Czyszczenie InterCoolera

khropek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009
Powiedzcie mi moi drodzy jak wyczyścić Intercooler?? od strony wlotu jest prawie w całości zaślepiony przez błoto zmieszane ze starym wyschniętym olejem i pyłem, od strony nadkola wygląda idealnie.
Mam wrażenie że spalanie jest zależne od stopnia schłodzenia powietrza (inna objętość).

Powiedzcie mi proszę jak to wyczyścić, czym??

Intercooler możesz czyścić po demontażu benzyną ekstrakcyjną, należy pamiętać by przed montażem był on całkowicie suchy. Z zewnątrz da radę myjka ciśnieniowa z rozsądnej odległości+ łagodny dla aluminium detergent. Zabity intercooler nie pozwala na schładzanie powietrza, więc ma znaczenie dla jego objętości w komorze spalania-----> spadek mocy

Jak składaliśmy Lagune 1,9 DCI to IC czyściliśmy detergentem do mycia silników i myjką ciśnieniową efekt bardzo elegancko. Później suszenie i montaż.

Takie pytanie. Wkrótce zamierzam również przeczyścić u siebie intercooler i chciałbym się dowiedzieć tylko czy aby wyjąć go z auta muszę rozebrać przedni zderzak czy też można się do niego dostać z np. kanału i od dołu wyjąć bez zdejmowania zderzaka??

Ja przyznam szczerze że gdyby nie parujący reflektor i chęć dobrania się do niego, co wiązało się z odkręceniem zderzaka to nie kapnąłbym się że intercooler jest zapchany.

Niestety trzeba ściągnąć zderzak :(

2 rogowe śruby na dole przy kołach po jednej na stronę, potem po jednej w nadkolach będzie widać że łączą się ze zderzakiem,po odciągnięciu nadkola po 2 śruby które trzymają zderzak na górze z błotnikiem a potem przód na dole 3 śruby i na koniec 4 śruby na pasie przednim.

Hm a jak wypompowac z niego olej ? Od strony dolotu widac ze sie strasznie poci i od zderzaka jest to samo , trzeba byloby odkręcić dolot od turbo ? I strzykawa z wezykiem robil to ktos ? Nie wiem czy slusznie się obawiam bo Jak turbo zaciagnie olej to bedzie katastrofa

12874427_937038259725565_391830545_o.jpg
Mój wyglądał tak, po wyczyszczeniu K2 do silników i użyciu myjki wszystko wygląda pięknie, do tego zbiera się dużo wcześniej niż poprzednio.

Hm a jak wypompowac z niego olej ? Od strony dolotu widac ze sie strasznie poci i od zderzaka jest to samo , trzeba byloby odkręcić dolot od turbo ? I strzykawa z wezykiem robil to ktos ? Nie wiem czy slusznie się obawiam bo Jak turbo zaciagnie olej to bedzie katastrofa

Tak prosto to nie ma.
Jest kilka opisów po wyjęciu - ogólnie zalać np. naftą, ropą. Popłukać, wylać. Powtórzyć. Na koniec przedmuchać mocno kompresorem.
Jak coś zostanie to pójdzie w dolot.
Ja się bałem, że coś źle pójdzie i zostawiłem w ciepłym miejscu żeby samo ściekło. Ideału nie ma ale nie bałem się zakładać.
Poza tym, jak idzie ci olej w dolot, to i tak po parunastu km będzie w nim tak samo, więc szkoda roboty.

Ja też pomyślałem tak, że przy małej ilości oleju w dolocie (jak u mnie) to silnik sam to sobie przedmuchuje.

Witam
Ostatnio postanowilem wyczyscic dolot w alfie .Wymontowalem intercooler + rury.
Intercooler wymyty ,przeplykany benzyna ekstrakcyja i pozostawiony do wyschniecia.Zlozylem wszystko w calosc i tu pojawil sie problem dodajac gazu slysze dzwiek podobny do zacierajacego sie lożyska narastajacy po wcisnieciu gazu...Czyzbym cos zepsuł :/ a moze konczy sie turbina :/

Wysłane z mojego HUAWEI P8

Źle założona/niedokręcona opaska - daje podobny dźwięk przy spierdzielaniu powietrza w atmosferę

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Sprawdzilem wszystkie weże ,zmienilem opaski zaciskowe na solidniejsze.Niestety odkryłem olej w przewodach dolotowych jak i w samym intercoolerze .Dzwiek ,ktorego miałem nadzieje sie pozbyc (ew. nieszczelnosc) wystepuje nadal... Wydaje mi sie,ze turbo sie konczy :(

Sprawdzilem wszystkie weże ,zmienilem opaski zaciskowe na solidniejsze.Niestety odkryłem olej w przewodach dolotowych jak i w samym intercoolerze .Dzwiek ,ktorego miałem nadzieje sie pozbyc (ew. nieszczelnosc) wystepuje nadal... Wydaje mi sie,ze turbo sie konczy :(

Zapomniałbym dodac olej jest rowniez w przeplywomierzu oraz cos cieknie z filtra powietrza :(

Jak masz olej na przepływce to najprawdopodobniej turbo rzyga olejem

Czyli regeneracja turbo...Jakie to są koszty?

Amortyzatory
Powrót