• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Doładowanie turbiny

Maciek_m83

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 jtdm
Witam.
Mam taki objaw przy przyspieszaniu na piątym lub szóstym biegu ze na chwile spada doładowanie turbiny. Trzymam gaz wciśnięty i po jakimś czasie ciśnienie rośnie i auto przyspiesza. Myślicie że to overboost a może przewody do niego dochodzące a może czujnik ciśnienia doładowania, a może jeszcze coś innego?

Witam.
Mam taki objaw przy przyspieszaniu na piątym lub szóstym biegu ze na chwile spada doładowanie turbiny. Trzymam gaz wciśnięty i po jakimś czasie ciśnienie rośnie i auto przyspiesza. Myślicie że to overboost a może przewody do niego dochodzące a może czujnik ciśnienia doładowania, a może jeszcze coś innego?

Sprawdź masy powietrza (zadane/docelowe) ładowanie turbo (zadane/docelowe) wraz z obrotami. Taki wykres
z FESa albo MESa wklej tu to może coś się poradzi. Auto dymi ? Może to być wina czujnika doładowania lub przepływomierza, ale całkiem możliwe że turbo daje pierwsze oznaki zużycia.

Ja się podepnę - czujnik doładowania może dać takie objawy? Też zauwazyłem, że mam takie wahnięcie - gaz w podłodze, idzie na 1,5bar, spada na 1,2 i po chwili przy 2200 wraca na 1,5. Wskazówka na luzie patrzy na 0,15bar więc na pewno uszkodzony - ale czy to tłumaczy te objawy? EGR wywalony, turbo pompuje dobrze - pokrywają się oczekiwane z rzeczywistym, po odpięciu przepływki żadnych zmian (swoją drogą po odpięciu nie zapaliło checka, normalne?)

Ostatnia edycja:
Sprawdź masy powietrza (zadane/docelowe) ładowanie turbo (zadane/docelowe) wraz z obrotami. Taki wykres
z FESa albo MESa wklej tu to może coś się poradzi. Auto dymi ? Może to być wina czujnika doładowania lub przepływomierza, ale całkiem możliwe że turbo daje pierwsze oznaki zużycia.

Auto ma dopiero 160tys przebiegu, wiec turbo nie bardzo. Nic nie dymi. Czasem się dpf przytka (większość używam w mieście) ale jak go przegonie po trasie to wszystko wraca do normy.

- - - Updated - - -

Wskazówka od doładowania na luzie jest na zero. Auto ładnie ciągnie właśnie do 5 biegu. Zaczyna ładnie pompowac aż nagle spadnie na około 3 sekundy i znów pompuje.

- - - Updated - - -

Wskazówka od doładowania na luzie jest na zero. Auto ładnie ciągnie właśnie do 5 biegu. Zaczyna ładnie pompowac aż nagle spadnie na około 3 sekundy i znów pompuje.

Ja się podepnę - czujnik doładowania może dać takie objawy? Też zauwazyłem, że mam takie wahnięcie - gaz w podłodze, idzie na 1,5bar, spada na 1,2 i po chwili przy 2200 wraca na 1,5. Wskazówka na luzie patrzy na 0,15bar więc na pewno uszkodzony - ale czy to tłumaczy te objawy? EGR wywalony, turbo pompuje dobrze - pokrywają się oczekiwane z rzeczywistym, po odpięciu przepływki żadnych zmian (swoją drogą po odpięciu nie zapaliło checka, normalne?)

W moim przypadku po odpięciu przepływomierza wywaliło check engine dopiero przy 180 km/h. U mnie pomogło przeczyszczenie czujnika doładowania tak jak w instrukcji zamieszczonej na forum i wymiana przepływomierza na nowy.

Ok, wymieniłem wczoraj czujnik na nowy firmy EPS (235zł), bo tylko taki mieli na miejscu w M-Mot i powiem wam, że różnica jest niesamowita, całe 8 miesięcy jeździłem w przekonaniu, że jedyną niedogodnością związana z uszkodzeniem tego czujnika jest wskazówka doładowania "przyklejona" do pozycji 0,15bar, nawet na zapłonie, na zgaszonym silniku - jakież moje myślenie było zgubne.. Falowanie przez wielu było interpretowane jako kończące się turbo/popsuta przepływka. Ja odpinałem przepływkę i nie było żadnej poprawy, a turbo sprawdzałem na każdy sposób, na stole miałem je raz, czyszczono geometrię, analizowano wykresy i co? I nic nie znaleziono. A teraz po wymianie auto zbiera się na raz, wskazówka pięknie idzie na ~1,5bar w overbooście, potem spada na ~1,45 i auto ciągnie gładko i przyjemnie, od 1,5tys obrotów zaczyna się zbierać i ciągnie, ciągnie, ciągnie! :) Wcześniej wyprzedzanie zmuszało mnie do sporej redukcji, bo bezstresowe zaczynało się od 2,2tyś (auto po chipie, ma max Nm od 2,2tys, niżej nie schodzili bo dwumasa póki co jest jaka jest). Teraz nie muszę robić wiele a auto posłusznie łyka tiry. Polecam naprawdę wymienić, jeśli nie macie 0 na postoju (doładowanie), zaskoczycie się pozytywnie i wcale nie przesadzam.

Krzywe na uszkodzonym czujniku:

attachment.php

Po wymianie zniknęło falowanie, ale muszę podjechać na hamownie i sprawdzić jak to się prezentuje.

Załączniki

• DSC_0116.jpg
    DSC_0116.jpg
    66.2 KB · Wyświetleń: 378
Ostatnia edycja:
Kiedyś o tym pisałem.ale twierdzono .ze po wymianie niepowinno być różnicy.Czyli wychodzi ze miałem racje:)

Amortyzatory
Powrót