Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
A co to za soczewki? Oryginalne to są właśnie bi-xenony.
U mnie soczewki po czyszczeniu wyglądają idealnie.
Ja używałem 4,8 mm - szukaj jak najkrótszych.
Jestem po akcji wymiany odbłyśników i czyszczeniu soczewek oraz kloszy w ksenonach.
Porównanie starego odbłyśnika i nowo napylonego:
![]()
Porównanie przed i po - ta sama ekspozycja, mniej więcej to samo miejsc auta i aparatu.
![]()
Masz niebieskie podświetlenie wyświetlacza??![]()

Wczoraj sukcesem zakończyłem operacje wymiany odbłyśników oraz czyszczenia lamp. Teraz jazda po zmroku to zupełnie inna rzeczywistość. Dla zobrazowania stanu moich lamp przed zabiegiem niech posłuży zdjęcie bardziej "dojechanego" odbłyśnika.
Przy okazji zaczynam myśleć nad przedłużeniem żywotności nowo założonych. Macie jakieś pomysły? Co lepsze światła dzienne, czy jakiś patent na nowe źródło światła w miejscu tradycyjnej żarówki np. led?
Pokaż załącznik 232616
Ja wczoraj założyłem LED'y i na razie będę testował ich żywotność bo reszta parametrów jest bdb. One mają to do siebie, że nie grzeją tak odbłyśnika, jak halogen lub ksenon. Jest o tym osobny temat na forum. Jak znajdę czas to będzie fotorelacja z tego.
A to miałeś zwykłe H7 zamontowane ??? Bo raczej po stanie tego odbłyśnika wygląda mi to na jakieś inne źródło typu 100% + lub HID xenon gdzie palniki wypalają wszystko .
W moich oryginalnych xenonach po 10 latach nie mam tak zniszczonego odbłyśnika
Jeśli żarniki są stare to jak najbardziej warto je wymienić. W jakim stanie są klosze? Może przydałoby się je wyczyścić również od środka, spolerować z zewnątrz.
Odbłyśnika nie wolno myć ręcznie bo się ściera warstwa metaliczna. Co znaczy wg Ciebie dobry stan?