• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Dolna poduszka skrzyni

Póki co nie wymieniałem poduszki.
Jestem po adaptacji ale będę chciał powtórzyć.
Auto było już wystudzone i sprzęgła też.
Rzekomo po adaptacji powinno się pojeździć i zrobić ponowną na rozgrzanych. Zobaczymy czy to pomoże, bo nadal wyczuwam szarpnięcia na parzystych.
O poduszce skrzyni pomyślałem, bo coś rzekomo nie podobało się mechanikowi w ASO przy wyłączaniu silnika.
A jest wątek dotyczący skrzyni manualnej, która źle pracowała z powodu uszkodzonej poduszki.
A ponieważ tct to zautomatyzowana skrzynia manualna to może uszkodzona poduszka też ma wpływ na jej pracę..
Nieraz są mocne szarpnięcia.
Jutro jestem umówiony na adaptację i zapytam dokładnie o poduszkę i poproszę o sprawdzenie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

[MENTION=71442]Zefir[/MENTION], ja też od niedawna wyczuwam delikatne szarpnięcia przy TCT i przymierzam się do poduszki. Ruszałeś swoją ostatecznie?

[MENTION=71442]Zefir[/MENTION], ja też od niedawna wyczuwam delikatne szarpnięcia przy TCT i przymierzam się do poduszki. Ruszałeś swoją ostatecznie?
U mnie skończyło się na wymianie sprzęgieł. Poduszki wymieniałem wszystkie. Od strony rozrządu i pod skrzynią wyraźnie popękana. Natomiast ta od strony aku wydawała się w dobrym stanie. Efekt po wymianie to wyraźnie delikatniejszy rozruch i gaszenie silnika. Czy miała wpływ na pracę skrzyni trudno mi powiedzieć, bo najpierw wymieniłem te sprzęgła i potem poduszki.
Po wymianie przez jakiś czas szarpało nawet mocniej, ale po ułożeniu się sprzęgieł i adaptacji po ok 2 tyś jest już bardzo płynnie..
Możesz spróbować od poduszki, a najlepiej tych dwóch, bo to mniejszy koszt, ale obstawiam sprzęgła.
Tak wyglądały u mnie te dwie poduszki po ok 200 tyś.
Pozdro.
88.jpg
89.jpg

Dziękuję za odpowiedź. Jedną poduchę, od strony rozrządu, już wymieniłem i rzeczywiście jest poprawa. Dla świętego spokoju za "lizaka" też się wezmę.

Natomiast sprzęgłami nieco mnie zaniepokoiłeś, nie spodziewałem się takich rzeczy przy przebiegu mojej - 95k km. Mogę zapytać czy robiłeś w ASO oraz jakie są przybliżone koszty?
U mnie bujnie autem np. przy odjęciu gazu na 2 biegu, nic skrzynia zmieni na 3. Wcześniej tego nie było, zatem to nie "TTTM". Czasem też czuć, jak skrzynia przy pełzaniu jakby wysprzęgla, nie jest to szarpnięcie a taki wyczuwalny ruch mechanizmu.
Mógłbyś dokładniej opisać objawy, które wystąpiły u Ciebie?

Jak na złość, kilka dni temu pojawił się błąd MA - 3,5 roku, 35k km po wymianie w ASO :rolleyes:

Grazie ancora!

W moim przypadku szarpnięcia były szczególnie odczuwalne na biegach parzystych. Ruszając spod świateł przy zmianie biegu na 2 odczuwałem szarpnięcia. Podobnie choć jakby łagodniej przy 4 i 6.
Ale u mnie było 200 tyś no i silnik 2.0 jtdm.
Jeśli chodzi o koszty, to zestaw sprzęgieł, siłownik, łożysko, śruby wyszło ok 3300,- Ricambi. Kolega z forum to ogarnął, bo wcześniej nie do kupienia Luka, a w ASO chore ceny. Do tego uszczelniacz wału przy okazji, olej w skrzyni i układzie sterowania.
Robocizna w ASO coś ok 1800 PLN.
Aha i jeszcze dkz wymieniłem za ok 2000 PLN. Także koszty bardzo duże, ale chcę jeszcze autem pojeździć.
Natomiast u Ciebie przy takim przebiegu najpierw poszukał bym innej przyczyny.
Zmiana oleju w skrzyni, aktywatorze, sprawdzenie aku, adaptacja..
Choć zdarzają się problemy ze sprzęgłami i przy takich przebiegach jak słyszałem w ASO.
Alternatywą jest zakuwanie sprzęgieł. Jeden z kolegów z forum to robił. Wtedy cena ok 800 plus inne wydatki typu oleje itd.
Pozdrawiam.

Raz jeszcze dzięki Zefir.

Dla potomnych - wymieniłem poduszkę silnika od strony skrzyni (ref. 50521924) i wszystko wróciło do normy.

Poduszka pod skrzynią biegów będzie u mnie do wymiany. Pod rozrządem wymieniłem i jest bardzo dobrze ale wróże, że następna wymiana wkrótce. Zacząłem się rozglądać za kupnem i jest tylko w ASO na zamówienie, czy jest inne źródło?

Zamówiłem na ricambi.pl, ale widzę że nie jest już dostępna. Polecam napisać do nich, może pomogą.

Wymieniona poduszka silnika przy rorządzie - 51888091 (2.0 JTDM TCT)
Zauważalnie mniejsze drgania (głownie na lusterkach na zimnym rozruchu)
Stara poduszka jeszcze nie wywalona ale juz sporo luźna (wyglądała gorzej niz na zdjęciu [MENTION=71442]Zefir[/MENTION] 6 postów wyzej) a przebieg 90kkm :/

Jakie dawała wam objawy zuzyta poduszka skrzyni biegów (lizak)?
Wibracja to oczywiscie najczęściej strona "rozrządowa", ale pytanie jakie konrketnie udało się wyeliminować wam objawy wymianą lizaka. Drgania, szarpnęcie przy zmianie biegów?

Ostatnia edycja:
Jakie dawała wam objawy zuzyta poduszka skrzyni biegów (lizak)?
Wibracja to oczywiscie najczęściej strona "rozrządowa", ale pytanie jakie konrketnie udało się wyeliminować wam objawy wymianą lizaka. Drgania, szarpnęcie przy zmianie biegów?
Lizaki łatwo się demontuje więc lepiej sprawdź czy warto je wymienić

Tak chyba trzeba bedzie zrobić. Koszt tez jest rozsądny więc można zamówić i wymienić / oddać.

Mam delikatne pchnięcie/szarpnięcie przy szybkim dodaniu gazu i szukam winowajcy.

Ty masz diesla to poduszki mają pod górkę:cool:

U mnie dolna poduszka niewiele poprawiła, do wymiany została tylko ta od strony skrzyni, u mnie też jest delikatne szarpnięcie przy dynamicznym dodaniu bądź odjęciu gazu.
Może tak ma być, ale z drugiej strony skoro poduszka przy rozrządzie była zużyta, to pewnie ta od skrzyni też będzie już wysłużona, pytanie tylko czy nowa załatwi sprawę tego szarpnięcia ;)

U mnie po wymianie lizaka jest lepiej.
Daj proszę znać, jakbyś się zdecydował na wymianę poduszki od strony skrzyni :)

Ostatnia edycja:
Są trzy poduszki:
lewa (pod skrzynią)
dolna (lizak)
prawa (pod rozrządem)

Ja wymieniłem najpierw prawa, później dolna.
Najdroższa jest prawa, później lewa i najtańsza dolna.

Z wymianą najwięcej roboty wydaje mi się ze z lewą.

Na logikę najrozsądniej byłoby wymieniać te poduchy kompletem, bo jeśli jedna będzie zużyta to pozostałe będą bardziej obciążone i też skrócą swoją żywotność.

Najlepiej ich szukać na ricambi.pl

Czemu najwięcej pracy z lewą?
Co stanowi tam wyzwanie? Nie ironizuje co istotne:)

Napisałem do ricambi z prosbą o podlinkowanie żeby podejrzeć o co kaman.

Chyba nie powinienem się w tym temacie wypowiadać, bo sam zlecam wymianę mechanikowi ;)
Ale z tego co się zorientowałem to wymieniając lewa poduszkę, trzeba wyciągnąć akumulator i jego podstawę.

Czasem po to sie zleca tematy zeby móc zarabiać na czymś innym. Zycie.

Ok - z tym aku to jeszcze nie jakiś najwiekszy dramat.
Gorzej jak by było wyjechać ze skrzynią, sankami itd. Wtedy to juz jest trochę roboty - czekam na info zwrotne z ricambi. Bedzie wiadomo na czym stoimy.

Poduszke prawą mam zrobioną więc poszukamy dalej. Mozliwe że zaatakuje temat przy wymianie oleju, a to juz za pasem.

Info zwrotne z Ricambi odnosnie poduszek:
"Poduszka od strony skrzyni niedostępna. Ta poduszkawymaga wymiany wyłacznie w przypadku zerwania. Jej wymiana nie powoduje zwiększenia komfortu."

Amortyzatory
Powrót