[159] Demontaż intercoolera

sickboy

Nowy
Auto
AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r
Chciałbym zdemontować u siebie intercooler w celu przeczyszczenia go i sprawdzenia szczelności. O ile demontaż zderzaka mam opanowany to nie wiem czy przy intercoolerze trzeba na coś specjalnie uważać. Dlatego też mam parę pytań:
1. Czy muszę wyciągnąć też chłodnicę cieczy?
2. Czy trzeba odkręcać belkę pod zderzakiem?
3. Jakiej średnicy są rury na wejściu i wyjściu z intercoolera (chcę wymienić cybanty na nowe)?

sprawdzenia szczelności
Mój mechanik opracował inny sposób sprawdzenia szczelności intercoolera wraz z rurami :
1. Z jednej strony zaślepił rurę metalową puszką, z drugiej strony taką samą puszką tyle że zamontował tam zaworek od dętki od roweru :)
2. Nabił ciśnienia i po pół godziny sprawdził jego stan.
Szybciej niż demontaż.

Ok, ale oprócz sprawdzenia szczelności chcę go też wyczyścić więc i tak muszę go wymontować.

PS. Może ktoś napisać jakiej średnicy trzeba kupić opaski zaciskowe na gumowe rury na WE/WY z intercoolera?

czekalem na taki temat dluugo he tez sie podpinam pod pytania kolegi:). kolego sickboy,pstryknol bys pare fotek jak bedziesz to rozbieral? na co uwazac i co odkrecic. chcialbym takze wyczyscic ic ,napewno sie tam nazbieralo oleju i innych syfow

Czy może ktoś sprawdzić w eper jaki jest numer części rury wchodzącej i wychodzącej z IC?

A masz.
attachment.php
attachment.php

W tej wersji ePer rurka poz. 8 ma jeden numer, a faktycznie przecież składa się z dwóch elementów. Może w pełnej wersji jest to podzielone.

Załączniki

• intercooler.JPG
    intercooler.JPG
    73.6 KB · Wyświetleń: 637
  • intercooler2.JPG
    intercooler2.JPG
    50.3 KB · Wyświetleń: 496
Dzięki magil, przy okazji podałeś mi przybliżone rozmiary opasek. Pod pozycją nr 4 są dwa typy opasek o śr. 50-70mm lub 60-80mm. Ciekawe gdzie jest ta większa, a gdzie mniejsza opaska.

PS. Tak na chłopski rozum to przy IC chyba jest ta większa średnica, a przy turbo mniejsza.

Ostatnia edycja:
Nie wiem, nie rozbierałem tego nigdy. Wyceluj z rozmiarem w uniwersalne opaski ;)

Pany czy jak jest zawalony syfem intercooler to autko też będzie kopcic na czorno.
Na kompie wywaliło błąd że albo dziura w dolocie albo własnie IC.
Wszystkie węże dolotu posprawdzałem są OK.

Czy zasyfiony IC może powodować dymienie na czarno?

Amortyzatory
Powrót