• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] czytnik CD

Teddy Bear

Aktywny
Auto
Alfa 159 2.0 170 KM
W mojej 159 (2011 rocznik) wersja z ekranem navi, mam problem z czytnikiem CD:
czyta wszystkie płyty muzyczne, ale nie czyta niektórych audiobooków. Najwyraźniej jakaś część audiobooków jest na CD nagrywana jakoś... inaczej?
Czy ktoś ma podobny problem?
Problem dotyczy wyłącznie właśnie audiobooków. I nie jest to kwestia uszkodzenia danej płyty. Sprawdzałem to.

Ostatnia edycja:
Włóż tan audiobook do napędu cd w komputerze i zobacz co tam jest nagrane. Bo może nie jest w *.wav tylko jakiś format *.mp3 lub coś podobnego i nie będzie czytać. Albo audiobook nagrany jest na DVD, a nie CD.

jest mp3 i gra... ale są takie mp3 co nie grają.. generalnie czym starsze tym grają, czym nowsze tym rzadziej grają.... nie ma nic odrozniającego na pudełkach... Może ktoś wie, co tu nie jest ok? Muzyczne wszystkie spoko odtwarza, czy stare czy nowe, nie ma znaczenia

Kodek MP3 też przechodzi ewolucję i ulepszenia. Możliwe że coś jest w nowszej wersji kodeka z czym czytnik CD ma problemy. Zaszyte jakieś tagi lub zdjęcia okładek.
Na komputerach upgrade jest o wiele prostszy i z reguły zawsze nowe oprogramowanie obsługuje najświeższe wersje. Na czytnikach w samochodach sprzed kilkunastu lat mogą być problemy.
Płyty z muzyką praktycznie zawsze są zapisywane w formacie bezstartnym .wav, to się nie zmienia. Formaty z kompresją (.mp3, .ogg, .acc itp.) ciągle są udoskonalane i wychodzą nowsze wersje. I tu bym widział najbardziej prawdopodobną przyczynę. Nie wiem czy jest możliwość upgradeu software'u w fabrycznych radiach. Chyba zostaje tylko nowe radio albo najlepiej cyfrowa zmieniarka.

Jeszcze może być jakiś sprzętowy problem np. zabrudzony laser (można przeczyścić specjalną płytą).

Ja nie spotkałem się z tym problem - zarówno stare jak i nowe odtwarza normalnie.

Ja nie spotkałem się z tym problem - zarówno stare jak i nowe odtwarza normalnie.

w 159?? mowię nie o muzyce ale o audiobookach,w formacie mp3, zapisanych na płytach CD. Muzyka, z tego roku czy z 20 lat wstecz, tak samo hula. TYLKO audiobooki nie chcą, te nowsze. Opisy na pudełkach są takie same. Powinno działać.

Amortyzatory
Powrót