• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Diagnoza komputerowa skrzyni AISIN AW55-50

• Autor wątku Autor wątku sebmol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To niebywały fart że udało się dostać używany komputer do tego modelu, jak pisałem wyżej nie udało mi sie to prze ponad 2 miesiące. Jedynie co mogę pomóc to komputer ma naklejkę z zielonymi napisami (różowe w lancia thesis ale nie pasuje do alfy 166 przy najmniej tak wynika z odnośników do innych modeli w katalogu fiata pod koniec próbowałem już wszystkiego :)) najważniejszy jest numer katalogowy to: 55190659 jeżeli jest taki na komputerze to musi pasować, pod warunkiem że komputer wyciągnięty z innego samochodu nie był "już podlewany wcześniej". Czyli najpierw wymienić nagrzewnicę.

Ostatnia edycja:
tez tak myśle,szczesliwy traf.Mam nadzieje ze nie podlany, wygląda wzorcowo, aluminium na obudowie nie nosi sladow charakterystycznych czyli plam itp.. Sterownik z Lancii -prawdopodobnie jest do przerobienia, w sumie ten sam silnik i skrzynia- wedlug info od ludzi zwozacych nowe czesci z Wloch do Lancii za 1/2 ceny- sterownik dodatkowo obsluguje elektryzny hamulec reczny tylnych kół, wiec juz jest roznica.Pewnie do przeskoczenia dla elektronika z softami, ale wiadomo ryzyk fizyk

No dobra to pora i na moje błędy. Wczoraj przy jeździe z pracy stojąc w korku na "D" i trzymając nogę na hamulcu skrzynia po kilku sekundach szarpnęła, silnik zaczął innaczej pracować (nie było charakterystycznego falowania obrotów +-50) i zapaliła się kontrolka skrzyni. Po dojechaniu do domu (miałem jeszcze 700m) zgasiłem silnik i po ponownym odpaleniu kontrolka zgasła.
Odczytałem błędy AlfaOBD:

# Recording started on 2012/05/09 17:03:26

2012/05/09 17:03:28
Faults found.

2012/05/09 17:03:29
Faults found.
Error code: P1713
No code description found
Below bottom limit

Error intermittent
Engine speed: 775.0 rpm
Gearbox output revs: 0.0 rpm
Gearbox Oil Temperature: 96.0 Deg./C
Accelerator pedal position: 0.0 %
Battery voltage: 12.2 V
Gear engaged: Changeover positions
Gear change switches: Not active

Martwi mnie troszkę ta temperatura oleju. bo to 96st. C było po godzinie postoju. Tylko czy ma ktoś dokładną rozpiskę tego błędu dla AR, bo dla Forda ten błąd oznacza problemy z czujnikiem temperatury oleju. Tylko od czego tak by się nagrzała skrzynia (całej jazdy było raptem 30 minut bez jakiegoś pałowania, normalna spokojna). Błąd został skasowany i zobaczymy co będzie.

EDIT: Doczytałem na forum lanci, że może to być wina prędkości wejścia/wyjścia skrzyni. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić.

Witam. Czy moze ktos opisac jak wykonac wymiane oleju w tej skrzyni? Szukalem i nigdzie nie da sie znalezc.

Witam. Czy moze ktos opisac jak wykonac wymiane oleju w tej skrzyni? Szukalem i nigdzie nie da sie znalezc.

Najpierw sprawdz stan oleju za pomocą plastikowego bagnetu, niestety trzeba się trochę nagimnastykować, zeby go wyciagnąć. Są na nim dwie miarki w zależności czy olej jes ciepły albo zimny. Jak oleju jest tyle ile trzeba, to zlewasz go do czystego pojemnika i sprawdzasz dokładnie ile go jest. Tyle samo świeżego oleju wlewasz przez bagnet, a raczej otwór, w który bagnet wchodzi. Można pompką, można też rurką z lejkiem od góry przez maskę. Odpalić silnik, pokręcić kołami na sucho, sprawdzic jeszcze raz poziom oleju, ewentualnie skorygować.

Można jeszcze dynamicznie zmienić olej, bo przy takiej prostej wymianie nie wylewasz ze skrzyni więcej niż połowe oleju. Instrukcja gdzieś była.

danus77, nie. Najpierw
1.Uruchom pojazd i ustaw pozycję na "D" jedź z prędkoćią około 8 km/h
2. powoli zatrzymaj pojazd- powtórz około 10 -razy
3. Przełączmy na N
4. Mając wciśnięty hamulec przełączmy na D
5. Puszczamy hamulec
6. Czekamy 30 sekund
7. Wciskamy hamulec
8. Przełączamy na N
9. Całą operację z pkt. 2-8 powtarzamy 10 razy.
.
ja dalej ne rozumiem w pkt 5 jest napisane puszczamy hamulec, to przeciez auto bedzie jechac powoli samo a juz w pkt 6 czekamy 30 sekund no to jak mamy sie toczyc 30 sekund czy o co chodzi ?

ja dalej ne rozumiem w pkt 5 jest napisane puszczamy hamulec, to przeciez auto bedzie jechac powoli samo a juz w pkt 6 czekamy 30 sekund no to jak mamy sie toczyc 30 sekund czy o co chodzi ?

Tak...ma się toczyć.
Miej na uwadze, że nie każdemu to pomaga. Mi w thesisie kiedyś pomogło może na tydzień czasu max...później było co było przed adaptacją czyli ja musiałem naprawiać skrzynkę...

Tak...ma się toczyć.
Miej na uwadze, że nie każdemu to pomaga. Mi w thesisie kiedyś pomogło może na tydzień czasu max...później było co było przed adaptacją czyli ja musiałem naprawiać skrzynkę...
Rozumiem, chce w końcu porzadnie zrobić tą adaptacje i zobaczyć czy coś się zmieni.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Mam walniemy czujnik prędkości koła tylnego i wywala mi błąd w skrzyni na kompie że nie zczytuje prędkości, wymienię czujnik i dopiero będę robił bo teraz zrobiłem ale za wiele się nie zmieniło

Ostatnia edycja:
Ostatnio dwa razy w odstępach miesięcznych przy górskiej eksploatacji zapaliła mi się kontrolka skrzyni biegów ciągła (przegrzanie oleju). Jak trochę po mieście pojeżdżę i olej się rozgrzeje to szarpie przy redukcji biegów niektórych (chyba z 3 na 2), zabója autem po zatrzymaniu pojazdu i szarpnie przy puszczeniu hamulca jak ruszam. Zmieniłem olej statycznie, zleciało mi tylko ok. 3 litrów, a nie jak piszą że ok. 4 litrów. Przy zgaszonym silniku miałem duży nad stan na bagnecie. Dodam, że ta kontrolka zapaliła mi się drugi raz po zmianie oleju, a sytuacja z biegami pozostała. Powiedzcie mi co ze stanem oleju, jak go prawidłowo sprawdzać?
1. Czy na pewno stan ojeju sprawdzamy na pracującym silniku?
2. Jeśli na pewno na pracującym, to jaki tryb P, N czy D? R wykluczam domyślnie.

Stan oleju w skrzyni na pracującym silniku?[emoji848]
W AW55-50 masz bagnet do sprawdzania poziomu oleju,na ciepłym i zimnym.
Szarpanie to chyba sprawka korpusu elektrozaworów.

Wysłane z mojego Swift 2 X przy użyciu Tapatalka

[MENTION=82125]proxima86[/MENTION],
Nie wiem, jak ta konkretna skrzynia ma, ale automaty sprawdza się zazwyczaj na pracującym silniku. Najbardziej miarodajne pomiary są, kiedy olej jest rozgrzany. Stąd skala na bagnecie z punktami Hot i Cold.
Na wyłączonym, zimnym motorze stan oleju jest zazwyczaj ponad max. Sprawdź ten olej po jeździe, przynajmniej 15-20 km, żeby mógł się rozgrzać.

Niech podłączy się mesem do Aisina,może będą jakieś błędy.
Aku był odłączany?Można adaptację mu zrobić.
Co do wymiany statycznej oleju to pasowalo by ją powtórzyć 3razy w odstępach min. 100km przejechanych.
Lub dynamicznie i obserwować czy jest poprawa.

Te skrzynie mają słabość...elektrozawory, które bardzo często i gęsto padać lubią. Gdy olej rozgrzany czyli rzadszy to skrzynia chodzi jeszcze gorzej bo elektrozawory popuszczają ciśnienie...niestety zbyt długa jazda z pierwszymi objawami zużycia niszczy skrzynię od strony mechanicznej...

Bolec 3biegu się wyciera,ten za tym COVEREM.
Wymieniałem na poprawiony cover od volvo ale nic nie dało.
Taśma do wymiany.
Kupiłem całą skrzynię po niewielkim przebiegu od kolegi z LKP.

Wymieniłem jeszcze dwa litry które mi zostały po pierwszej wymianie. Sprawdziłem dzisiaj stan na pracującym silniku ok. 65'C i pokazuje ok. full na podziałce 75'. Domówiłem jeszcze 5 literków Tutela GI/E i zrobię dwie wymianki w odstępach miesięcznych. Podłączyłem się do kompa AlfaObd pokazało 1 błąb na skrzyni, a mianowicie temperatura oleju 105'C to chyba ta co kontrolka się w górach zapaliła. Acha nikt nie napisał na jakim ustawieniu P, N czy D sprawdzać stan, więc sprawdzałem na P.

- - - Updated - - -

proxima86 a powiedz mi czemu tylko 3 litry zeszły mi ze skrzyni a nie 4 - 4,5 jak piszą na forach, pomimo że stan był prawidłowy

- - - Updated - - -

A i najlepszy patent na wyjmowanie bagnetu to wyciąganie go na cienkim drucie pomiędzy przewodami przez komorę silnika przez jedną osobę, w czasie gdy druga osoba odbezpiecza blaszkę będąc w kanale. Ta w kanale też dociska (wsuwa) bagnet do pomiaru.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót