Demontaż błotnika

Kalabar

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 2.0TS Selespeed
Witam. Mam pytanie czy ktoś już wymieniał może błotnik w swojej alfie? Czy ktoś wie czy błotnik jest klejony lub przyspawany do progu? Czy po odkręceniu śrub mocujących można go zdemontować bez problemu czy trzeba go odcinać w miejscu gdzie łączy się z progiem? Z góry dzięki za odp. Pozdro

odkręcasz kilka śrub i musisz rozkleić to co jest między progiem a lusterkiem bo tylko tam jest klej. najlepiej zdjąć nadkole. przy progu są 2 śruby oraz przy lusterku 2 (przy progu i przy lusterku po jednej ze śrub jest widocznej po otwarciu drzwi, druga przy lusterku jest widoczna po otwarciu maski głęboko przy zawiasie maski), błotnik/zderzak następne 3 i następne 3 po otwarciu maski. niestety pewnie będziesz musiał zdjąć też zderzak albo przynajmniej odchylić oraz wyjąć reflektor. niestety zrezygnowałem z odklejania błotnika bo jakoś nie udało mi się dostać do połączenia, jest ono mało widoczne i nie ma pewności jak przebiega. u mnie dało się zrobić naprawę na samochodzie (lekkie wgniecenie przy połączeniu ze zderzakiem i wgniotki przy masce)

Ostatnia edycja:
OK. jeśli to jest jakiś klej to sobie poradzę. moje wgniecenia są spore ponieważ w sobotę miałem bliskie spotkanie z jeleniem. Straciłem szybę z prawej strony, lusterko i błotnik też jest w ciężkim stanie jak i słupek. Na szczęście przednia jest cała a i prawdopodobnie mam skrzywioną felgę:( Wielkie dzięki za info demontażu błotnika. Pozdro

Jak będziesz kleił, to zrób to dokładnie, bo inaczej woda będzie wchodziła pod dywanik pasażera :)

Jeśli ktoś zdejmował błotnik to miał jakieś problemy z tym? Ciężko odkręcić śruby od progu? I ostatnie pytanie: czym powtórnie połączyć (klej, szczeliwo...)? Błotnik ze słupkiem?

Pytam, gdyż w dziwny sposób nazbierało mi się wody pod... bitumicznym wygłuszeniem. Prawdopodobnie po wjechaniu w sporą kałużę z dużą prędkością. Dodatkowo w przedniej częsci progu mam wilgotono po tym zdarzeniu. Zaślepki w nadkolu i progach są. Ot, taka mała i jedyna awaria mojej Alfy ;)

Dziękuję za informacje!
:)

OK. jeśli to jest jakiś klej to sobie poradzę. moje wgniecenia są spore ponieważ w sobotę miałem bliskie spotkanie z jeleniem. Straciłem szybę z prawej strony, lusterko i błotnik też jest w ciężkim stanie jak i słupek. Na szczęście przednia jest cała a i prawdopodobnie mam skrzywioną felgę:( Wielkie dzięki za info demontażu błotnika. Pozdro
Łącze się w bólu:(
u mnie tylko błotnik maska i reflektor lewy
za miesiąc zbiore się za błotnik
wtedy zobaczy sie co i jak:)

Problemów zasadniczo nie ma, jednak śrubę którą błotnik jest przykręcony do progu (od spodu auta) trzeba wcześniej potraktować penetratorem i to dobrym bo potrafi się zerwać, pozostałe idą lekko i przyjemnie. Mase uszczelniającą traktujesz nożem i wychodzi praktycznie samo, uważaj tylko aby nie po odkształcać zbytnio blachy przy słupku i progu, bo przy ponownym montażu może się nie zgrać idealnie z progiem lub szczelina przy drzwiach może być zbyt duża.

Dzięki Ci za informacje :)

Znalazłem też środek do klejenia takich połączeń (z różnych for też go polecają) - Novol Gravit 630.

Amortyzatory
Powrót