Dolot i wydech

• Autor wątku Autor wątku hubus20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hubus20

Guest
Witam.Usunełem w mojej 156 katalizator i tylną puszke zastąpiłem przelotowym tłumikiem km malon.Myślę także nad stożkiem k&n i wirusikiem .Co o tym myslicie koledzy?Stożek chciałbym zamontować dla poprawienia dzwięku.Aby chociaż troche nawiązywał do tego. http://www.youtube.com/watch?v=wpwwnPOTZCc

Nie wiem co mam Ci napisać,bo nie jestem zwolennikiem takich modyfikacji. Nie chcę się rozpisywać nt. takich modyfikacji, każdy ma swoje zdanie ,ale mam nadzieję,że wiesz jak będzie się zachowywać diesel w mrozach z takim filtrem, po chipie bez KATa - nie chciałbym być kierowcą , który pojedzie za Twoją Alfą. Z kolei ten ostatni tłumik przelotowy za chwile biedzie - BARDZO przelotowy. Ja bym dla syczenia nie robił takich modów.

Jest kilka przyczyn. Więcej powietrza zasysanego to więcej powietrza wydalanego. Tym bardziej po chipie,który wzbogaca mieszankę właśnie poprzez zwiększenie powietrza i ciśnienia. Diesel wcale nie potrzebuje więcej paliwa żeby lepiej jechał. Potrzebuje większego wybuchu. Większy wybuch - to więcej sadzy, wyższa temp. spalin, bez KATa tłumik przelotowy nie da rady na dłuższą metę. Szczególnie jeśli silnik będzie pracował w całym zakresie obrotów, a o to z reguły nam wszystkim chodzi :) Zgadza się - są przeprowadzane takie mody w autach, ale są to samochody iście sportowe gdzie osiągi są ważniejsze niż wytrzymałość. Poza tym zawsze wycięcie KATa powinno się wiązać z wstawieniem w jego miejsce strumienicy . Tylko w ten sposób będziesz mieć mniejsze kłopoty na przeglądzie.

przegladem sie nie martwie.chce uzyskaż dzwięk podobny do tego na filmie.czy po tych modach to uzyskam?

Jeśli tylko o ten dzwięk Ci chodzi to prawdopodobnie go uzyskasz. Tyle,że nie wiadomo gość na filmiku jaki ten filtr zamontował - każdy ma inną przepustowość, największą mają te z Chin...

stożek... w dieslu... ma poprawić dźwięk...
powodzenia

wycięcie kata też godne pochwały...

Jest kilka przyczyn. Więcej powietrza zasysanego to więcej powietrza wydalanego. Tym bardziej po chipie,który wzbogaca mieszankę właśnie poprzez zwiększenie powietrza i ciśnienia. Diesel wcale nie potrzebuje więcej paliwa żeby lepiej jechał. Potrzebuje większego wybuchu. Większy wybuch - to więcej sadzy, wyższa temp. spalin, bez KATa tłumik przelotowy nie da rady na dłuższą metę. Szczególnie jeśli silnik będzie pracował w całym zakresie obrotów, a o to z reguły nam wszystkim chodzi :) Zgadza się - są przeprowadzane takie mody w autach, ale są to samochody iście sportowe gdzie osiągi są ważniejsze niż wytrzymałość. Poza tym zawsze wycięcie KATa powinno się wiązać z wstawieniem w jego miejsce strumienicy . Tylko w ten sposób będziesz mieć mniejsze kłopoty na przeglądzie.

brawo, nic dodać nic ujać, widze ze mamy do czynienia z prawdziwym znawcą tematu,
hubus, poszukaj lepiej sam odpowiedzi w dziale tuming, tuning mechaniczny, znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie zadane przez Ciebie pytania.

pzd.

Co do dzwięku który chcesz uzyskać..
Po pierwsze na filmie to 2.4 JTD czyli 5 garnków. Ty masz 1.9 i to już jest duża różnica. Chodzi Ci o ten dzwięk zasysanego powietrza ?
To da Ci sam stożek. Tylko zastanów sięczy warto ?
Włożysz stożek zaczną się problemy z przepływomierzem. Druga sprawa jest taka, że potrzebujesz dużo zimnego powietrza. W 147/156/GT nie ma sensownego miejsca aby dobrze zaciągać duże ilości zimnego powietrza. W miejscu w którym oryginalnie jest obudowa filtra powietrza jest ciagle syf, więc jeśli włożysz tam stożek to będzie wiecznie brudny przez co silnik nie będzie miał odpowiedniej ilości powietrza do poprawnej pracy.
Napiszesz, że przy programie wyłaczysz przepływkę. No niby jest to jakaś rada ale tylko na chwilę.
Zimą może spotkać Cie bardzo duży problem.

dojscie zimnego powietrza będzie. Jaki problem zima ?

- - - Updated - - -

chodzi mi tez o dzwiek spuszczania powietrza z turbo,taki delikatny jak na filmiku

myślałem nad tym ale nigdzie nie moge znalezc mechanika co by się tym zajął

To można zrobić samemu :) Napisz do kolegi Wlodzmin da Ci namiar na graty, a na forum był chyba kiedyś manual :)
Wieczorem zobaczę u siebie może mam coś u siebie na ten temat.

Ostatnia edycja:
Sprawdzałem i nie mam nic w skrzynce :( Musisz skontaktować się z Wlodzminem może ma linki do tych gratów :)

Również życzę Wesołych! :)

Amortyzatory
Powrót