• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Demontaż InfoCenter 2004r.

Auto
Alfa Romeo 156 FL 2004r. 1.9 JTDm 140KM
Cześć!

Wiem, że temat był już niejednokrotnie poruszany, niemniej jednak w dalszym ciągu mam problem z demontażem InfoCenter w Alfie 156 2004r. (niski domek).

Na każdym z poruszanych tematów opisane jest, że aby ściągnąć domek, należy wpierw odkręcić dwie śruby torx pod szybą - tu jest cała trudność, nie ma u mnie takich śrub...
Próbowałem podważać od przodu cały domek, ale siedzi dość mocno, a wolę tego nie połamać...
Ktoś się spotkał z taką sytuacją?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek przydatne info w tej sprawie... :)

Pozdrawiam!

Muszą być 2 śrubki - imbus 4 raczej, widać je z góry pod szybą. Tylko one trzymają.

Na tym foto je widać:
177.jpg

Tylko potem aby go cały wyjąć to napierw należy odpiąć kable obok schowka pod deską

Ostatnia edycja:
Bez jaj... :mad:

Jutro to w takim razie sprawdzę - pewnie masz rację, chociaż dałbym sobie rękę uciąć, że ich tam nie ma.

Czy po wyjęciu samego radia dam radę odpiąć kostki przy tym schowku?
Ręce w otwór od radia bez problemu mi wchodzą :D

Tak przez otwór radia dojdziesz.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Oczywiście, że znalazłem śruby... Imbus 3, śruby delikatnie pod kątem.

Jeśli chodzi o znaną metodę naprawczą InfoCenter (nie włączający się na mrozie), to wymieniać wszystkie kondensatory i zmienić je na elektrolit o wyższej temperaturze pracy?
Myślę, że warto, dla świętego spokoju, bo koszt praktycznie żaden :)

Na zdjęciu zaczerpniętym z innego tematu na tym forum ładnie widać każdą sztukę.

Ostatnia edycja:
Ja trzy wymieniłem co były i już zawsze działa.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

A więc wymieniłem 8 największych kondensatorów i teraz startuje aż miło!

Ponadto - kupiłem taśmę piankową jednostronną i wykleiłem "domek" w środku na łączeniu dwóch głównych elementów + pianka na desce rozdzielczej w miejscu styku z domkiem - efekt rewelacja!
Planuję powyklejać także inne elementy we wnętrzu, bo koszt praktycznie żaden (5zł + przesyłka), a w środku jest znacznie ciszej jeśli chodzi o skrzypienie plastików itd.

Raz jeszcze - dzięki za pomoc!

Oczywiście, że znalazłem śruby... Imbus 3, śruby delikatnie pod kątem.

Jeśli chodzi o znaną metodę naprawczą InfoCenter (nie włączający się na mrozie), to wymieniać wszystkie kondensatory i zmienić je na elektrolit o wyższej temperaturze pracy?
Myślę, że warto, dla świętego spokoju, bo koszt praktycznie żaden :)

Na zdjęciu zaczerpniętym z innego tematu na tym forum ładnie widać każdą sztukę.

a na którym zdjęciu lub w którym temacie?

Amortyzatory
Powrót