Domykanie Szyb

Xperon

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm
Cześć, wiem że temat był już poruszany ale nie znalazłem w tamtych tematach swojego problemu. Otóż gdy zaprogramuje szybę normalnie się odmyka i domyka lecz gdy kilka/kilkanaście razy otworzę i zamknę drzwi, szyby coraz mniej odsuwają się, i potem znów muszę je programować. I ma ktoś radę na szumienie przy prędkości nawet 100 km/h ? Od strony pasażera aż tak nie szumi i teraz pytanie da się jakoś to wyregulować żeby szyba bardziej dochodziła do uszczelki ?

U mnie ten sam problem z programowaniem szyby ale tylko od strony pasażera, od kierowcy działa cały czas, więc jak się czegoś więcej dowiesz to daj znać ;)

Co do regulacji, to musiałbyś ściągnąć boczek i wtedy zobaczyłbyś, że szyba jest przykręcona na fasolkach, więc trochę popuścisz i możesz śmiało ją wyregulować.
Chyba, że opadły Ci lekko drzwi ( u mnie tak jest - aż już delikatnie zaczyna rysować próg przy zamykaniu) wtedy masz regulację na zawiasach, też są na fasolkach przykręcone. ;)

Daj znać jak będziesz robił czy mniej szumi ;)

U mnie ten sam problem z programowaniem szyby ale tylko od strony pasażera, od kierowcy działa cały czas, więc jak się czegoś więcej dowiesz to daj znać ;)

Co do regulacji, to musiałbyś ściągnąć boczek i wtedy zobaczyłbyś, że szyba jest przykręcona na fasolkach, więc trochę popuścisz i możesz śmiało ją wyregulować.
Chyba, że opadły Ci lekko drzwi ( u mnie tak jest - aż już delikatnie zaczyna rysować próg przy zamykaniu) wtedy masz regulację na zawiasach, też są na fasolkach przykręcone. ;)

Daj znać jak będziesz robił czy mniej szumi ;)

Spróbuje powalczyć z tym aby nie szumiało, zobaczę co da się zrobić z tym aby podnieść te drzwi. Co do programowania to jak będę wymieniał w przyszłym tygodniu filtry, olej, termostat i osłonę silnika to pogadam żeby elektryk to zobaczył.

regulacja punktów połozenia szyby góra/dół osobno dla przodu i tyłu szyby to raz, regulacja kąta nachylenia to dwa (każda z prowadnic ma dwie śruby regulacyjne), regulacja rygla zamka to trzy
warto nakleić taśmę papierową na rant szyby, zamknąć szybę i narysować kreskę wzdłuż uszczelki - będzie widać czy szyba równo wchodzi w uszczelkę
także połozenie lusterka moze mieć wpływ na szum, poprawność zamontowania uszczelki nad szybą (trudno ją poprawnie wcisnąć w rynienkę)
można także w minimalnym stopniu regulować położenie sztywnej listwy w którą się wciska uszczelkę + przy okazji wymienić na nową taśmę
dwustronną na całej jej długości

temat dla bardzo wytrwałych

Nie da sie zrobic zeby nie szumialo..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Można podkręcić radio głośniej:D
co do programowania miałem podobny problem jak miałem słaby aku. co jakiś czas musiałem programować szyby bo schodziły stopniowo. Po wymianie temat znikł a dodatkowo uaktywniło się domykanie i otwieranie szyb z pilota.

Można podkręcić radio głośniej:D
co do programowania miałem podobny problem jak miałem słaby aku. co jakiś czas musiałem programować szyby bo schodziły stopniowo. Po wymianie temat znikł a dodatkowo uaktywniło się domykanie i otwieranie szyb z pilota.

Wymieniłem teraz aku z fiata doblo 1.3 nie jest jeszcze najlepszy ale lepszy od tego co był bo miałem 60Ah i 540A teram mam 60Ah i 670A i fakt uaktywniło się dziwnym trafem otwieranie szyb z pilota niestety jest to wersja poliftowa więc zamykania szyb z pilota nie ma tak przynajmniej wyczytałem. A co do szyb to dalej gubią czasem pamięć nie wiem czy to wciąż wina za słabego akumulatora czy jednak coś ze sterownikiem szyb, czy po prostu będę musiał się przyzwyczaić oprogramowania ich co jakiś czas. Mam jeszcze pytanie, ile wam się odsuwa szyba przy otwieraniu drzwi ? Jak mam otwarte drzwi i odsunę i zasunę szybę to jest niżej niż jak się odsuwa się przy otwieraniu drzwi.18317967_1391257917648309_351366169_o.jpg18318099_1391257887648312_160419301_o.jpg

Ostatnia edycja:
Jak otwieram drzwi to szyba schodzi maks 1-1,5 cm

Jak otwieram drzwi to szyba schodzi maks 1-1,5 cm

Czyli mniej więcej tak jak na drugim zdjęciu. Zdziwiło mnie po prostu jak zasuwałem szybę że zatrzymała się niżej więc pomyślałem że może przy otwieraniu drzwi też tak powinno być.

Tak czasem zjedzie za bardzo, wtedy jak się wsiądzie, to od wewnątrz trzeba manualnie dociągnąć szybę. Ponieważ się da to zrobić manualnie, nie jest kwestia ustawienia pozycji, kąta szyby. Na pewno ma to związek ze stabilnością napięcia zasilania, a także może starością sieci CAN i sterowników. Pomaga programowanie ponowne, ale nie tak, że w sposób trwały, że nie trzeba programować w ogóle.

Podepne się pod temat, jest może jakieś proste rozwiązanie jak nie umiem zamknąć szyby kierowcy? Wygląda to tak, że jak zamykam to dochodzi do samego końca i od razu się otwiera mniej więcej do połowy...

Wie ktoś może jak utrzymywana jest pamięć tego sterownika ? Ponieważ na klemie minusa u góry są jeszcze podłączone jakieś 2 kabelki czy może któryś z nich do tego służy ? Mam je trochę ośniedziałe i może to jest powód tak częstego gubienia się tego sterownika.

- - - Updated - - -
Podepne się pod temat, jest może jakieś proste rozwiązanie jak nie umiem zamknąć szyby kierowcy? Wygląda to tak, że jak zamykam to dochodzi do samego końca i od razu się otwiera mniej więcej do połowy...
Jestem nowym posiadaczem GT i niestety musi się ktoś mądrzejszy ode mnie wypowiedzieć :D

powinna się opuszczać kilka mm, na pewno nie 10 ani 15mm

Dzisiaj odpiąłem aku i po ponownym założeniu zauważyłem że szyby opuszczają się automatycznie przy otwarciu drzwi około 3cm. Generalnie mi to nie przeszkadza ale czy to normalne ?

Po kazdym odpieciu aku musisz kalibrowac szyby bo traca pamiec wraz z pradem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pytanie z kategorii "gupich" - a jak wygląda kalibrowanie - do dołu i trzymać knefle przez kilka sekund ?

1 uruchom silnik
2 jak stoisz w miejscu - wyłącz światła, wentylator (zmniejsz pobór prądu)
3 nacisnij guzik lewej szyby, niech zjedzie na dół, nie puszczaj guzika przez około 15 sekund po tym jak szyba już dojechała na sam dół
4 zrób to samo ale do góry, podnieść max i trzymać 15 sekund
5 teraz powtórz punkty 3 i 4 dla prawej szyby

w razie potrzeby jak się nie zaprogramuje któraś za pierwszym razem - powtórzyć operację
programujemy na zamkniętych drzwiach i uruchomionym silniku

OK. tak zrobiłem przed wyjazdem z domu ale nie sprawdziłem jak działa...

Amortyzatory
Powrót