[159] Demnotaż tylnej kanapy

lukaszzz

Nowy
Auto
159 1.9 JTDm & 2.0 Cougar ;-)
Heja,

Próbuje zdemontować i zamontować jeszcze raz tylną kanapę, ponieważ "cała chodzi", a zaczepy nie trzymają. Nie bardzo wiem jak to od wewnątrz wygląda. Czy ktoś może doradzić jak odczepić siedzenia tylnej kanapy? Mam wrażenie że jakby trzymała się na czymś z tyłu po lewej stronie jeszcze, ale nie mogę tego zlokalizować, a nie chcę nic uszkodzić. Może jest jakiś system demontażu (w prawo, w lewo, w dół?) albo gdzieś schowana jakaś śruba? ;-)

W Eperze sa rysunki
61.jpg

62.jpg
:rolleyes:

63.jpg
64.jpg

- - - Updated - - -

65.jpg

- - - Updated - - -

66.jpg

- - - Updated - - -

67.jpg

- - - Updated - - -

68.jpg

Heja,

Próbuje zdemontować i zamontować jeszcze raz tylną kanapę, ponieważ "cała chodzi", a zaczepy nie trzymają. Nie bardzo wiem jak to od wewnątrz wygląda. Czy ktoś może doradzić jak odczepić siedzenia tylnej kanapy? Mam wrażenie że jakby trzymała się na czymś z tyłu po lewej stronie jeszcze, ale nie mogę tego zlokalizować, a nie chcę nic uszkodzić. Może jest jakiś system demontażu (w prawo, w lewo, w dół?) albo gdzieś schowana jakaś śruba? ;-)

Siedzisko tylnej kanapy jest montowane na wcisk. Żeby je zdemontować, chwytasz za brzeg kanapy, od przodu, w odległości ok. 1/4 szerokości kanapy od jej krawędzi. TAm jest zaczep. Ciągniesz mocno do góry (w kierunku dachu samochodu). Zaczep w pewnym momencie puści i ulegnie najprawdopodobniej połamaniu. Kup nowe mocowania (c.a. 3 PLN za sztukę w ASO) i zamontuj kanapę.

Żeby nie zakładać nowego tematu pozwole się podczepić pod istniejący i zapytać czy kanapa i boczki w 159-tce z kombi pasują do sedana, pytam ponieważ byłem przekonany że nie ale pewien sprzedawca uważa inaczej. Szukam do siebie jasnej skóry i nie wiem czy ze sportwagona podejdzie. Z góry dzieki

Żeby nie zakładać nowego tematu pozwole się podczepić pod istniejący i zapytać czy kanapa i boczki w 159-tce z kombi pasują do sedana, pytam ponieważ byłem przekonany że nie ale pewien sprzedawca uważa inaczej. Szukam do siebie jasnej skóry i nie wiem czy ze sportwagona podejdzie. Z góry dzieki

Niekoniecznie będą pasowały, bo wiele sedanów nie ma opcji składania tylnej kanapy - wtedy oparcia nie zamontujesz.

No to ja mam własnie ten problem gdyż nie mam składanego oparcia. Któryś z użytkowników pisał żeda sie to przerobić ale jakoś srednio to widzę. No nic teraz juz wiem ze mam szukac tylko do sedana. Dzieki Tomek

Siedzisko tylnej kanapy jest montowane na wcisk. Żeby je zdemontować, chwytasz za brzeg kanapy, od przodu, w odległości ok. 1/4 szerokości kanapy od jej krawędzi. TAm jest zaczep. Ciągniesz mocno do góry (w kierunku dachu samochodu). Zaczep w pewnym momencie puści i ulegnie najprawdopodobniej połamaniu. Kup nowe mocowania (c.a. 3 PLN za sztukę w ASO) i zamontuj kanapę.

Witam
Czy ktoś może podpowiedzieć jaki ma nr w eperze ten zaczap, spinka , który ulega połamaniu przy wyjmowaniu kanapy ? Znalazłem nr 50 500 769 ale to koszt 12zł-23 zł i nie wiem czy to to?

Ja w ASO za spinki płaciłem 12 zł sztuka dwa miesiące temu - więc to może być to.

No to ja mam własnie ten problem gdyż nie mam składanego oparcia. Któryś z użytkowników pisał żeda sie to przerobić ale jakoś srednio to widzę. No nic teraz juz wiem ze mam szukac tylko do sedana. Dzieki Tomek

Czy ktoś zgłębił ten temat? bo też mogę kupić z kombi do sedana, tylko nie wiem czy trzeba dużo przerabiać i czy jest to możliwe. Ja w swoim nie mam składanego oparcia.

No to ja mam ciekawostkę kupilem kanapę skórzaną i siedzisko nie pasuje do oparcia. Po zamontowaniu powstała szpara podejrzewam ze przez przypadek dostałem siedzisko od sedana z oparciem od sw.
49.jpg

Wlasnie sprzedawca zadzwonił i kanapa od SW została na placu :) jutro wysyła i będę miał odpowiednią :) wiec jeżeli to kogoś interesuje to siedzisko od sedana pasuje zaczepami do SW ale nie zgrywa sie z oparciem.
PS jak ktoś potrzebuje siedziska z czarnej skory do sedana to zapraszam na pw :)

Ostatnia edycja:

czy możesz mi dać namiary gdzie można zakupic te spinki ? bo ja wymieniałem linki hamulca ręcznego i tak jak pisałeś uległy uszkodzeniu.

Części z kombi do sedana

Piona.
Zwracam się z poważnym dla mnie pytaniem i liczę na poważne podejście do sprawy z poważnymi odpowiedziami...
Chodzi o to że posiadam Alfe Romeo 156 Sedan 2000r. Jestem w trakcie nabycia drugiego auta które chciałbym aby rozebrać na części- Alfa Romeo 156 Kombi 2000r.
Moje pytania są następujące-
Czy jest możliwość zamiany maski, fotelu kierowcyi pasażera oraz tylnej kanapy, progów, drzwi i wielu innych rzeczy Z KOMBI DO SEDANA?

Cześć, tak całkiem na poważnie odpowiedzą Ci w dziale 156. Nie wszyscy którzy jeżdżą 159 posiadali wcześniej Twój model.
Pozdrawiam

Piona.
Zwracam się z poważnym dla mnie pytaniem i liczę na poważne podejście do sprawy z poważnymi odpowiedziami...
Chodzi o to że posiadam Alfe Romeo 156 Sedan 2000r. Jestem w trakcie nabycia drugiego auta które chciałbym aby rozebrać na części- Alfa Romeo 156 Kombi 2000r.
Moje pytania są następujące-
Czy jest możliwość zamiany maski, fotelu kierowcyi pasażera oraz tylnej kanapy, progów, drzwi i wielu innych rzeczy Z KOMBI DO SEDANA?
W skrócie - od środkowego słupka do bagażnika wszystko jest inne między sportwagonem a berliną

Witam,
proszę o pomoc - jak zamontować siedzisko tylnej kanapy? Próbowałem kilkukrotnie, bez sukcesu. Oczywiście zaczepy plastikowe wymienione na nowe, wcześniej przy demontażu uległy połamaniu. Ktoś kto już raz montował kanapę pewnie ma jakiś sprawdzony sposób, od czego zacząć?

A ja mam pytanie z innej beczki, ma ktoś jakiś sposób żeby po ponuwnym montażu kanapa nie latała? Założyłem nowe zaczepy ale pomimo tego i tak jest luz...

Amortyzatory
Powrót