• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Diesel LPG

• Autor wątku Autor wątku jersey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    diesel
J

jersey

Guest
Ostatnio trochę się mi nudzi, urlop, święta - takie sprawy ;) i zaczynam kombinować. Zakładał ktoś kiedyś, albo raczej zna ktoś kogoś kto zakładał LPG do diesla? Nie chodzi mi o oszczędności, ale podobno dodatek gazu dobrze działa na silnik - lepsze spalanie mieszanki, mniej nagarów i inne takie. Plus jak wóz będziez LPG to moze da się obejść przepisy środowiskowe w ciekawych miejscach :D

Ktoś coś w tym temacie?

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio trochę się mi nudzi, urlop, święta - takie sprawy i zaczynam kombinować. Zakładał ktoś kiedyś, albo raczej zna ktoś kogoś kto zakładał LPG do diesla?

Moja rada:- odstaw wódke na kilka dni, niech sie organizm zregeneruje:sarcastic:

Było kiedyś w TVN Turbo o tym...
Raczej patent dla dużych silników i osób które bardzo dużo jeżdżą bo temat nie jest tani i długo się zwraca
A czy przyjmie się...? Chyba niekoniecznie.
Coraz więcej ludzi odchodzi o diesla

Dokładnie. Mało opłacalne i potwierdzam ze diesle już nie są tak popularne jak kiedyś. Dziś na topie są benzyny i elektryczne. Normy spalania oraz oszczędności podczas użytkowania. Diesle jednak maja więcej elementów podatnych na psucie się i drogie naprawy. W benzynach koszty napraw są niższe o wiele wiele.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wnioski nasuwają się same, dobry pomysł jeśli dużo jeździsz, masz dużo pieniędzy, ale nie lubisz tych pieniędzy wydawać na stacjach paliw. ;)

Masa z ta wódką ma trochę racji ale temat mnie w sumie zainteresował. Robiłem sobie plany wakacyjne na tour de Europe (też wódka) i tu nie wjadę bo diesel, tam nie wjadę bo diesel... U nas na szczęście jeszcze tego nie ma, ale jak tylko sejmowe szkodniki pozwolą to jestem na 100% pewien że do rodzinnego Krakowa 166 nie wejdę :( Bo diesel.

Stąd zainteresowanie LPG w dieslu, a sprzedać Paskudę, kupić benzynową Alfę i potem przechodzić jeszcze raz te szopki z odnawianiem wozu to nie na moje nerwy :D.

Oszczędności na paliwie średnio mnie interesują, ciężko poprawić diesla pod tym względem.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Wzrost mocy o 30 KM to sporo.
Brak dymienia to też plus.
Ciekawe ile w twojej Alfie przybyło by KM.
W sumie gdy zrobisz takiego lota po Europie to instalacja szybko Ci się zwróci.

Zwrócić się nie zwróci, nie w rozsądnym czasie. Dotrysk LPG to 20-30% więc i tak większość spalanego paliwa to ON. A jak doliczysz koszt instalacji i serwisu i dodatkową kasę przy przeglądach to trzeba by trzepać z 3x tyle km ile ja robię. Albo trzymać Alfę 10 lat i jeździć nią codziennie :)

Bardziej interesują mnie kwestie ekologii, ale też nigdzie nie mogę znaleźć jak różne kraje podchodzą do LPG w dieslu i czy to daje jakieś bonusy u eko-świrów. :(

Najlepiej uderz do staga

Amortyzatory
Powrót