• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dedykowany tłumik Ulter

robert9990

Nowy
Auto
159 1.9 Jtdm 150KM Sport 2009
Witam. Przyszedł dzisiaj do mnie zestaw do Belli Ulter z końcówkami na dwie strony. Pytanie mam teraz jedno. Muszę ten stary tłumik odciąć kątówkąw połowie i ten nowy nałożyć czy jak? Nie widzę w miejscu gdzie powinien wchodzić ulter żadnego łączenia. Po drugie nie dostałem żadnych ściągaczy na to założenie, a do 2 końcówek są ściągacze w komplecie.
Pozdr. Robert

Tak należy uciąć rurę w odpowiednim miejscu. U mnie osoba która to montowała, ściągacz założyła właśnie w miejscu ucięcia.Natomiast przy łączeniu tłumików końcowych spawała a nie używała tych ściągaczy.

Mechanik nie potrafił dokładnie dopasować, nie dał rady prosto wyprowadzić dwóch tłumików, a że usługę wykonywałem w warsztacie autoryzowanym przez firmę Ulter - to stwierdziłem iż osoba ta wiem co mówi. I na tym sie skończyło.

Nie za bardzo rozumiem o jakich "ściągaczach" jest mowa, czy przypadkiem nie chodzi Ci o wieszaki? U mnie rura była spawana, a wieszak na prawą stronę dokładany.

U mnie wyszło, jak na zdjęciu w awatarze, czyli idealnie.

najlepiej zespawać bo na wszelkiej maści klorenkach będzie się obracać

Jeśli wolno zapytać gdzie kupowałeś i ile milionów to kosztowało z przesyłka ?

Ja kupowałem w lutym, zapłaciłem za całość dokładnie 894,00 zł.

Pytanie do osób, które mają zamontowanego podwójnego Ultera. Jak mają się wydechy w Waszych autkach? Widać jakieś ślady zużycia?

a ja mam takie pytanie gdyż nie jestem wtajemniczony, co ten zestaw daje? więcej mocy lepiej brzmi czy tylko fajnie wygląda??

Pytanie do osób, które mają zamontowanego podwójnego Ultera. Jak mają się wydechy w Waszych autkach? Widać jakieś ślady zużycia?

po 8 miesiącach wydech jak nowy.

- - - Updated - - -

a ja mam takie pytanie gdyż nie jestem wtajemniczony, co ten zestaw daje? więcej mocy lepiej brzmi czy tylko fajnie wygląda??

Gdy mocniej przyspieszasz to powyżej 2tys. obrotów słychać mega fajny basowy dźwięk, którego to w standardzie nie ma. Gdy przestajesz przyspieszać wszystko standardowo - cicho i fajnie :)

- - - Updated - - -

tylko fajnie wygląda

Wygląda mega fajnie - i dźwięk też jest w sytuacji opisanej wyżej.
A i jak wyłączasz auto to też fajne bulgotnięcie jest :)

P.S Jednym zdaniem: Kupił bym go jeszcze raz :D

Ostatnia edycja:
Jeśli mowa o dźwięku to napisz jaki masz silnik chociaż ;)
Że wygląda mega fajnie to fakt - wczoraj widziałem 159 z jakimś niestandardowym tłumikiem, wydaje mi się że z ulterem i super to wygląda. Sam bym chętnie go założył, ale obecny tłumik cały a nie ma wolnej gotówki na ultera :)

Jeśli mowa o dźwięku to napisz jaki masz silnik chociaż ;)
Że wygląda mega fajnie to fakt - wczoraj widziałem 159 z jakimś niestandardowym tłumikiem, wydaje mi się że z ulterem i super to wygląda. Sam bym chętnie go założył, ale obecny tłumik cały a nie ma wolnej gotówki na ultera :)

Silnik mam taki sam jak Ty... 1,9 16V wywalony DPF i po remapie ;)

- - - Updated - - -

Kolega ma 1.9
Standardowo 2 tłumiki były w 1750Tbi i 2.4JTDm.Nie wiem jak z 2.0jtdm

Zestaw ultera wygląda 100razy lepiej niż standardwe dwie rureczki w 1,75 i 2,4 :)

Mam pytanie czy może ktoś wrzucić fotki zamontowane zestawu ultera od podwozia.
Ostatnio widziałem zamontowany zestaw Ultera i od miejsca gdzie znajduje się trójnik rury do tłumików były poprowadzone zupełnie inaczej niż to ma miejsce w standardowym zestawie co przyczyniało się do zmniejszenia prześwitu pomiędzy podwoziem a asfaltem.

ale zapewne żeby wsadzić tłumik Ulter i dobrze on brzmiał, to by trza było wyciąć DPF oraz katalizator ??

- - - Updated - - -

ps. czy dobrze brzmi JTDm na sportowym wydechu?
kiedyś słyszałem passka za sportowym wydechu i było tragicznie. klekot z buczeniam :D

Amortyzatory
Powrót