[159] Drgające szkło lusterka.

blackrave

Nowy
Auto
AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm
Witam,

Podczas jazdy na trasie zaczyna mi drgać prawe lusterko samo szkło chyba, albo przynajmniej po samym zwierciadle widać to zjawisko. Wiecie co może być nie tak?
Mówiąc drgać mam na myśli objaw którego skala relatywnie jest większa niż jakieś delikatne drgania lewego.

pewnie się odkleja szkło od tej maty podgrzewającej... trzeba by było odczepić wkład od lusterka i sprawdzić co tam się dzieje... tylko trzeba uważać żeby szkło nie pękło bo mi się niestety tak zrobiło :)

Witam,

Podczas jazdy na trasie zaczyna mi drgać prawe lusterko samo szkło chyba, albo przynajmniej po samym zwierciadle widać to zjawisko. Wiecie co może być nie tak?
Mówiąc drgać mam na myśli objaw którego skala relatywnie jest większa niż jakieś delikatne drgania lewego.
Mam podobny problem, tyle, że z lusterkiem po stronie kierowcy.
Wymiana szkła na nowe nic nie pomogła, przy prędkościach powyżej 90km/h lusterko drga...
Pozdrawiam.
- Rafał

Mam podobny problem, tyle, że z lusterkiem po stronie kierowcy.
Wymiana szkła na nowe nic nie pomogła, przy prędkościach powyżej 90km/h lusterko drga...
Pozdrawiam.
- Rafał
Jesteś pewny że to lusterko ? ja miałem takie drgania osłony nadkola która pod wpływem naporu powietrza wpadała w rezonans... pozbyłem się tego wypełniając wolną przestrzeń sylikonem... objawy były takie same przy prędkości od ok 90 km/h czarna-alfa-159-full-skora-dvd-navi-parktronikdla-wymagajacych-i-lubiacych-komfort-zamosc_rev010.jpg

Jesteś pewny że to lusterko ? ja miałem takie drgania osłony nadkola która pod wpływem naporu powietrza wpadała w rezonans... pozbyłem się tego wypełniając wolną przestrzeń sylikonem... objawy były takie same przy prędkości od ok 90 km/h
Dzięki za radę, aczkolwiek jestem pewien, że to lusterko ponieważ tego nie słychać, ale widać i to jest najgorsze...
Pozdrawiam.
- Rafał

alces dosłownie 2 dni temu zauważyłem to u siebie. Wcześniej tego nie miałem, może ma to związek z temperaturą bo dopiero teraz porządnie przymroziło. Napewno przy dodatniej temperaturze lusterko mi nie drgało.

Dla sprecyzowania: u mnie drga samo lustro a nie obudowa.

Ostatnia edycja:
ja dołożyłem dodatkowo kilka pasków taśmy dwustronnej i drganie ustapiło

Może być luz na "Głowicy" do której mocowane jest szkło, odkręć w śruby, ściągnij lusterko weź do domu i sprawdź co się dzieje, samo podklejanie taśmy w takiej sytuacji nic nie da.

alces dosłownie 2 dni temu zauważyłem to u siebie. Wcześniej tego nie miałem, może ma to związek z temperaturą bo dopiero teraz porządnie przymroziło. Napewno przy dodatniej temperaturze lusterko mi nie drgało.
U mnie drgało nawet przy +25*C.

Dla sprecyzowania: u mnie drga samo lustro a nie obudowa.
Wszystko wskazuje na to, że u mnie również.

ja dołożyłem dodatkowo kilka pasków taśmy dwustronnej i drganie ustapiło
Gdzie tą taśmę naklejałeś?
Może być luz na "Głowicy" do której mocowane jest szkło
Obawiam się, że tak. Jednak dokręcałem już wszystkie śruby jakie znajdują się za szkłem i niestety drgania nie ustąpiły...
Pozdrawiam.
- Rafał

A drga samo lustro czy całe lusterko? Mi kiedyś spadła obrączka która zabezpiecza i dociska sprężynę na tulei.

Ostatnia edycja:
podkleiłem na szkło kilka pasków taśmy i przykleiłem do plastikowej części wewnątrz lusterka.

U mnie również drga sam wkład lusterka od strony kierowcy. Obudowa jest stabilna. Jaka jest faktycznie tego przyczyna?

słabe mocowanie szybki do reszty lusterka...to jest przyczyna, jak to poprawić napisałem powyżej.

Ja mam ten sam problem z lewym lusterkiem - wk@#wia mnie to niemiłosiernie, powyżej 90 km/h nic w nim nie widać. Na wiosnę spróbuję je podkleić, tylko jak wyjąć szkło żeby go nie zniszczyć?

Ja mam ten sam problem z lewym lusterkiem - wk@#wia mnie to niemiłosiernie, powyżej 90 km/h nic w nim nie widać. Na wiosnę spróbuję je podkleić, tylko jak wyjąć szkło żeby go nie zniszczyć?
Najlepiej robić to kiedy jest ciepło - wszystkie materiały są wówczas bardziej elastyczne.
Ustawiasz szkło lusterka maksymalnie w dół i delikatnie od góry podważasz czymś szerokim. Im szersze tym lepsze, bo mniejsza szansa, że szkło pęknie. Szkło samo powinno wypaść z zatrzasków.
Druga metoda: regulujesz szkło na maksa w dół i na maksa w prawo, tak, żeby od zewnętrznej strony i od góry była szczelina, delikatnie podważasz szkło by zwiększyć szczelinę. Wówczas ukazują się zatrzaski trzymające szkło. Odginasz delikatnie przynajmniej jeden z nich (czymś długim i płaskim) i wówczas szkło wychodzi już lekko.
Pozdrawiam.
- Rafał

Radzę wyważyć to przednie koło po której stronie drga lusterko

Amortyzatory
Powrót