[Giulietta] Dezaktywacja buzzera systemu S.B.R.

T

TOM & JULIA

Guest
W instrukcji napisali:
W celu dezaktywacji sygnału akustycznego (buzzer) systemu
S.B.R. (Seat Belt Reminder) zwrócić się do ASO Alfa Romeo.
System można ponownie włączyć za pomocą Menu Setup.
czy był może już ktoś w ASO pytać ile taka operacja kosztuje?

a może są jakieś inne sposoby wyłączenia tego brzęczka ?

Mi to zrobili za darmo przy okazji. Jest inna opcja ale efekt troche się różni. W przypadku deaktywacji w serwisie przestaje wyć ale świeca się te piktogramy pod lusterkiem odpowiednio na czerwono (gdy nie zapięte) i zielono. Zrobione samemu jest widoczne jako cały czas zapięte. Jak chcesz to zrobic samemu to :
pod siedzeniem z przodu jest plastikowa osłona na dwóch klipsach/wsuwkach które najpierw trzeba wysunąć.
Pod osłona jest kostka-wtyczka. Wyciągnij ją z gniazda i po temacie alarm zamilknie na amen. czujnik jest normalnie zwarty włożenie klamry pasa powoduje rozwarcie.Wyciągnięcie wtyczki powoduje rozwarcie permanentne:) czyli centralka widzi to jako pas zapięty stale.
Tylko uważaj nie wypnij tej od napinaczy lub ogrzewania siedzeń jeśli masz.

Ostatnia edycja:
Mi to zrobili za 20 zł - w Ganinexie ( tzn mechanik bez faktury...):)

Zrobili to w programie czy mechanicznie?

Robią to w programie. Wystarczy poprosić przy okazji.

Witam...mnie u boltowicza Warszawa skasowali za wylaczenie buzzera 26 zlotych. Pozdrawiam

A, wiecie co? Też to miałem wyłączone, bo tak sobie zażyczyłem przed odbiorem, i wszystko było git dopóki nie zacząłem grzebać w tym komputerku po lewej, aktywowałem to ponownie w ramach sprawdzania różnych niepotrzebnych rzeczy, po czym opcja z listy zniknęła (!!!). No i co, znowu do ASO z tym?

Niestety albo grzebanko pod siedzeniem wg opisu jw.

No to klops. Poczekam do jakiejś wizyty w ASO i poproszę o ponowne wyłączenie tego, a tymczasem ostrzeżenie dla innych, żeby tej funkcji nie aktywować na próbę, bo jest to nieodwracalne (z poziomu użytkownika). :mad:

Oho, widzę sami taksówkarze i kobiety w ciąży kupują Julki i muszą bez pasów jeździć :P

Taki lekki OFF TOPIC ;)

Oho, widzę sami taksówkarze i kobiety w ciąży kupują Julki i muszą bez pasów jeździć :P

Taki lekki OFF TOPIC ;)
Zapomniałeś jeszcze o Policji, a tak poważnie też to wyłączyłem (za darmo w ASO). Buzzer doprowadzał mnie do szału, gdy po otwarciu bramy musiałem przejechać 50 metrów.

Jest ekstremalnie wk...cy. Ja już mam ponownie wyłączony i wciąż ostrzegam by nie grzebać w tej opcji w komputerku po lewej.

W Szczecinie w byłym Auto-Gryf (teraz jest GAZET czy jakoś tak) za dezaktywacje buzzera zawołali 183pln, ale po chwili w ramach gestu zeszli do 90pln. Nawet jak człowiek chce korzystać z ASO po gwarancji to przy takim podejściu po prostu się nie da :/

no rabat dali kozacki :D Zrobisz to sobie sam choćby interfejsem BT oraz MES-em (lub poprosić kogoś z forum w Twoim rejonie) . Pamiętaj że jak włączysz sobie w menu z powrotem ten sygnał to czeka Cię kolejna wizyta... mam nadzieje że Cię o tym w ASO poinformowali :)

A orientuje się ktoś czy można to wyłączyć za pomocą OBD II i i apklikacją AlfaOBD ?

Amortyzatory
Powrót