• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czyszczenie/demontaż lampy alfa 159

Chyba widać różnice na drugim zdjęciu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Z moich to już chrom odpadał jak je wyjąłem :>. Ale ja zainwestowałem od razu w bixenonowe soczewki, nawet taniej wyszły niż regeneracja (zapłaciłem jakieś 230zł z wysyłką za parę)

A co to za soczewki? Oryginalne to są właśnie bi-xenony.
U mnie soczewki po czyszczeniu wyglądają idealnie.

A co to za soczewki? Oryginalne to są właśnie bi-xenony.
U mnie soczewki po czyszczeniu wyglądają idealnie.

odruchowo pomyślałem, że to regenerowane halogeny, mea culpa :>. Soczewki od AL, zmiana z H7

Panowie, krótka piłka. Jadą już do mnie regenerowane odbłyśniki. W weekend zabieram się za podmianę. Podpowiedzcie proszę w jakie nity się zaopatrzyć, żeby połączyć nowe odbłyśniki z soczewką.

Ja używałem 4,8 mm - szukaj jak najkrótszych.

Jestem po akcji wymiany odbłyśników i czyszczeniu soczewek oraz kloszy w ksenonach.
Porównanie starego odbłyśnika i nowo napylonego:

564.jpg

Porównanie przed i po - ta sama ekspozycja, mniej więcej to samo miejsc auta i aparatu.

565.jpg

Masz niebieskie podświetlenie wyświetlacza?? :confused:

Ja wyciągnąłem całą soczewkę z odbłyśnikiem i zawiozłem ją do Katowic - na następny dzień dostałem zrobione (wiadomo na podmianę) - podobno z jakiegoś jeszcze auta pasują do 159. Cena ~ 100/szt.

Wczoraj sukcesem zakończyłem operacje wymiany odbłyśników oraz czyszczenia lamp. Teraz jazda po zmroku to zupełnie inna rzeczywistość. Dla zobrazowania stanu moich lamp przed zabiegiem niech posłuży zdjęcie bardziej "dojechanego" odbłyśnika.
Przy okazji zaczynam myśleć nad przedłużeniem żywotności nowo założonych. Macie jakieś pomysły? Co lepsze światła dzienne, czy jakiś patent na nowe źródło światła w miejscu tradycyjnej żarówki np. led?

wypalona.jpg

Wczoraj sukcesem zakończyłem operacje wymiany odbłyśników oraz czyszczenia lamp. Teraz jazda po zmroku to zupełnie inna rzeczywistość. Dla zobrazowania stanu moich lamp przed zabiegiem niech posłuży zdjęcie bardziej "dojechanego" odbłyśnika.
Przy okazji zaczynam myśleć nad przedłużeniem żywotności nowo założonych. Macie jakieś pomysły? Co lepsze światła dzienne, czy jakiś patent na nowe źródło światła w miejscu tradycyjnej żarówki np. led?

Pokaż załącznik 232616

Ja wczoraj założyłem LED'y i na razie będę testował ich żywotność bo reszta parametrów jest bdb. One mają to do siebie, że nie grzeją tak odbłyśnika, jak halogen lub ksenon. Jest o tym osobny temat na forum. Jak znajdę czas to będzie fotorelacja z tego.

A to miałeś zwykłe H7 zamontowane ??? Bo raczej po stanie tego odbłyśnika wygląda mi to na jakieś inne źródło typu 100% + lub HID xenon gdzie palniki wypalają wszystko .
W moich oryginalnych xenonach po 10 latach nie mam tak zniszczonego odbłyśnika

Ja wczoraj założyłem LED'y i na razie będę testował ich żywotność bo reszta parametrów jest bdb. One mają to do siebie, że nie grzeją tak odbłyśnika, jak halogen lub ksenon. Jest o tym osobny temat na forum. Jak znajdę czas to będzie fotorelacja z tego.

Z niecierpliwością czekam na Twoją relację.

A to miałeś zwykłe H7 zamontowane ??? Bo raczej po stanie tego odbłyśnika wygląda mi to na jakieś inne źródło typu 100% + lub HID xenon gdzie palniki wypalają wszystko .
W moich oryginalnych xenonach po 10 latach nie mam tak zniszczonego odbłyśnika

Nie wiem co w tej belli jeździło wcześniej, bo mam ją od lipca, także jej przeszłość jest nie jest mi aż tak szczegółowo znana. Jak zabrałem się za regenerację to w lampach siedziały standardowe żarówki h7 chyba Nawry.

jestem po czyszczeniu lamp oraz odbłyśników (odbłyśnik tylko czyściłem nie był jeszcze bardzo wypalony, poprzedni właściciel widać coś już robił, ponieważ odbłyśniki były montowane na śruby a nie tak jak piszecie na nity stąd taki mój wniosek) i... powiem szczerze nie jestem jeszcze zadowolony z jakości świateł...
i teraz pytanie czy wymiana żarówek zrobi dużą różnice? czy w ogóle jest jeszcze sens wymieniać żarówki(może te co mam spełniają swoją funkcje i skupić się na czymś innym)? kiedy zdecydować się na zmianę żarówek w xenonach? jakie żarówki polecacie? jaką barwę światła, ilość K (mam na myśli wygodną i bezpieczną jazdę, "wygląd" świateł jest nie jest dla mnie priorytetem)?
może dla niektórych pytania będą trywilne, lecz jest to moje pierwsze autko z xenonami i chciałbym się doradzić kogoś kto ma z tym do czynienia :)

na koniec dodam, że światła mam prawidłowo ustawione :) po demontażu, czyszczeniu lamp byłem u diagnosty w celu upewnienia się, że wszystko prawidłowo świeci :)

Jeśli żarniki są stare to jak najbardziej warto je wymienić. W jakim stanie są klosze? Może przydałoby się je wyczyścić również od środka, spolerować z zewnątrz.

Odbłyśnika nie wolno myć ręcznie bo się ściera warstwa metaliczna. Co znaczy wg Ciebie dobry stan?
Masz tu foto co odnawiałem i porównaj:
74.jpg

Nie muszę pisać co przed a co po.
Wydymione samsungiem.

Jeśli żarniki są stare to jak najbardziej warto je wymienić. W jakim stanie są klosze? Może przydałoby się je wyczyścić również od środka, spolerować z zewnątrz.

Nie wiem mówiąc szczerze jak stare mogą być te żarniki. Autko mam niepełny rok... nie wiadomo kiedy wymieniał poprzedni właściciel. Może jest opcja sprawdzenia daty produkcji po numerze seryjnym czy coś w (sumie teraz o tym tak pomyślałem :) )? Z tego co pamiętam aktualnie mam Philipsy dokładnego modelu nie znam... Klosze z zewnątrz były "jedynie" glinkowane. W środku klosze wyczyściłem według rad, które wyczytałem w tym temacie.

Odbłyśnika nie wolno myć ręcznie bo się ściera warstwa metaliczna. Co znaczy wg Ciebie dobry stan?

Odbłyśnik jedynie delikatnie przetarłem ściereczką do okularów bez żadnej chemii (w sumie też według rad, które wyczytałem w tym temacie). Stan moich odbłyśników był taki jak na pierwszym zdjęciu, jedynym minusem były delikatne przepalenia w górnej części. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że wyczyszczenie nie da takiego efektu jak renowacja tego elementu ale mówiąc szczerze spodziewałem się czegoś więcej stad pytanie odnośnie palników, tym bardziej, że noce robią się coraz dłuższe.

Amortyzatory
Powrót