Demontaż i odnowienie słupków drzwiowych

No tak,tylko napisałeś jak zdemontować te fragmenty przy lusterkach i na końcach drzwi pasażera?! A jak zdjąć tę czarną folie ze słupków drzwiowych? Bo coś mi się wydaje że jest inaczej niż w 156?!

w przeciwieństwie do 156 w 166 słupki są lakierowane wiec jedynie papierek scierny i nitro wchodzi w gre :)

w przeciwieństwie do 156 w 166 słupki są lakierowane wiec jedynie papierek scierny i nitro wchodzi w gre :)

Jestem tym trochę zaskoczony,bo widzę u siebie jak w jednym miejscu tak delikatnie to coś odchodzi jakby była to folia? :confused:
Jesteś pewien że te słupki są malowane/lakierowane?!

tak w 100% a farba się poprostu łuszczy tez początkowo myslalem ze to folia a jednak nie

Właśnie założyłem sobie nowe folie i nie poszło mi zbyt gładko. Nie miałem przesadnie dużo czasu i wyszło jak wyszło.
Taka rada dla kolegów, którzy chcieliby to przećwiczyć w 166 - trzeba naprawdę bardzo gładko spolerować słupki. Jeśli są bąble i stara farba odpada w którymś miejscu, to praktycznie trzeba ją zedrzeć z całego słupka do gołego metalu. Ja tylko spolerowałem drobnym papierem i usunąłem farbę tam gdzie odpadała. To niestety nie wystarczy, pod palcami nie czułem różnicy poziomów ale wygląda na to, że ta folia ma jakąś straszliwą rozdzielczość i widać wszystkie niedoskonałości powierzchni. Ponadto przy naklejaniu folii trzeba baaaardzo uważać, żeby nie dostały się żadne brudy. Wystarczy dosłownie pyłek i już po naklejeniu mamy górę wielkości domu.
Tak że, reasumując, wyszło jak wyszło, zajęło mi to w sumie chyba z 5h, nie ma tragedii i jest lepiej niż było, ale gdybym miał więcej czasu i wiedzę, którą mam teraz, to bym to ogarnął perfekcyjnie.

Jeszcze raz dzięki dla CIAMILL156 za guide jak zdemontować słupki, trochę się naszarpałem ale poszło. Uszczelki w miarę przeżyły :).

Może zapuść jakąś fotkę?

Mam w planach sesję zdjęciową ;), tylko ciemno się ostatnio szybko robi a mam dziadowski aparat i musi być dobre światło żeby cokolwiek wyszło.
Jak tylko zrobię foty to się podzielę - ogólnie ostatnio furę ogarnąłem, nowy lakier (maska, przednie błotniki, przedni zderzak, progi), nowy znaczek (stary 11-letni, stracił wszystkie kolory), no i nowe słupki :).

Mam w planach sesję zdjęciową ;), tylko ciemno się ostatnio szybko robi a mam dziadowski aparat i musi być dobre światło żeby cokolwiek wyszło.
Jak tylko zrobię foty to się podzielę - ogólnie ostatnio furę ogarnąłem, nowy lakier (maska, przednie błotniki, przedni zderzak, progi), nowy znaczek (stary 11-letni, stracił wszystkie kolory), no i nowe słupki :).

Ooo ...to elegancja! Czekamy na foty!

I co Panowie? Jak efekty oklejania po takim czasie? Moja folia nadal leży na półce a słupki już zaczęły niestety obłazić i muszę coś zrobić,ale chyba jednak pomaluje proszkowo na mat.

U mnie folia się ciągle trzyma, ale nieco się marszczy na brzegach. Muszę w końcu te fotki zrobić :). Generalnie jakbym to robił jeszcze raz to bym się bardziej przyłożył do uzyskania gładkiej powierzchni słupków bo ta folia wyolbrzymia każdą nierówność.

Czy ktoś próbował może malować te słupki drzwiowe bez zdejmowania? Czym i jak to wyszło ? Jak trwałość?

Chyba herbig je malował z tego co pamiętam ja swoje też będę malował sam się zastanawiam czym

Amortyzatory
Powrót