[146] Dmuchawa nie działa... przekaźnik?

sznajderro

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1.4 TS 1998r
Witam
Jako że alfę mam od niedawna mam do was pytanie które może rozwiąże mój problem, a mianowicie chodzi o nie działający nawiew w kabinie.

Wcześniej leciała mi woda z podszybia i kapała zza schowka na dywanik pasażera (tak jest silnik dmuchawy tak?)

Po zakupie nie wiedziałem ze leci woda a nie działał nawiew dopiero po czasie jak sie zorientowałem ze leci woda usunąłem usterkę, lecz zajrzałem w bezpieczniki i rzeczywiście bezpiecznik był spalony - wymieniłem ale dmuchawa dalej nie działa... czy ta dmuchawa ma jakis przekaźnik czy raczej szlak ją trafił?? bo objaw jest taki jeszcze ze jak włączę zapłon i zmienię siłę nadmuchu np z 1 na 2 z 2 na 3 i potem na 4kę to na czwórce robi zwarcie w bezpiecznikach, iskry idą i na nowo go wywala.

Od czego to moze byc ze dmuchawa robi zwarcie? czy to juz jej koniec czy może jakiś element jest po drodze np przekaźnik??

pozdrawiam

jak zapchasz rękę pod schowek to tam jest taka wtyczka, być może jest mokra skoro ci kapało i robi zwarcie

na pewno masz skopany rezystor dmuchawy
1,2,3 idą przez rezystor
4 na krótko
ale jak by z dmuchawą było wszystko ok to na 4 by chodziła
tak czy inaczej trzeba demontować

je*nij pare razy w deske rozdzielcza reka dosc mocno, u mnie tak kiedys pomoglo :D

Kupuj bo to bo obie rzeczy potrzebujesz. http://allegro.pl/dmuchawa-nawiewu-rezystor-alfa-romeo-145-i4607766577.html
Wysuszyłeś chociaż to cudo?Bo już ze trzy miechy o tym piszesz a mało robisz.

Hej koledzy. Tak wysuszyłem, pracuję po 10 godz dziennie nie mam garazu zeby codziennie dłubać, w miarę możliwości robie co mogę...
To ze woda leciała to mam zrobione, musiałem podszybie rozebrać itd, ale juz nie leci podniosłem wygłuszenie nie jest zalane, podłoga ok, to tylko powierzchownie się sączyło ze tak powiem nie leciało ciurkiem zeby miała byc podłoga zalana a po drugie mam gumowe dywaniki i jak była woda to delikatnie je wyciągałem i wode wylewałem, ale juz jest naprawione.
To jesli od 1-3 chodzi na rezystorze a 4 na krótko, a u mnie wogóle nie chodzi to dmuchawa cała do wymiany?

Dodano po 3 minutes:

Chciał bym jeszcze dodać ze jak na 4kę ustawie przy włączony zapłonie wiadomo- to idą mi iskry spod bezpieczników po prostu pali bezpiecznik od nawiewu.

Ostatnia edycja:
bo dmuchawa też jest skopana dlatego pali bezpieczniki

Ok koledzy to wtedy będę musiał wymienić mam link do aukcji wiec zamawiam , a teraz podpowiedzcie mi czy dużo rozbierania deski rozdzielczej jest zeby dojsc i na luzie rozmontować starą dmuchawę?

Czy tylko musze rozebrać tą listwę na wprost prze pasazerem czy wszystko łącznie ze schowkiem itp?

do wentylatora dostaniesz się bez rozbierania deski ale będziesz musiał leżeć na plecach na siedzeniu

Amortyzatory
Powrót