czy wejdzie 9 cali do alfy 146?

michas

Nowy
Auto
mialem w p.d. i posprzedawalem:D
witam

planuje nabyc cos do mojej alfy 146 problem jest taki ze nie mam pojecia jak to zlapac rozstaw srub juz przemyslalem 4*100 i oczywiscie subeczki plywajace poniewaz ciezko o cos 4*98. teraz problem nastepny jaka maks szerokosc felgi mozna wsadzic do takiej alfy? jakie powinno byc ET aby felgi nie wystawaly?

nie upieram sie na te 9 cali bardziej prosze o rade jak macie wy w swoich maszyneriach co obciera a co jest w sam raz.

kolejna sprawa ile wynosi otwor centrujacy?

mialem w planach kupic te keskiny
http://moto.allegro.pl/item139136387_16vw_opel_honda_4x100_z_oponami_keskin_kt.html
ale zanim zapytalem czy podejda juz byly sprzedane:)

pozdrawiam

z przodu może i wejdą, ale z tyłu wątpię (będziesz musiał robic jakieś głupie poszerzenia)

po jakiego czorta Ci takie szerokie felgi ?

Ja miałem w Alfie opony 195/50r15 na feldze o szerokości 7cali i to już wyglądało masywnie. W obecnym aucie mam opony 205/45r16 na feldze o szerokości 7.5cala i szerszych napewno bym nie założył, głownie z tego względu że auto strasznie tańczy na koleinach.

Moim zdaniem ideał do 145/146 to własnie rozmiar 16cali z felgą o maksymlanej szerokości 7.5cala na to opony 205 i już będzie ładnie wyglądało. Za szerokich opon też nie ma co zakładac bo tylko niepotrzebnie zwiększamy opory toczenia.

dziwne mi sie wydawalo ,ze jest duzy wybor felg z roztawem fiatowskim

No wybór jest znikomy przynajmniej do 155 tzn na 4 otwory. Probowała w swoim rejonie Świetokrzyskie i kiepsko mi szlo mają owsze ale 5 otworów lub 14. A mi potrzebne byly 15.

na przod i walcach 9 cali zapomnij, chyba ze chce ci si ebawic w poszerzanie nadkoli.. na przod max 7,5 cala.. na tył 9 cali wejdzie ale jesli masz sprotowe sprezyny to bedziesz musial wzmcocnic odbojniki co by wczesniej odbijały wahacz i nie bylo styku opona - nadkole... przy 7,5 zalezy od ET czy bedziesz musial takie przerobki robic...
oczywiscie zakladam ze do 9 calowych laczkach obnizysz zawieszenie co by wszystko jakos wygladalo..
o komforcie zapomnij bo takie cos nie istenieje przy aucie co mialo seryjnie 14tki ;)

ok to 9 wybijam sobie z glowy:)

teraz dalej:
1.ile powinien wynosic otwor centrujacy w feldze? zdaje sie ze 58 mm z tego co wyszukalem ale glowy nie dam:)
2. czy wejda 17 calowe felgi?
3. jakie powinno byc ET przy 16/7.5?

to juz ostatnie pytania prosze sie nie denerwowac :D

michas napisał:
ok to 9 wybijam sobie z glowy:)

teraz dalej:
1.ile powinien wynosic otwor centrujacy w feldze? zdaje sie ze 58 mm z tego co wyszukalem ale glowy nie dam:)
2. czy wejda 17 calowe felgi?
3. jakie powinno byc ET przy 16/7.5?

to juz ostatnie pytania prosze sie nie denerwowac :D
1 .
480064.jpg
jak widać 59 mm
2. Tego nie weim ale jak na silnik 1.4 to za duże może pomyśl o 15 ?
3. Nie wiem

jak Ci sie widzi jazda na 205/40 R 17? obrusza Ci sie wszystkie plomby :mrgreen: ,16 to juz bardzo duzo, 195/45 siada ladnie bedziesz potrzebowal opon z Rim Protectorem, tylko na 7,5 szerokiej feldze nie wszedzie Ci to zaloza, najrozsadniejsze co mozna zalozyc do tego auta to felga 15 i opona 195/50 R15, jak kupisz dobra felge to przynajmniej jej latwo nie pogniesz i opony starcza Ci na dluzej niz te do 16 i 17.

mam :D

foty dodam na dniach jak na moje oko wyglada rewelacyjnie

pozdrawiam 8)

Na polskie warunki 17 to mordenga, dla Ciebie i samochodu. Na polskie warunki to max 15.

mnie tam jakos szprychy do alfy sie nie widzą, ale fele fajne bo to oryginały abartha i kiedys takich szukałem do tempry :twisted:

pozniej znalzalem cos takiego ale jeden sezon przejechalem i powiedzialem nigdy wiecej :mrgreen: (tez 215/40/16)

michas...fajne ranty. Podobają mi się takie fele. Jednak ja do swojej wole załadować oryginalne "tarcze telefoniczne"

Alfista...może to dziwne, ale przed Alfą też miałem Tempre 8) . Ale nie kombinowałem i zarzuciłem tylko Golfikowskie 15-stki BBS

Ostatnio kumpel mnie poprosil o przymierzenie 16/9 Borbet A na tyl miodzio weszly oponka 205/50/16 min wystawal rancik ET 15... przod odpadl koszmar wygladala...

Co do 17 ja dawalem rade po naszych polskich drogach, oczywiscie kazda koleina byla moja i trzeba bylo sie przyzwyczaic jak samochod sam wybieral pas na ktorym chce jechac.

Obecnie planuje zalozyc w/w Borbety do Alfy 155, tyle ze szukam na przod szer 7.5 cala, poniewaz 9 nie wchodzi a dorabianie nadkoli lub poszerzanie blotnikow nie widzi mi sie w tak pieknym aucie...

Nie uznaje pol-srodkow...

ehh zdjecia jakos nie ukazuja tego ale wyglada moim skromnym zdaniem rewelacyjnie

nie sa czarne sa ciut ciemniejsze niz kolor auta jakos tak to wszystko dziwnie wyszlo

no to moze jeszcze jakas fotka jesli obowiazuje jakis limit jesli chodzi o wklejanie fotek prosze mnie wtajemniczyc nie chce serwera zapychac :wink:

najpierw to ją ladnie wypucuj, opony na błysk i wtedy fote zapodaj bo tak to trudno ocenic ale moim zdaniem nadal ten wzor do alfy nie pasi :mrgreen:

witam ja tez sie zastanawiam nad kupnem felg (nie chcialem zakładać kolejnego tematu) i dostałem taka propozycje: felgi jak na zdjeciu a opony 205/50/15 ale niestety nie iwem ile cali... czy takie cos nie bedzie obcierało mi o nadkola??nie wie ktoś moze?

zdjęcie

szerokosc bedzie 7 cali ale wszystko zalezy od Et felgi

ja mam te moje 7,5 cala Et 38 i jest na rowno z nadkolami tylko ze opony 205 50 to takie troche balony

ile masz zaplacic za te felgi? z oponami czy bez?

Amortyzatory
Powrót