[Giulietta] Drgania kierownicy

• Autor wątku Autor wątku Krq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Krq

Nowy
Auto
Giuelltta
Giulietta 2010, 1.4 tb 170 km.

Cześć, mam problem z drganiami kierownicy podczas szybkiej jazdy między 120+ km/h , bieg 4-6 (wcześniejszych nie wrzucałem z taką prędkością) dzisiaj zaczęły występować jak wyjechałem na ekspresówkę, dodam że po wciśnięciu sprzęgła, drgania nie ustają, mam wrażenie że pochodzą one z przodu, mam zamiar pojechać na diagnostykę, na co najbardziej zwracać uwagę? Boję się że to koło zamachowe, ale dziwne bo po wciśnięciu sprzęgła dalej występują, jak również po wrzuceniu na luz, jak prędkość spada do około 100 km/h to ustają.

Albo niewyważone koło albo przegub

Więc pewnie będzie to przegub wewnętrzny, wystarczy wymienić krzyżak? Na co zwrócić uwagę? Czy należy coś wykonać przed wymianą?

Więc pewnie będzie to przegub wewnętrzny, wystarczy wymienić krzyżak? Na co zwrócić uwagę? Czy należy coś wykonać przed wymianą?
Na siłę nie szukaj kosztów. Wyważ koła.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Znalazłem sporo przegubów zew. ale do wewn. widzę tylko krzyżaki.

Jak będziesz wchodzić w jakiś bezpieczny zakręt, ale o wyczuwalnym skręcie, skręć koła tak by go pokonać i dodawaj gazu. Przeguby od razu wyczujesz na skręconych kołach w zakręcie. Auto zacznie lekko telepać - patrz w którą stronę pokonujesz zakręt i wtedy gdy telepie to znak, że masz przeciwny przegub do wymiany.
Oczywiście nie wykluczam opon. Najpierw opony. Potem przegub.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Rozumiem że można to sprawdzić manualnie, mam kanał więc mogę wejść pod auto, po prostu sprawdzić luzy czy przegub się rusza?

Wejdź pod auto i poruszaj półosiami przy wejściu do skrzyni góra dół- jak będzie luz to masz nie tylko krzyżaki ale i kielichy do wymiany. W twoim przypadku bardziej obstawiam na koła/felgi/opony. Przy uszkodzonych kielichach i krzyżakach wewnętrznych drgania są tylko przy przyspieszaniu przy wyższych prędkościach - od100 km/h w górę.
przerabiałem temat w 2 giuliettach- powodem wady jest za każdym razem zbyt rzadki smar wypełniający kielichy.

Wejdź pod auto i poruszaj półosiami przy wejściu do skrzyni góra dół- jak będzie luz to masz nie tylko krzyżaki ale i kielichy do wymiany. W twoim przypadku bardziej obstawiam na koła/felgi/opony. Przy uszkodzonych kielichach i krzyżakach wewnętrznych drgania są tylko przy przyspieszaniu przy wyższych prędkościach - od100 km/h w górę.
przerabiałem temat w 2 giuliettach- powodem wady jest za każdym razem zbyt rzadki smar wypełniający kielichy.

Właśnie u mnie zauważyłem od jakiegoś czasu pojawiające się drgania przy przyspieszaniu tak pomiędzy 130-140 km/h ( koła , opony, skrzynia , sprzęgło , dmumas - wyeliminowane ) . Byłem u mojego mechanika ale on nie stwierdza nic niepokojącego przy przegubach. Jeżeli okaże się że to przegub wew. szukać całej półosi ( nowej lub używanej ) czy kupić kielich i krzyżak , jeżeli krzyżak i kielich to gdzie szukać i jak dopasować do mojej Julki 1,4 MA 170 km. Z tym smarem to może wystarczy wymienić go na gęstszy ( taki jak ma być ) gdy nie ma za bardzo luzów ?

NA aledrogo znalazłem coś takiego , ktoś zna tego producenta

https://allegro.pl/oferta/polos-lewa-alfa-romeo-giulietta-x7-1-4-tb-25-26-7383532864

Ostatnia edycja:
Ale właśnie ja mam takie objawy, przy przyśpieszeniach ponad 100 km\h, najwyraźniej 120 km\h, przy mniejszych prędkościach wszystko jest ok.

w pierwszym poście nasiałeś zupełnie co innego cyt. "dodam że po wciśnięciu sprzęgła, drgania nie ustają, mam wrażenie że pochodzą one z przodu, mam zamiar pojechać na diagnostykę, na co najbardziej zwracać uwagę? Boję się że to koło zamachowe, ale dziwne bo po wciśnięciu sprzęgła dalej występują, jak również po wrzuceniu na luz, jak prędkość spada do około 100 km/h to ustają."
dla mnie to koła.

Ale właśnie ja mam takie objawy, przy przyśpieszeniach ponad 100 km\h, najwyraźniej 120 km\h, przy mniejszych prędkościach wszystko jest ok.

Dareek ma rację , w pierwszym poście piszesz że drgania występują u Ciebie nawet jak zrobisz na luz , zdecyduj się czy przy przyspieszaniu czy również na luzie. Nie da się przyspieszać będąc na luzie , chociaż to sytuacja dwuznaczna :-)

Napisz jasno, czy drgania są przy przyspieszeniach od jakichś prędkości, czy także przy prędkości jednostajnej powyżej iluś tam. Ja miałem taki przypadek zeszłej zimy. Jeździliśmy z synem po spokojnym terenie za miastem, było trochę śniegu. Syn uczył się jeździć. Kazałem mu skręcić w lewo, pojechał trochę za szybko, nie zmieścił się, uderzył prawym kołem w niewidoczny przysypany śniegiem krawężnik. Niby nic się nie stało, tzn na oko nie widać było uszkodzeń, felga cała. Pojechaliśmy do domu z prędkością do 80 km/h, wszystko ok. Na drugi dzień jadę rano do pracy, gdy przekroczyłem 100 km/h, zacząłem czuć drgania na kierownicy, dodatkowo, przy ponad 120 odezwały się dziwne buczenia dobiegające z przodu, nie jednostajne ale cykliczne. Myślę - łożysko? Przegub, półoś? może jeszcze coś innego? Na drugi dzień podjechałem do mechanika, powiedziałem, co się stało, mówi, łożysko wygląda na uszkodzone, ale wyważę też koła. No i tak, drgania były właśnie od tego, ze podczas uderzenia spadł ciężarek. Zacznij więc od wyważenia kół.

Ja bym zaczął od:
1. Stan opon
2. Stan felg
3. Wyważenie kompletnych kół
4. stan hamulców- w szczególności tarcz i zacisków
5. łożyska kół
6. luzy półosi napędowych na wewnętrznych przegubach.

Dobrze, dzisiaj jechałem dłuższą trasą, sytuacja wygląda tak że od 100 km/h zaczyna się czuć drgania całej budy i oczywiście kierownicy (lekkie), przy 120 km\h + czuć już mocne i zwłaszcza po lewej stronie czuć najmocniej, pytałem pasażera i powiedział mi że on wyczuwa słabo, drgania są odczuwalne cały czas, niezależnie czy jadę że stała prędkością, czy wciskam sprzęgło, czy też zrzucam bieg i po prostu samochód jedzie bez dodawania gazu i bez biegu, drgania wzmagają się przy jeździe z góry w dół, zrobię tak jak mówicie i zacznę od najmniejszych rzeczy, dzięki za trop.

Ja bym zaczął od:
1. Stan opon
2. Stan felg
3. Wyważenie kompletnych kół
4. stan hamulców- w szczególności tarcz i zacisków
5. łożyska kół
6. luzy półosi napędowych na wewnętrznych przegubach.

Pytanie , może mi pomożesz. Czy lewa półoś do 1,4 170 w manualu jest taka sama jak do 1,6 i 2,0 JTD , niby ilość wpustów się zgadza 27 od koła i 25 od skrzyni ale czy długość jest taka sama , oczywiście numery są różne.

niestety nie pomogę- nie mam takiej wiedzy. Obie moje julki miały problem z obiema półosiami w TB 120 jedna 2015 po 50 tkm druga 2017 po..12 tkm.

drgania są odczuwalne cały czas, niezależnie czy jadę że stała prędkością, czy wciskam sprzęgło, czy też zrzucam bieg i po prostu samochód jedzie bez dodawania gazu i bez biegu

wyważaj koła :D

Amortyzatory
Powrót