[MiTo] Dokładka / spoiler tylnego zderzaka

Mr.M

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB MultiAir 170 km
Moja MiTo ma cały tylni zderzak w kolorze nadwozia. Jednak bardziej podoba mi się z czarną dokładką, spoilerem taka jak tu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_MiTo#mediaviewer/Plik:Alfa_Romeo_MiTo_20090603_rear.JPG
Widziałem, że można to wymienić, gdyż zderzak i dokładka to dwie oddzielne części. Czy ktoś z was próbował to zrobić?
Tak się zastanawiam od czego zależy czy auto ma czarny spoiler czy w kolorze nadwozia?

Załączniki

• 1024px-Alfa_Romeo_MiTo_20090603_rear.JPG
    1024px-Alfa_Romeo_MiTo_20090603_rear.JPG
    153.4 KB · Wyświetleń: 301
Żeby wymienić musisz sobie dokupić część o nazwie zderzak tylny strona dolna. Poszukaj w ePER-e numeru części wedgłu konkretnego auta. Róznice wynikająchoćby z tego, czy auto ma czujniki parkowania, czy nie. Sam wymiana jest bardzo prosta. Cztery wkręty, przekładka świateł i gotowe. Co do koloru to zdaje się, że od 2013 roku te dokładki są w kolorze nadwozia. Przynajmniej jak wejdziesz w konfigurator to tak to pokazuje. W porzednich latach chyba tylko lepiej wyposazone wersje miały tą dokładkę malowaną.

Załączniki

• emaps.jpg
    emaps.jpg
    59.9 KB · Wyświetleń: 196
Ostatnia edycja:
Mi się wydaje, że zależy to od wersji wyposażenia i w dodatkowym nazywa się to ,,sportowy zderzak tylny'', czy coś podobnego...

To raczej bogate wersje mają dokładkę zderzaka z czarnego tworzywa a biedne pod kolor

To raczej bogate wersje mają dokładkę zderzaka z czarnego tworzywa a biedne pod kolor

Wersje sport albo z pakietem sport mają z czarnego plastiku z tym takim "plasterm miodu" pod tablica - tragedia do wyczyszczenia więc nie polecam. Lepiej sobie przelakierować swoją na czarno albo jakiś tam ciemny grafit.

Sama wymiana jest banalnie prosta ale wcześniej trzeba zdjąć cały zderzak i do tego (żeby nie porysować) potrzebne będą 2 osoby.

Też właśnie chętnie bym dokupił do swojego, ale ogólnie mała dostępność na rynku. Używane można dostać za 100-150zł ale w różnym stanie, a te dokładni wyglądają zdecydowanie lepiej niż w kolorze nadwozia. Pomalowane chyba nie będą miały takiego uroku sportowego i wydaje mi się że średnio będzie to wyglądać :happy:

Amortyzatory
Powrót