• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Czy wymieniać przepływomierz?

octavianus

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145 1.4 16v T.Spark
Witam!
Ostatnio męczy mnie problem z moją alfą, raz się pojawia a raz nie. Dokładniej chodzi o spadek mocy przy dodawaniu gazu, pojawia się to w granicach 2500-2800 obrotów silnika i 3900-4100. Nie raz nie da się go wkręcić powyżej 4000 ale to zdarza się rzadziej. Czytałem różne tematy i zastanawia mnie czy przepływka jest już do wymiany, co mogę jeszcze zrobić aby uratować przepływomierz(czyszczenie?)? Proszę o pomoc bo jestem kompletnie zielony w tym temacie. Zajmuję się komputerami a nie samochodami xd

A jak wymiana to na Bosch czy Magneti Marelli? Czy ktoś z was testował przepływomierze MM? jakieś opinie?

Witam ponownie, dzisiaj odpiąłem przepływomierz i wykonałem jazdę testową. Nie wiedziałem że te auto tak zapier***** xd po odpięciu dobrze się zbiera nie dławi się chodzi tak jak powinno, zapala się tylko marchewa ale z tego co wiem to normalne. Zapalała się również jak jeździłem normalnie z podpiętym przepływomierzem np przy zjeżdżaniu z górki na biegu kiedy nie dodawałem gazu tylko jechałem samym biegiem. Myślę że to przez to że była źle dobrana mieszanka paliwo-powietrze. Ponawiam w takim razie pytanie o to czy ktoś użytkował kiedyś przepływomierz MM? Pytam żeby wiedzieć czy warto taki kupić.

MM, to też dobra firma wygoogluj sobie ja stawiam, że będzie ok - sam bym kupił MM jakbym miał :)

Witam ponownie, dzisiaj odpiąłem przepływomierz i wykonałem jazdę testową. Nie wiedziałem że te auto tak zapier***** xd po odpięciu dobrze się zbiera nie dławi się chodzi tak jak powinno, zapala się tylko marchewa ale z tego co wiem to normalne. Zapalała się również jak jeździłem normalnie z podpiętym przepływomierzem np przy zjeżdżaniu z górki na biegu kiedy nie dodawałem gazu tylko jechałem samym biegiem. Myślę że to przez to że była źle dobrana mieszanka paliwo-powietrze. Ponawiam w takim razie pytanie o to czy ktoś użytkował kiedyś przepływomierz MM? Pytam żeby wiedzieć czy warto taki kupić.
napisz jeszcze jaki rok auta bo w 1,4 T.S siedziały cztero i pięciopinowe przepływki

Z MM masz 50/50 że będzie dobry :P Generalnie w temacie przepływek to najlepiej kupić Boscha i mieć z głowy. No chyba, że masz TSa CF1 przed 1998 - cena przeływki do 1.4 jest - lekko mówiąc - przesadzona. Do 1.4 po 1998 dało się kupić sam wkład Bosch z Corsy B z tego co pamiętam i kosztował 1/3 całej przepływki - tylko trzeba szukać po numerach wkładów.
W tym przypadku czyszczenie przeływki nie na wiele się już pewnie zda, ale jak zajmujesz się kompami i masz pod ręką jakiś zmywacz do elektroniki, np. izopropanol - nie zaszkodzi.
Po dłuższej jeździe z zabitą przepływką - licz się z faktem, że możesz mieć jeszcze uszkodzoną sondę lambda i / lub katalizator.

Dzięki za informacje, samego wkładu nie brałem pod uwagę. Rok auta to 99 przepływka chyba na 5 pinów

Amortyzatory
Powrót