• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Diagnoza poduszek - pytanie

venioo

Nowy
Auto
była AR 156 1.6TS
Uprzedzając pytania: moje auto na pewno było po dzwonie, a 2tyg. temu ktoś poprzedniemu właścicielowi ukradł airbag pasażera.
A teraz do rzeczy.
Za pomocą kabla i FES2.5 uzyskałem taki wynik. Nie do końca rozumiem co to oznacza.
"Airbag Control Light:ON" - powinna się palić lampka na check-panelu w aucie? Bo u mnie się nie świeci, ale po ciemku widać, jakby się lekko tliła (jakby handlarzyna zamalował palącą się żarówkę od środka :( )
"Passenger present" - obecność pasażera - jak czuły jest czujnik w fotelu? Czy pusta torba od laptopa leżąca na siedzeniu mogła zostać wyczuta? Czy znowu jakiś patent handlarza? Ile kg nacisku musi być żeby czujnik zareagował?
Do tego na ekranie błędów "01-ECU" - nieznany, ilość wystąpień 199. Co to może być? Tylko nie mówcie, że komputer do przeprogramowania ;)

Pozdrawiam

- dobrze gadasz,
- error 0x0001 tzw. Internal error.
- sensor do przeprogramowania.

Da się to przeprogramować we własnym zakresie, czy to wyzsza szkola jazdy (np. trzeba mieć programator EEPROMow)??

[pare godzin później...]
No i ku..a tak jak przewidywałem, jakiś handlarzyna diode zamalował w check panelu zeby nie bylo widac. Ludzie to sa ale tępe ...uje. Teraz pozostaje pytanie czemu się świeci: kostki pod siedzeniem, brak poduchy? Kiere otworze w niedziele jak jasno będzie bo jutro z pracy zanim wróce to ciemno :|

Ostatnia edycja:
hmmm , dobry sposob na blad poduszek tak popularny w naszych autach. Moim zdaniem nie rozbieraj calego ukladu , dopoki nie bedziesz mial sprawnego sterownika od poduch.
Szkoda twojej pracy , bo tego bledu (error 0x0001 tzw. Internal error) sam sie nie pozbedziesz.
Pozostaje Ci albo przeprogramowanie , albo zakup sprawnej uzywki.

A jak nie wymienie/przeprogramuje to czym to grozi? Nie odpala mi poduszki w razie wypadku? Czy po prostu bedzie sie tylko lampka paliła? Komputer pokazuje, ze pasy ani poduchy nie byly wystrzelone...

- nie odpalą sie poduchy.
- ECu od sensora blokuje ładunki.

@Bubu321: to do przeprogramowania/wymiany ECU czy jakiś sensor? Mógłbyś mi poradzić czego szukać, żebym się w kosztach zorientował. Ew. kto może przeprogramować ECU? Bo samemu to z braku sprzętu i czasu się nie podejmę.

- porównaj cenę usługi przeprogramowania sensora i cenę sensora z alegro.

Usługi nie znalazłem, sterownik ok.100pln. Tylko zapytałem tutaj, bo nie wiem - pierwszy z brzegu z allegro będzie pasował? Czy jakieś numery części muszą się zgadzać, itp.

Czy jakieś numery części muszą się zgadzać, itp.

Po numerze VIN auta szukaj w EPER numeru sensora który powinien siedzieć w Twoim aucie, lub po prostu spisz ze swojego [ o ile ktoś nie kombinował już z podmiana na inny]. Sensor musi być z odpowiednim numerem/wersji, zależy ile było poduszek itp szedł inny sensor.

no wlasnie tego sie boje, ze juz ktos dlubal, bo samochod jest "po przejsciach". zbliza sie weekend i zobaczymy co z tego wyjdzie, dobiore sie do bebechow :)

Amortyzatory
Powrót