Diesel się rozklekotoał

• Autor wątku Autor wątku daniel.zawada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniel.zawada

Guest
Kolega zwrócił mi ostatnio, że moja Alfa 145 1.9 JTD ostatnio znacznie głośniej klekocze. Osobiście wydaje mi się to w normie, nie mam u kogo porównać, ale sam nie wiem ... w środku jest cichutko tak jak zawsze, na zewnątrz, no fakt mogłoby być ciszej. Jakieś propozycje?

Ostatnio zrobiło się chłodniej, może silnik nie był dość rozgrzany?

pedro220 napisał:
Ostatnio zrobiło się chłodniej, może silnik nie był dość rozgrzany?

To prawda, diesel ma to do siebie, że jak jest zimny,a na dodatek na dworzu rownież jest zimno to bedzie klekotał jak traktor :D. Najlepiej zrób tak :

Rozgrzej silnik do normalnej temperatury pracy i wtedy sie wsluchaj na wolnych obrotach jak i po dodaniu gazu.

Ostatnio, miałem na myśli jakieś 2 miesiące. To zdecydowanie zaczęło się jak było jeszcze ciepło

A w tym silniku (8v) jest hydrauliczna regulacja luzów zaworów ? - chyba nie i trzeba ją wykonać na płytki

Nie wiem, ja tym autem przejechałem około 15tyś a auto ma 183tyś

jak masz turbosprężare to sobie ja zawsze trzeba schłodzić po trasie ,nie wyłaczaj auta od razu tylko jakies 2 min pozwół zeby silnik pochodził ,radziło mi juz to duzo osób

to w sumie nie na twój temat ale taki nius co trzeba pamiętać :lol: :roll: :mrgreen:

Maciek-156 napisał:
A w tym silniku (8v) jest hydrauliczna regulacja luzów zaworów ? - chyba nie i trzeba ją wykonać na płytki

Proszę o jakieś dokładniejsze informacje. Rozmawiałem już z mechanikiem, to mówił, że już robił takie zabiegi ale nie w motorze JTD, stąd moje pytanie, o kolejnośc wykonywanych zadań, rozmiary tych szczelin itd. (w poniedziałek wymieniam rozrząd a z tego co wiem to wtedy to trzeba też zrobić)

Ja mam 16zaworowy w którym jest regulacja hydrauliczna. W 2,4JTD 10v reguluje się zawory co 40tys km więć pewnie w 1,9JTD 8v jest podobnie . niestety nie znam danych regulacyjnych do alfy - mam za to do fiata Bravy (a chyba to ten sam silnik)
Luz zaworów na zimnym silniku dolotowy 0,25-0,35 wylotowy 0,3-0,35 Luz reguluje się poprzez wymianę płytek stopniowanych co 0,05mm

Znalazłem tak:
Kod silnika: AR 32302
Wlot: 0.30 ą 0.05(mm)
Wylot: 0.35 ą 0.05(mm)
na zimnym silniku

obejrzyj kolko pasowe na wale korbowym , bo jak sie zaczyna rozsypywac na poczatku to tez klekota, a pozniej w extremalnych przypadkach konczy sie przeskoczeniem rozrzadu, regulacja tez jest wskazana przy tych kilometrach, oprocz tego klekotaja poduszki silnika.
Kolo pasowe zaczyna halasowac jak peka guma ktora tlumi drgania.

Amortyzatory
Powrót