane kilka razy.
Już nie mam pojęcia. Może chciałby ktoś sprawdzić z Warszawy osobiście z kierownicà na A2 ??
Pozdrawiam

Prawa półoś (od strony pasażera) jest dłuższa i ma troche inna budowe niż lewa. W połowie jej jest podpora podtrzymująca i niwelująca wibracje.

Czy przegub wewnętrzny w ogóle nie powinien mieć luzu, czy też niewielki zawsze występuje? Przy poruszaniu lewą półosią, mogę poruszać delikatnie półosią w kierunkach góra - dół, delikatnie rusza się też kielich. Zwracałem na to uwagę diagnoście, twierdził że tak ma być - lewa półoś mówił że jest niepodparta i dlatego delikatny luz zawsze będzie (na prawym przegubie wewnętrznym niemal nie ma u mnie luzu). Podnosił auto i na uniesionym przodzie rozpędzaliśmy koła do 70 km/h, popatrzył jak chodzą i stwierdził że na pewno z przegubami jest wszystko ok. Prawdę mówił?

Mi też wmawiali, że przeguby wewnętrzne są ok (lekkie luzy na całej półosi ale niby to było OK). Przy prędkościach 70-80 lekko wibrowało auto przy dodawaniu gazu, z czasem przy 140 miałem wrażenie, że silnik się trzęsie i może to coś z poduszkami silnika. Do tego od początku jak kupiłem auto (alfa 147 4 lata temu) miałem takie dziwne objawy co zmianę biegu i dodanie gazu taki delikatny luz odczuwalny (coś jak w rozpędzanym rowerze, kiedy przestajemy pedałować i po chwili znów pedałujemy -
wtedy jest ten właśnie charakterystyczny efekt). Po przeczytaniu miliona różnych postów na rożnych forach uparłem się na regeneracje półosi i kielicha z wymiana przegubów wewnętrznych. Po regeneracji jak ręką odjąć wszystkie bolączki znikły.

Witajcie ponownie, nie będę zakładał nowego tematu więc napiszę tutaj.
Kolega mi rozebrał pompę wspomagania bo powiedział że może ciśnienia nie robić dobrego, po otworzeniu trochę od łopatek było wytarte więc sam nie wiem.
Wrzucam tutaj mój filmik i proszę mi powiedzieć dokładnie czy to wyje pompa czy maglownica już na wykończeniu.
https://www.youtube.com/watch?v=n0-PKINlbJA
Pozdrawiam

Mam problem z drganiami auta. Na 3 i 4 biegu jak schodzę z obrotów z 3 tyś do 2.5 pojawiają się silne, szybkie i krótkie wibracje. Trzęsie całą budą i czuć drgania na lewarku. Jak wcisnę sprzęgło to drgania ustają. Na pewno do wymiany mam sprzęgło, które się ślizga. Miał ktoś podobny przypadek? AR 159 tbi

Koledzy przeczytałem taki wątek i nie pasuje nic do końca do mojej sytuacji.
U mnie wibracje występują przy stałej prędkości 100km/h, 110km/h, 120km/h, 140km/h itd. i są odczuwalne tylko na podłodze kierowcy, pedałach, tunelu środkowym w dolnej części, gdzie się styka z kolanem.
Podczas przyspieszania nie czuje wibracji na karoserii tak jak piszecie że półosie potrafią całą karoserią telepać ostro.

Czy to półosie czy np dwumas?
Jak poprawnie zdiagnozować?

Może macie kogoś ogarniętego od półosi w Alfach w Wielkopolsce?
Czy są jakieś zamienniki półosi / przegubów czy ktoś z forum polecony np regeneruje i jest specjalistą w tej kwestii?

Dzięki za odpowiedź.

Amortyzatory
Powrót