• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dorobienie kluczyka

• Autor wątku Autor wątku WUJ LEDI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A u mnie jest taka sytuacja ze mam kluczyk ORI z 1 przyciskiem co aktywuje tylko zamek centralny
I dodatkowo 2gi pilot który również działa z centralnym zamkiem ale równocześnie aktywuje i dezaktywuje alarm.
Czy to da się jakoś spiąć zeby alarm włączał się również z ORI pilota?

To wszystko są problemy z modułem zdalnego sterowania. Nie słyszałem żeby to ktoś naprawił i/lub skopiował. Zostawiasz tak jak masz albo wstawiasz nowy moduł i kluczyki.

Skoro już ktoś odświeżył temat kluczyków...
Mam czarny kluczyk z dwoma przyciskami. Działający normalnie. Mam też zapasowy. Taki sam. Tylko problem tkwi w tym, że nie działa pilot. Mimo nowej baterii nie otwiera samochodu, ani bagażnika. Nawet dioda nie miga. Może ktoś go kiedyś wyprał.
Moje pytanie brzmi. Czy da się skopiować pilot od centralnego z tego działającego kluczyka i ewentualnie dorobić pilot brelok? Czy próbować naprawić jakoś oryginalny pilot? I ile kosztuje dorobienie pilota?
Koszt nowego pilota około 150€ plus nacięcie grota i kodowanie 150zł
Najtaniej wyjdzie naprawić pilota, w większości przypadków się udaje.

Hej,

jestem nowy na forum, wiec przepraszam z góry jak odpowiedz już gdzies jest a ja się nie doszukałem. Do rzeczy. Wczoraj nabyłem swoje pierwsze alfa romeo 147 i mam problem tej natury, że mam tylko jeden kluczyk i do tego nie ma na nim żadnych przycisków do otwierania drzwi czy też bagażnika...chciałbym dorobić sobie kluczyk, który ma te funkcje i zastanawiam się jak zrobić to dobrze i w miare tanio...CZy zostaje mi tak jak powyzej opcja z przekładką modułu, czy u mnie wogóle jest ten modół skoro centralny otwieram tylko przy użyciu kluczyka ? czy może najlepiej dorobić sobie u jakiegos machera osobny pilocik do tych wszystkich opcji ?? z góry dzieki za pomoc i pozdrawiam :)

Nie ten dział. Metody dla 166 i tak pewnie nie będą funkcjonować w 147.

Ja miałem ten problem tzn 1 kluczyk i brak karty do 147 i rozwiązałem to za 500 w Krakowie w zakładzie na katowickiej

Panowie mam pytanie.

Otóż posiadam 166 z 1999 z kluczykiem zwyklym czerwonym z pilotem.
Obecnie posiadam dwa klucyzki oryginalne do tego auta jednak sa juz troszke zuzyte.
Chcialbym sobie dorobic jakis kluczyk zapasowy.
Chodzi mi tylko o kluczyk do otwierania drzwi i w razie W odpalenia auta ( pastylke immo sie przelozy w razie co). Pilota nie musi miec.

Mam pytanie.

czy jezeli zakupie taki kluczyk jak z linku
http://allegro.pl/166-kluczyk-alfa-romeo-czerwony-surowka-i4211817315.html

I zawioze go do jakiegos punktu dorabiania kluczy i dam im mój obecny kluczyk i tą surówke to mi to dorobia?

Problem w tym ze nie posiadam karty kodowej klucza. Ksształt surówki jest identyczny jak w moim obecnymj kluczyku. Chodzi poprostu o skopiowanie oryginalnego grota. Co o tym sadzicie? Da rade takie cuś zrobic? I orientuje sie ktos ile wolaja za takie dorobienei klucza?

Pozdrtawiam

Ostatnia edycja:
ja robiłem na podstawie czegoś podobnego, tylko że zapłaciłem za wszystko 60 zł ... zdziercy! : >

na podstawie tego klucza/grota czy jak to tam sie nazywa zapewne każdy dorabiacz dorobi Ci klucza
jeżeli ma dobre rozmiary, ale jeżeli pisze że do 166, to pewnie i dobre one są

No grot jest identyczny z tym co ja mam . W sensie metal- ksztalt tego metalu. Poprostu mój ma inny ksztalt tego czerwonego plastiku- i ma guzik- ale co ja pisze przeciez kazdy wie o co chodzi:)
60 zeta to drogawo. ale kluczyk im sam dostarczyles czy koles Ci rzezbil z tego co mial w zakladzie?

no gość szukał takiego klucza przez tydzień, bo nie miał na miejscu,
a jak już go dopadł, to zrobił mi klucza w ciągu 10 minut ... nie mam pojęcia, czy potrzeba do tego jakiejś specjalnej maszyny, ale chyba raczej nie

ja nie myślałem, że coś takiego moze byc na Allegro, bo pewnie bym kupił na Allegro, a za dorobienie byłoby pewnie około 10 zł.

Jak dopadne tego co mi na treningu zakosił oryginalnego klucza, to będziesz mógł mu podziękować :>

W castoramie za 30zł z obróbką. Surówka jak do Lanci :D tydzień czekałem aż mi ściągną bo nie maja na stanie ale w katalogu znalazł i zamówił.

Tylko nie daj się spławić bo jak trafisz na lesera to powie że nie ma i już. Oni mają taki katalog surówek. Powiedz że kumpel u nich już kiedyś dorabiał i żeby poszukał w katalogu. Uchwyt był ze znaczkiem lancii i w kształcie logo.
edit:
Nie sory, to kluczyk z katalogu Silca. Wygląda jak logo lancii tylko że napisane silca :) grot SIP16T2
Katalog SILCA strona 100.

http://www.expres.pl/files/0000/209.pdf

Ostatnia edycja:
Marek nie wiem za bardzo o czym Ty do mnei rozmawiasz :sarcastic: ale numery katalogowe sie napewno potomnym przydadzą:beer:

Ja zakupilem juz kluczyk.
Taki o o

http://allegro.pl/166-kluczyk-alfa-romeo-czerwony-surowka-i4211817315.html
tutaj grot jest taki jak u mnie tylko jak pisalem nei ma pilota wbudowanego:)

także szukanie grotów i surówek tym leserom z castoramy nie grozi :sarcastic: Zawioze im poprostu mój oryginalny kluczyk z pilote + ten zakupiony na allegro i mam nadzieje ze mi dorobia to w miare niedrogo:)

Wiesz.... ja zapłaciłem 30zł za kluczyk z dorobieniem :sarcastic:
A za samo dorobienie to nie wiem ile skasują (surówka jak dobrze pamiętam to jakieś dwie dyszki kosztowała). Mi nie chcieli dorobić z mojego bo powiedział że jak zjeb..e to nie ma drugiego. Dlatego nie zamawiałem na alegroszu.
Katalog z numerami załączyłem żeby już nie było pindolenia że nie ma, że trudno i inne histerie. Społeczeństwo się uwstecznia co widać nie tylko na forum. Co prawda marian powinien mi za to zapłacić bo dla niego wszystkie pomocne materiały są odpłatne. Ale taki już ze mnie dobry człowiek.

Mi nie chcieli dorobić z mojego bo powiedział że jak zjeb..e to nie ma drugiego.
uuuu to chyba do kastoramy nie pojade. Poszukam jakiegos punktu specializujacego sie w tym.
Lepiej to oddac komus kto potrafi ta maszynke do dorabiania obslugiwac i ma doswiadczenie, a nie jest od wykladania towarow na polki w Casto w poniedzialki, we wtorki jest w dziale budowlanym a w srody siedzi w punkcie dorabiania kluczy:sarcastic: Lepiej dołożyc te 10 pln i miec zrobione dobrze:D

uuuu to chyba do kastoramy nie pojade. Poszukam jakiegos punktu specializujacego sie w tym.
Lepiej to oddac komus kto potrafi ta maszynke do dorabiania obslugiwac i ma doswiadczenie, a nie jest od wykladania towarow na polki w Casto w poniedzialki, we wtorki jest w dziale budowlanym a w srody siedzi w punkcie dorabiania kluczy:sarcastic: Lepiej dołożyc te 10 pln i miec zrobione dobrze:D

Tu nie problem z obsługą maszyny tylko z jakością surówek na allegro ;-)
U nas w zakładzie też niechętnie robimy na materiale od klienta. Ceny frezów do maszyny zaczynają się do 250zł, a jak pęknie lub się spali, to ciekawe czy klient zwróci koszta :-(
Odgłos pracującej maszyny frezującej chiński klucz bezcenny ;-)

Amortyzatory
Powrót