Diagnostyka błędu FCW Warszawa i okolice

doomin13

Nowy
Auto
Giulia Veloce
Cześć,
Wyskoczył mi błąd FCW - zgłupiał chyba po dwóch ostrzeżeniach w czasie wyprzedzania na zwężeniu na remontowanym odcinku drogi do Częstochowy.
Odłączanie aku i włączanie/wyłączanie systemu nie pomaga.
Niech chce umawiać się do serwisu bo będę musiał wyjmować RACE mod itd. - samochod w leasingu, na gwarancji.
Ktoś w okolicy z zestawem diagnostycznym chętny żeby podłączyć kabel i zobaczyć o co kaman? Może tylko prosty błąd.
Jestem z Ożarowa Mazowieckiego.
Odwdzięczę się w płynnej szczepionce na covida ;)
pozdr
Dominik

Cześć,
Wyskoczył mi błąd FCW - zgłupiał chyba po dwóch ostrzeżeniach w czasie wyprzedzania na zwężeniu na remontowanym odcinku drogi do Częstochowy.
Odłączanie aku i włączanie/wyłączanie systemu nie pomaga.
Niech chce umawiać się do serwisu bo będę musiał wyjmować RACE mod itd. - samochod w leasingu, na gwarancji.
Ktoś w okolicy z zestawem diagnostycznym chętny żeby podłączyć kabel i zobaczyć o co kaman? Może tylko prosty błąd.
Jestem z Ożarowa Mazowieckiego.
Odwdzięczę się w płynnej szczepionce na covida ;)
pozdr
Dominik
O czym Ty mowisz ja mam kierownice z Q race mode i wymieniony hub usb.. myslisz ze oni sie tym przejma? Na gwarancji spokojnie powinni sprawdzić zwlaszcza ze tego nie zmieniales;)

Radar i szyba czyste?

Ogolnie polecam kupic sobie interfejs dla oszczędności czasu. Ja na szczęście nie mam SGW ale dla samego odczytu SGW chyba nie przeszkadza.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Ta czyste, to pierwsze sprawdzilem.
Myslalem, ze sie sraja o takie rzeczy, pewnie zalezy od serwisu.
SGW w razie interfejs mam.

ja do ASO jeżdżę z: kierownicą Q + ACC dołożone, bypass SGW zamontowany, progi od Q, wydech z klapami i radiem od Ultera, wyświetlacz wymieniony na 8.8, uaktywniona ustawienie na Easy Entry i Remote Start, Race mode dodany (właściwie Dynamic bez ESC), obniżone zawieszenie i jeszcze na halę wjeżdżam z otwartymi klapami bo fajnie mruczy w takim pomieszczeniu haha. tak więc nie ma co panikować, co ich to obchodzi (a to ASO w BB jednak FCA, inne to niezależne firmy).

błędy sprawdź na początek.

Ta czyste, to pierwsze sprawdzilem.
Myslalem, ze sie sraja o takie rzeczy, pewnie zalezy od serwisu.
SGW w razie interfejs mam.
Jest szansa że zniknie po kilku uruchomieniqch silnika o ile blad jakiś nie krytyczny ;) w każdym razie jak będziesz wiedział co to daj znac ;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Dzięki Marek za pomoc.
Błędów nie ma, tak się przynajmniej wydaje.
A kontrolka sie dalej świeci.
Czas do ASO.

Dzięki Marek za pomoc.
Czas do ASO.

rozumiem że skanowałeś błędy na wszyskich 3 CAN-ach? ze zwykłym ELMem do tego masz 2 adaptery szary i niebieski dlatego wspominam. ABS z którym jest związany FCW działa na szarym. no chyba że miałeś interfejs z przełącznikiem lub multiplexerem elektronicznym

No nie miej nas za takich ...... . Prawdopodobnie uszkodzony czujnik skrętu. Nie można było skasować błędu. Pomocne było Twoje urządzenie do ominięcia SGW.

No nie miej nas za takich ...... . Prawdopodobnie uszkodzony czujnik skrętu. Nie można było skasować błędu. Pomocne było Twoje urządzenie do ominięcia SGW.
wolę zapytać, nie wiem co robiciliście i jak się orientujecie w temacie.

a to:

jest inną informacją niż to co Ty napisałeś.

FCW pewnie nie działa z takim błędem, a czujnik skrętu pewnie jest krytycznym błędem dla modułu ABS (skoro w nim go się kalibruje). jaki dokładnie błąd? próbowaliście kalibrację jego w module ABS (a przy okazji 2 inne)? wielu błędów w ABS nie da się skasować zanim nie zrobisz kalibracji

Dokładnie tak jak napisałeś - błąd krytyczny. Nie próbowaliśmy dalej ingerować, jest gwarancja.

Błąd od czujnika skrętu to raczej z powodu odlaczania i podlaczania akumulatora, potem trzeba ze dwa razy uruchomic i przejechac kawalek zeby wszystko poznikalo.
I tak bylo ze potem nic sie nie swiecilo a jkby ten blad byl aktywny to by tak nie bylo, bo byl to krytyczny a nie sporadyczny.
Dlatego napisalem ze nie bylo bledow.
Zobaczymy co ASO powie.

Mały update:
Umowilem sie do ASO, ale z uwagi na dlugi czas oczekiwania dlubnalem jeszcze sam.
Czujnik radaru wypadl z mocowania - poprawilem.
Nic to nie zmienilo, jak rowniez, odlaczenie go, odlaczenie aku i wszystkie czary jakie dalo sie zrobic bez laptopa.
To tylko tak dla updatu, moze komus kiedys do czegos sie to przyda ;)

I kolejny update:
Pojezdzil chwile, wszystko gra, kontrolka zgasla. Naprawione.
Mocowanie czujnika jest mega slabe, trzeba będzie tam jakas trytke zapodać ;)

FCW kontrolka

Mały update:
Umowilem sie do ASO, ale z uwagi na dlugi czas oczekiwania dlubnalem jeszcze sam.
Czujnik radaru wypadl z mocowania - poprawilem.
Nic to nie zmienilo, jak rowniez, odlaczenie go, odlaczenie aku i wszystkie czary jakie dalo sie zrobic bez laptopa.
To tylko tak dla updatu, moze komus kiedys do czegos sie to przyda ;)

Cześć! Mam ten sam problem z kontrolką FCW. Podpowiedz, proszę, gdzie jest ten czujnik.

Układ automatycznego hamowania w razie wykrycia potencjalnej kolizji też nie działa.

W kazdym aucie z przodu.

Panowie,

Zdałem zaślepkę w zderzaku. Wyczyściłem radar. Odpiąłem i wpiąłem z powrotem wtyczkę. Poprawiłem mocowanie radaru. Nic nie pomogło.

Podłączyłem komputer i MES. Program zdiagnozował usterkę radaru, ale nie daje się jej wykasować w programie.

Jakieś podpowiedzi, sugestie, rozwiązania? Z góry dzięki!

Panowie,

Zdałem zaślepkę w zderzaku. Wyczyściłem radar. Odpiąłem i wpiąłem z powrotem wtyczkę. Poprawiłem mocowanie radaru. Nic nie pomogło.

Podłączyłem komputer i MES. Program zdiagnozował usterkę radaru, ale nie daje się jej wykasować w programie.

Jakieś podpowiedzi, sugestie, rozwiązania? Z góry dzięki!

Podpowiedz miales w mesie.

Podpowiedz miales w mesie.

Cześć Marek.

Dzięki za odzew. Rozumiem, że muszę wymienić radar, bo mój jest uszkodzony. Co polecasz, kupić używany (ok. 1000 zł), czy nowy (od 2500 zł)?
I druga rzecz: ten nowy radar trzeba zaprogramować pud numer VIN auta? Jeśli tak, to czy się to zrobić w MES, czy jest do tego potrzebny inny program?

Dzięki za pomoc!

Cześć Marek.

Dzięki za odzew. Rozumiem, że muszę wymienić radar, bo mój jest uszkodzony. Co polecasz, kupić używany (ok. 1000 zł), czy nowy (od 2500 zł)?
I druga rzecz: ten nowy radar trzeba zaprogramować pud numer VIN auta? Jeśli tak, to czy się to zrobić w MES, czy jest do tego potrzebny inny program?

Dzięki za pomoc!

radary nie psuja sie zobacz jaki miales blad na pewno ustawienia vertical lub horyzont i wtedy trzeba krecic srubka i jezdzic lub do serwisu na ustawie LUSTER

Amortyzatory
Powrót