• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[145] Delikatny remont 145 QV :)

• Autor wątku Autor wątku tomix86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    remont
T

tomix86

Guest
A więc :) Zabrałem sie za delikatny remont mojej alfy. Powodem tego był znany co poniektórym alfistom i nie tylko niebieski dymek wydobywający sie z rury wydechowej. Jako że silnik był robiony 1.5 roku temu i go nie katowałem śmiem twierdzić że mechanik spie...... sprawe :/ wcześniej też poprzedni właściciel przy nim coś robił więc zaczołem sie zastanawiać czy naprawiać ten silnik czy kupić nowy czy po prostu warto... Na ratunek przyszła mi kolejna taka sama alfa sprowadzona z austri :) Po wstępnych oględzinach tegoż auta stwierdziliśmy że warto je kupić i zrobić przekładke a że stan lakieru dawał wiele do życzenia cena była w miare rozsądna. Niestety w tamtym silniku nie było ciśnienia na jednym tłoku (na pozostałych po 13) i tak musielismy go rozebrać. Liczyliśmy ze albo tłok sie zawiesił lub zawór wypalił. Wypadło na to 2 :) Poniżej przedstawiam zdjęcia już po wyciagnieciu silnika oraz po regeneracji głowicy. Silnik dziś udało nam sie złożyć jutro wyciagamy ten drugi :) Co do części oczywiście nowy kpl. rozrząd, uszczelka pod głowice, simeringi, nowe szpilki do głowicy,sprzęgło płyny eksploatacyjne:)W kolejnych dniach planujemy zrobić całe zawieszenie, hamulce. Jak i odświeżenie całego lakieru i wiele innych :) Jeżeli bd zainteresowanie ze strony forumowiczów bd zamieszczać zdjęcia i opisy etapów zmian auta :) pozdrawiam

Załączniki

• P300311_14.29.jpg
    P300311_14.29.jpg
    95.1 KB · Wyświetleń: 236
  • P300311_13.34[01].jpg
    P300311_13.34[01].jpg
    78.7 KB · Wyświetleń: 211
  • P300311_13.34[02].jpg
    P300311_13.34[02].jpg
    85.4 KB · Wyświetleń: 206
dalszy ciag remontu

Więc jak miło sie czytało to napisze jeszcze :P Udało nam sie wyciagnąć stary silnik jak i włożyć nowy. Teraz zostało do podłączania wszystkie kable, kolektor jak i cały pozostały bajzel. Oczywiście nie obyło sie bez niespodzianek. Moja alfa miała niestety do tej pory samych genialnych mechaników którzy pozostawili w niej swój ślad np. za duże sruby wkręcone do łapy która wchodzi w skrzynie biegów przez co trzeba gwintowac na nowo otwory..... w jednej poduszce pod silnikiem brak 2 śrub jak i wiele innych niespodzianek bardziej negatywnych niż pozytywnych pozostawionych które wole przemilczeć..... W poniedziałek planujemy podłączyć cały silnik. Co z planów wyjdzie nie wiadomo.Nie które zdjęcia z dalszego remontu zamieszczam. Ps jakby ktoś chciał kupić stary silnik 2.0 Ts w którym są do wymiany uszczelniacze może coś wiecej nie wiem nie rozkręcałem ale wał, panewki w stanie nienaruszonym. To prosze pisać cena sądze atrakcyjna. zdjęcie starego silnika również zamieszczam. Pozdrawiam :)

Załączniki

• P020411_11.30[01].jpg
    P020411_11.30[01].jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 181
  • P020411_11.31[01].jpg
    P020411_11.31[01].jpg
    89 KB · Wyświetleń: 175
  • P020411_11.31.jpg
    P020411_11.31.jpg
    74.7 KB · Wyświetleń: 182
  • P020411_20.15[01].jpg
    P020411_20.15[01].jpg
    41.4 KB · Wyświetleń: 162
Remont skończony :) trwał troche i dopiero teraz pokazuje efekty ale niestety czasu brak :( sądze ze było warto. Podsumowując jakie zmiany zaszły.
Silnik: kompletny rozrząd, pierscienie na tłokach, panewki nie z powodu ich zniszczenia tylko dlatego że jak było wszystko rozbebeszone to trzeba wymienić a w tych alfach co jakiś czas
jest to koniecznie :)uszczelniacze, wszystkie uszczelki np pod głowicą klawiaturą do klimy itp :)nie sposób ich spamiętać, wszystkie płyny oleje, sprzęgło :) zregenerowany cały gaz, silniczek poprostu zegar :) 2 tyś po remoncie zrobione:) Odświeżony lakier polerka maszynowa na całym, dodana czerwona rozpórka, jak i spojler dachowy:) Wydech poprawiony mocowania uszczelki w nim:) poduszki pod silnikiem jak rolki od paska alternatora napinacze... Jak i wiele wiele innych mniejszych rzeczy. W auto włożona masa serca czasu i niestety kasy:( efekty widać powyżej mam nadzieje ze nie jest to wiejski tunnnnnnnnnningg.......... bo takowego nie chciałem :) pzdr forumowiczów :)

Mi się podoba! Brakuje tylko lamp GTA look i podkradnę Ci ją kiedyś w nocy :D
Niespodziewanie owiewki na drzwi nawet pasują do 145 :P

Może kolega nie zauważy jak ją w nocy podmienię na swoją... też czarna... ;)

P.S. Ale mej brakuje 15KM, instalacji gazowej, klimy i lotki.... :(

Amortyzatory
Powrót