• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dorobienie kluczyka

• Autor wątku Autor wątku WUJ LEDI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jasne że można, ................ choć nie zawsze i nie każdy. :)
Czasem, mozna skopiować transponder, ale:
- dziś jedynie na specjalnu klucz z "elektroniczną główką". Oznacza to tyle ze transponder nie jest kopiowany na inny transponder ale na układ elektroniczny. I to na ogół działa.
- niestety ze względu na całkowite wypełnienie elektroniką główki klucza nie bardzo jest tam jak umieścic sterowanie centralnym zamkiem.

U mnie taki klucz na dziś to około 350 zł. Ale bez pilocika, znaczka alfy i innych wodotrysków.

Zawsz też można podjąć próbę dopisania specjalnie przygotowanego transpondera bezpośrednio do pamięci komputera w aucie ale to już wyższa szkoła jazdy.:)

Ostatnia edycja:
Witam Panow :)

A czy taki punkt znacie może w Warszawie? ASO to koszt 980zł :((

Pozdrawiam!
Asia

Witam Panow :)

A czy taki punkt znacie może w Warszawie? ASO to koszt 980zł :((

Pozdrawiam!
Asia

jeśli mogę coś doradzić, to polecam kontakt z "superalfa.pl" (jest na poprzedniej stronie).
Jakiś czas temu zamówiłem u niego kluczyk do Alfy 166 i w tydzień sprowadził mi oryginalny z Włoch za 350 zł (bez przycisków). Z przyciskami kosztuje ok. 650 zł.

Ostatnia edycja:
Najnowsza cena w Pzmot Kielce ,własnie dostałem wycene:
Klucz kosztuje 1060zł wczytanie klucza na serwisie 120zł.Do wczytania klucza
niezbędna będzie karta kodowa,jeśli jej nie ma to koszt takiej karty
wynosi dodatkowo 200zł

PILCar piła - koszt kluczyka ok 1000zł z zakodowaniem. I uwaga na kluczyk czekałem 1 dzień - okazuje się że oryginalne kluczyki z Włoch są robione w Polsce:). Wszyscy spece od dorabiania kluczyków stwierdzili, że jest to do zrobienia ale ich czas pracy też kosztuje a temat ten jest dla nich istnym węzłem Gordyjskim, (chcieli omijać zabezpieczenia) - jednym słowem polecam oryginał. i pamiętajcie że w serwisie można się targować

Ja dziś dorabiałem kluczyk, ale wymagało to tyko dobrania surówki i jej docięcia, gdyż miałem stary kluczyk z którego przełożyłem transponder, koszt całości to 120 zł. Zamówienie kluczyka w ASO też rozważałem, ale cena trochę odstrasza.

Pozwolę sobie odkopać temat.
Ja kupiłem 166 z połamanymi kluczykami. Immo oczywiście jest i autem jeżdżę ale nie ma w kluczyku nadajnika centralnego. Nie posiadając go da się odtworzyć sygnał i zakodować nowy kluczyk? Czy bez wizyty w ASO się nie obędzie?

Koledzy a czy ktos wie czy jak zaprogramowac kluczyk orginalny czerwony z 166 zeby otwieral z przycisku samochod? bo mam dwa kluczyki oba odpalaja ale tylko jeden po nacisnieciu otwiera samochod, pomimo tego ze w obu sa nowe bateryjki.. czy jest potrzeba jakiegos programowania centralki dla tego drugiego pilota?

Witam, odświeżę trochę ponieważ nie chce zakładać nowego tematu. Zakupiłem AR 156 w kombi z końca 2001 roku i mam tylko jeden kluczyk a chce mieć zapasowy w razie czego, z aso za bardzo nie chce bo mają kosmiczne ceny. Kluczyk chce najprostszy aby w razie zgubienia było czym odpalić samochód.
O ile taki zabieg uszczupli mój portfel?

PS. posiadam kartę kodową do kluczyka który mam, kluczyk to scyzoryk z centralką i bagażnikiem.

Ostatnia edycja:
Ale to jest dział 166. Ja nie wiem czy w 156 jest taki sam problem z kluczykiem i kodowaniem nowych imo. Poszukaj w dziale 156, na pewno jest o tym temat.

Skoro już ktoś odświeżył temat kluczyków...
Mam czarny kluczyk z dwoma przyciskami. Działający normalnie. Mam też zapasowy. Taki sam. Tylko problem tkwi w tym, że nie działa pilot. Mimo nowej baterii nie otwiera samochodu, ani bagażnika. Nawet dioda nie miga. Może ktoś go kiedyś wyprał.
Moje pytanie brzmi. Czy da się skopiować pilot od centralnego z tego działającego kluczyka i ewentualnie dorobić pilot brelok? Czy próbować naprawić jakoś oryginalny pilot? I ile kosztuje dorobienie pilota?

Oryginał w aso. Czy da się gdzieś indziej nie wiem ale chyba nie skoro temat tyle razy wałkowany i nikomu się nie udało :) chyba pozostanie Ci przełożyć kostkę imo do jakiegoś dorobionego i awaryjnie otwierać ręcznie drzwi.

Aso 750 zl na allegro kupisz nowy alarm-centralke, podmienisz z tym co jest pod 3 swiatlem stop ( jest opis na forum ) wycinasz kluczyk, przekladasz imo. Koszt nie przekroczy 150 zl :) Mnie czeka to samo bo mam tylko jeden kluczyk plus zaprogramowanie imo z kluczyka z drugiej alfy.

Tak ale wtedy już nie będzie fabrycznego alarmu. Robiłem tego manuala. Operacja zamyka się w stówce.

A komu potrzebny jest alarm. Jak maja ci podpieprzyc auto to i tak to zrobia, pozatym kto kradnie AR;)

Czyli jak bym dostał dwa piloty z centralką pod światłem stop i przełożyłbym groty z kluczyków co mam teraz to będę miał wtedy dwa w pełni działające komplety?:-)

Zgadza sie :) tylko centralke musisz kupic nowa, nieoryginalna z kluczykami ktore wytniesz i przelozysz IMO ze starego do nowego kluczyka/obudowy.

A centralka z innej alfy-dawcy nie podejdzie? Tzn jakbym dostał taką z oryginalnymi pilotami do niej? Wtedy przekładam bebechy tych pilotów do swoich kluczyków i jest komplet.

- - - Updated - - -

no oczywiści immo zostałoby oryginalne:)

- - - Updated - - -

Ale skoro koszt nie przekroczy 150zł to po co się bawić w używki:D

Jak znajdziesz ori. centralke z kluczykami to super, ale smiem watpic;)

Będzie drogo. Nowy komplet scyzoryków z modułem kupisz za grosze. Ja już w drugiej tak zrobiłem.

Amortyzatory
Powrót