Czyszczenie czujnika ABS

maniek7712

Użytkownik
Auto
alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest
Dzisiaj byłem na kompie i wyszedł mi uszkodzony czujnik ABS prawy przód, oczywiście brak ABSu. Wcześniej miałem takie objawy że po odpaleniu auta, przy
pierwszym delikatnym hamowaniu na suchej, dobrej nawierzchni ABS się włączał, pedał hamulca skakał, co oczywiście wydłużało drogę hamowania, później ABSu brak. Teraz już cały czas nie mam ABSu. Może wystarczy tylko wyczyścić czujnik? Czym go można czyścić? Czytałem że jest tam jakaś zębatka która również może być zabrudzona i warto ją wyczyścić. Gdzie ona się znajduje i jak się do niej dobrać? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

wyjmij czujnik na pewno będzie kupę syfu na nim wyczyść ,a na tym kole co z czytuje to musisz zdjąć tarcze tez będzie tak syfu ja wyczyściłem i jest spoko

Mam prosbe czy ktos posiada moze jakies zdjecia i moglby napisac wiecej jak sprawdzic/wyczyscic czujnik ABS przedniego kola? Czy jestem w stanie to zrobic to w domowych warunkach bez kanału?

Mam prosbe czy ktos posiada moze jakies zdjecia i moglby napisac wiecej jak sprawdzic/wyczyscic czujnik ABS przedniego kola? Czy jestem w stanie to zrobic to w domowych warunkach bez kanału?
Kanał zbyteczny.Wystarczy zdjąć koło,odkręcić zacisk,wyjąć klocki,odkręcić jarzmo zacisku i zdjąć tarcz hamulcową.Odkręcić śrubkę i wyjąć czujnik(dobrze spryskać jakimś środkiem ułatwiającym odkręcenie).Zębatki tam nie ma,jest bieżnia magnetyczna.Szczerze wątpię by to coś pomogło,ale spróbować możesz.Raczej stawiał bym na walnięty czujnik,a jeszcze bardziej na uszkodzony przewód czujnika.

Miłosz w zupełności powinien wystarczyć podnośnik i zdjęcie koła. Ułatwisz sobie pracę ściągając również tarczę hamulcową, bywa często że czujnik nie chce wyjść więc trzeba go zapuścić jakimś odrdzewiaczem i chwilę poczekać. Odkręcasz śrubkę kluczem 10 i delikatnie obracając czujnik podważasz go płaskim śrubokrętem tak aby go wysunąć. Powinien wyjść jak nie to pęknie.

Mam podobna sytuacje z czujnikem z tylnego koła,swieci kontrolka i abs nie dziala
Kabel był ciety,poprawialem raz i zgaslo ale jest znow i juz mam czujnik tylko brak czasu zeby sie za to zabrac
Kabel przechodzi pod kanapa?zlaczka sie tam miesci czy gdzies pod wykladzina bagaznika?

Wiec zabralem sie za zdjecie kola i na 1 rzut oka widac 2 kabelki i teraz moje pytanie:
który z nich moze powodowac problemy z abs? Ten po lewej stronie jest urwany, jest tam tez wtyczka i biegnie do klocka hamulcowego, natomiast ten po prawej jest na pewno sztukowany, gdyz widac tasme klejaca. Zalaczam zdjecie, bede wdzieczny za kazda sugestie, na razie planuje oba kabelki odrestaurowac i chyba tyle, gdyz pogoda nie jest sprzyjajaca...

Załączniki

• hamulec lewy przod.jpg
    hamulec lewy przod.jpg
    84 KB · Wyświetleń: 27,813
Wiec zabralem sie za zdjecie kola i na 1 rzut oka widac 2 kabelki i teraz moje pytanie:
który z nich moze powodowac problemy z abs? Ten po lewej stronie jest urwany, jest tam tez wtyczka i biegnie do klocka hamulcowego, natomiast ten po prawej jest na pewno sztukowany, gdyz widac tasme klejaca. Zalaczam zdjecie, bede wdzieczny za kazda sugestie, na razie planuje oba kabelki odrestaurowac i chyba tyle, gdyz pogoda nie jest sprzyjajaca...

za problemy z ABS to na pewno kabelek z prawej bo on idzie do czujnika od ABS, ten drugi to jest od zużycia klocków u mnie też jest urwany i nic się nie dzieje złego.

Ten po lewej to od kontrolki zużycia klocków.Ten po prawej to ABS.Jeśli był już łączony jak piszesz to raczej przyczyna tkwi tam właśnie.Łączenie rozwiń z taśmy i rozetnij izolację na przewodzie,często trzeba wyciąć spory kawałek bo sól zeżarła żyły przewodu.Łączenie lutujemy i zakładamy koszulki termokurczliwe.

Panowie wszystko sie zgadza, naprawilem polaczenia, kontrolka ABS od razu zgasla, dzieki za pomoc i pozdrawiam.

panowie czy można obciąć przy kole uszkodzony czujnik i nadstawić nowy ?????

Amortyzatory
Powrót