domykanie szyb z pilota dzialalo a nie dziala....pomocy

artek2001

Nowy
Auto
alfa 147 1.6 16v
witam panowie zwracam sie z pytanim mam belle 147 3d jest to wersja angielska a problem dotyczy domykania szyb z pilota ktore dzialalo wporzadku ale w zime kiedy byly mrozy probowalem domknac je z pilota i stanely i teraz ani rusz dzialaja normalnie jesli uzywam guzikow w drzwiach ale z pilota ani rusz zaznacze jeszcze ze opuszczanie dziala gdzie moze byc problem z gory dzieki

- to sa dwa oddzielne obwody: guziki i body komputer.
- sprawdz diagnostyką za pomoca FES-a.

otwórz szyby przyciskiem na drzwiach do oporu w dół...przytrzymaj wyłącznik trochę dłużej aż zadziała wyłącznik krańcowy później to samo w górę...do oporu aż zadziała krańcówka / trzymaj załączony wyłącznik jeszcze ze 2 sek. po zamknięciu okna /
później otwórz do połowy i zamknij centralny pilotem naciskając tak długo aż podjadą szyby do końca.Napisz czy pomogło.Jeśli nie to tak jak wspominał kol. Bubu...FES.Miałem kiedyś 147 to domykanie działało
bezproblemowo dla przednich szyb..ten sposób pamiętam z Vectry...tam bardzo często wysypywała się centralka komfortu.Ten sposób pomagał..nie wiem jak dla 147.Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
- w tym modelu nie ma krańcówki, jest tylko sensor poboru prądu.
- nie ma także douczania sterownika szyb ale jak zadziała to będzie fajnie.

też mam problem z tym domykaniem szyb z pilota. Ja kupiłem auto w którym nie działa ani otwieranie ani domykanie. Mam uszczelkę anty-zgnieceniową więc powinno działać. Choć ja po zakupie lutowałem obydwa kluczyki, bo nawet nimi się nie dało drzwi otworzyć. Na weekendzie podepnę go do FES, może coś pokazę, a przy okazji koledze bubu321 zrobie testy uszczelki.

- jeśli jest uszczelka anty-zgnieceniowa to nie jest to prawdą że musi działąć domykanie szyb.
- wystarczy że włączysz anty-trap na disable i nie ma domykania szyb , nawet w roczniku auta z < 2002

a można wyłączyć także otwieranie szyb z pilota? bo żadne funkcje dotyczące szyb z pilota nie działają

- może jest taka funkcja w Examinerze, w oprogramowaniu FES oraz w AlfaOBD nie ma takiej funkcji ( jak też kilku innych potrzebnych ).

Sprawdziłem wczoraj moje auto FES 2.6 i nie ma żadnych błędów od szyb. A szyby ani się nie otwierają ani nie zamykają :(
bubu321 gdzie mogę znaleźć tą funkcję anty-trap? bo jakoś w fes jej nie zlokalizowałem

- chyba jest dopiero w pełnej wersji od 2.7.2
--

--

Nie daje mi spokoju brak otwierania i domykanie szyb z pilota.
Rozebrałem ostatnio sterownik w drzwiach i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że był już lutowany. Co ciekawsze wygląda jakby płytka była przełożona od wersji 5D, gdyż widać na niej przyciski i wylutowane przez kogoś podświetlenie przycisków.
A raczej nie powinno tak to wyglądać gdyż moja alfa jest z 2000r i wtedy były tylko 3D wersje.

Z programu alfaODB widać, że uszczelki zgnieceniowe są

- Wie ktoś może czy da się na takim sterowniku jakoś zaprogramować domykanie i otwieranie szyb z pilota?
- gdzie mogę znaleźć schamat elektryki co bym mógł sprawdzić na który pin przychodzi sygnał z BC o domknięciu lub otwarciu szyb?
- ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł co może być nie tak?

Załączniki

• płyka_szyby.JPG
    płyka_szyby.JPG
    116.2 KB · Wyświetleń: 301
  • domykanie.jpg
    domykanie.jpg
    73 KB · Wyświetleń: 211
- sygnału z BC nie zobaczysz , ponieważ ten sygnał idzie po magistrali CAN.
- możesz tylko zobaczyć jaki jest status uszczelki anty-zgnieceniowej, - status obecny lub wyłączony.
- jesli masz uszczelkę wyłaczoną to nie bedzie domykania szyb.
- nie wiem jaka wersję masz AlfaOBD, ale obecna wersja 1.3.2.0 obsługuje status czujnika szyby , tylko nie potrafi zrobić poprawnie Proxy Alignment.
- FES w wersji 2.7.2 pełny robi te funkcje bez problemu.

--

--

Ostatnia edycja:
Dziwny problem

Za to ja mam śmieszniejszy problem którego nie rozumiem wogóle... mianowicie mam opuszczanie szyb z pilota ale nie mam domykania... da się coś z tym zrobić bez kombinowania z komputerem?

Za to ja mam śmieszniejszy problem którego nie rozumiem wogóle... mianowicie mam opuszczanie szyb z pilota ale nie mam domykania... da się coś z tym zrobić bez kombinowania z komputerem?
Da się z tym coś zrobić ale jedynie z kombinowaniem z komputerem. Nawet samemu powinieneś dać rady, zwykły laik może dołożyć nawet bez rozbierania odpowiednie rezystory do centralki. Jedyne czego później potrzebujesz to załączyć uszczelki w FES-ie, jednak do tego trzeba mieć licencję na program.
Mała rzecz a na prawdę cieszy. U mnie używanie domykania jest już wykorzystywane praktycznie codziennie. :)
Pozdrawiam

ok, to jak byś mógł mi napisać łopatologicznie, nawet bardzo łopatologicznie jak się to robi:) ewentualnie macie może kogoś kto robi to na terenie Wawy? okolice Targówka by mnie interesowały najbardziej:D

ok, to jak byś mógł mi napisać łopatologicznie, nawet bardzo łopatologicznie jak się to robi:) ewentualnie macie może kogoś kto robi to na terenie Wawy? okolice Targówka by mnie interesowały najbardziej:D
Jest opis w dziale "zrób to sam".
Druga sprawa to jest na forum również podobny temat o nazwie "jak zrobiłem domykanie szyb z pilota....", tam wszystkiego również można się dowiedzieć.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót