• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Dobór Felg Do Giulietty

Franek147

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 120HP 2017
Witam wszystkich Alfaholików.

Jestem posiadaczem Giulietty 1.4TB z 2017 roku i zastanawiam się nad doborem felg.
Mam problem ze zdecydowaniem się między 18 a 19stkami, myślałem też o 20tkach ale nie wiem czy to nie przesada. Kolejnym Problemem jest dobór profilu opony, zależy mi na agresywnym looku, ale też na tym żeby byle dziura czy nierówność nie zniszczyła felgi.

Jeśli chodzi o inne rzeczy typu: Jakie ET, albo szerokość felgi to również byłbym wdzięczny za informację, bo nie ukrywam że mam słabą wiedzę na ten temat i nie wiem na co zwracać uwagę.

Proszę o pomoc.

Masz zwykłe hamulce czy Brembo?
Przy 19 żeby zachować prawie identyczną średnicę koła musisz zejść z profilem do 35, np. 225/35/19. Na profilu 35 to będzie loteria jeśli chodzi o uszkodzenia - chwila nieuwagi (choć wygląda fajnie). Co do 20" to musisz obadać czy w ogóle się zmieści w nadkolu przy skręcie. No i pytanie jaki wtedy profil? 20" to raczej słaby pomysł.
Ja do swojej kupiłem drugi komplet, 18" od Tonale. One mają ET37 i na hamulce Brembo wchodzą idealnie. Drugi komplet mam "turbiny" z ET41 i też są na styk. Tak naprawdę ET to dopiero część informacji bo ważny jest kształt ramion i budowa felgi. Ja myślałem krótko o 19" ale z tego co widzę to albo byłoby na styk przy skręcie koła albo delikatny problem. Ale QV są obniżone ciut względem normalnej wersji. Jeśli nie obniżałeś swojej to 19" wejdą na luzie. Tak czy tak - jeśli nie kupujesz wzoru z którym ktoś jeździ i jest to pewne to najlepiej przymierzyć przed zakupem.
Szerokość felgi 7.5 albo 8.0 - w zależności znów od budowy i możliwości osadzenia. Otwór centrujący 65.1. Rozstaw śrub 5x110.
No i jeśli zależy ci na wyglądzie to do rozważenia są jeszcze dystanse - jeśli ET plus dystans pozwolą schować się linii błotnika to wizualnie robi to robotę.
P.S. Widzę, ze jesteś z Krk. Jak coś to mam do sprzedania prawie nieużywane dystanse ze śrubami 15mm i 17mm ;-)

Amortyzatory
Powrót