Żuczek
Nowy
Ale Stelvio nie ma sensu, bo za duże silniki i za duża emisja![]()
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Dobrze piszesz, lepiej już kupić Tonale PHEV.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ale Stelvio nie ma sensu, bo za duże silniki i za duża emisja![]()
Równie dobrze można to samo napisać o Mito i Giulietcie, nawet o 159 bo silniki benzynowe z GM. Nie ma co dramatyzować, wersja PHEV 280 KM zasuwa już jak należy.
Tak, tak, oczywiścieDobrze piszesz, lepiej już kupić Tonale PHEV.
4. No i fajnie, ale to PHEV. Dla mnie bateryjka byłaby bezużyteczna, bo nie mam jak ładować. Można wspomaganie prądem usprawiedliwiać w jakiejś topowej wersji samochodu, który ma 700 KM ze spalinówki i kosztuje tyle, że wiadomo, że właściciel ma willę z ładowarką, jakiej tylko zapragnie. W segmencie C to trochę kpina.
Tak, tak, oczywiście![]()
Lepszy crossover jakim jest Tonale, który przy tej samej mocy przyspiesza gorzej od większego Stelvio.
W dodatku crossover z nadwagą![]()
Podajesz nieistotne różnice w parametrach przy tej klasie wozu. Tonale w mieście będzie dużo przyjemniejsze w jeździe niż Stelvio a to chyba najważniejsze, o kosztach użytkowania nie wspominając.
Po prostu Tonale to Alfa na miarę naszych czasów.
„To jest Alfa na miarę naszych możliwości. My tą Alfą otwieramy oczy niedowiarkom! Mówimy: to jest nasza Alfa, przez nas zrobiona i to nie jest nasze ostatnie słowo!”
Nieistotne dla kogo? Dla Ciebie?
Nie jest istotnym to, że mniejszy samochód jest wolniejszy i cięższy? To co jest istotne, poza kosztami? Emisja?
I na jakiej podstawie stwierdzasz, że Tonale będzie dużo przyjemniejsze? Testów w necie czy już jechałeś chociaż jednym z tych modeli?![]()
Bo tonale nas całkowicie zawiodlo.Emisja jest istotna ale koszty użytkowania równie ważne. Oczywiście jak ktoś potrzebuje jak największego samochodu to Stelvio ma przewagę, pod warunkiem że nie będzie woził powietrza.
Zawsze napęd elektryczny jest przyjemniejszy w jeździe miejskiej, to przecież oczywiste. A w Tonale silnik elektryczny pracuje niezależnie od skrzyni, także jeździ się podobnie jak w elektryku.
- - - Updated - - -
Napisz może dlaczego przeszedłeś na "ciemną stronę mocy" i kupiłeś Cuprę zamiast Tonale? Oczywiście jeśli to nie tajemnica.
Zawsze napęd elektryczny jest przyjemniejszy w jeździe miejskiej, to przecież oczywiste. A w Tonale silnik elektryczny pracuje niezależnie od skrzyni, także jeździ się podobnie jak w elektryku.
Kupiłeś i jeszcze musisz się tłumaczyć jakiemuś randomowi, co uważa się za eksperta na podstawie youtubowych recenzji. Jeszcze wygłoś samokrytykę.Bo tonale nas całkowicie zawiodlo.
Miało wyglądać inaczej / lepiej ,ładniej i nie jak peugeot/
Cena zdecydowanie jest za wysoka
I ch..e finansowanie.
Ps.Przypominam ,że to auto ślubnej
Tylko ,w którym temacie umieścić ,,samokrytykę,,[emoji16]Kupiłeś i jeszcze musisz się tłumaczyć jakiemuś randomowi, co uważa się za eksperta na podstawie youtubowych recenzji. Jeszcze wygłoś samokrytykę.![]()
Napęd elektryczny owszem, hybryda już niekoniecznie.
A czy Tonale PHEV jeździ się podobnie jak w elektryku?
Po pierwsze to Tonale PHEV ma dwa silniki elektryczne - jeden na osi, drugi przy skrzyni biegów właśnie. Także o jakiej pracy niezależnej od skrzyni piszesz?
Patrzmy na parametry - 14s do setki w trybie czysto elektrycznym. Także w którym momencie się jeździ podobnie jak w elektryku?
I jak już padło w innym temacie - przy tej mocy elektrycznego silnika musisz dość ostrożnie operować gazem, żeby się spalinowy nie włączał.Jak pisałem w mieście , czyli do 50-70 km/h. Podczas pracy w trybie elektrycznym skrzynia nie zmienia przełożeń.
Kupiłeś i jeszcze musisz się tłumaczyć jakiemuś randomowi, co uważa się za eksperta na podstawie youtubowych recenzji.![]()
I jak już padło w innym temacie - przy tej mocy elektrycznego silnika musisz dość ostrożnie operować gazem, żeby się spalinowy nie włączał.
Biorąc pod uwagę ruch w dużym mieście jak Warszawa, to albo nie pojeździsz dynamicznie i sprawnie na samym elektryku, albo się trzymasz prawego pasa.
Może to zabrzmi nieskromnie, ale w porównaniu do ciebie jestem hiper-turbo-ekspertem. Po prostu pół roku temu miałem przyjemność pomacać większość aut w budżecie 150-250tys. I znaczą częścią się przejechać. Twoja wiedza ogranicza się do youtubowych filmików. Czy coś się międzyczasie zmieniło?Lepiej zastanów się co piszesz, nawet 2 lat nie jesteś na naszym forum, teraz nawet nie masz Alfy a strugasz z siebie specjalistę w porównaniu Formentor-Tonale, bo raz się przejechałeś tym drugim. Na temat Formentora Twoja wiedza jest na pewno szeroka skoro taki samochód użytkujesz, tyle że na naszym forum mało przydatna.
Silnik lubi to. Bardzo. Swojej Alfie daj na zimnym. Nie żałuj sobie.Zresztą jak ostro depniesz to spalinówka na chwilę się odpali i po manewrze zgaśnie, nie spali specjalnie dużo.
Większość tych, co zdecydują się na auto za ćwierć bańki będzie miało gdzie go doładować...
Na grupie FB Cupry notorycznie podśmiechujki z postów o spalaniu mieszające się z oburzeniem - jak to cupra mogła wypuścić auta mające mniej niż 200KM. a 1,5litra 150KM to w ogóle profanacja.Co do reszty dyskusji - jestem ciekawy, czy na forum BMW toczy się dyskusja, jak można oszczędnie jeździć X1 xD. Albo, zważywszy na brak normalnego kompakta w ofercie Alfy, zwykłą serią 1 .
Może to zabrzmi nieskromnie, ale w porównaniu do ciebie jestem hiper-turbo-ekspertem. Po prostu pół roku temu miałem przyjemność pomacać większość aut w budżecie 150-250tys. I znaczą częścią się przejechać. Twoja wiedza ogranicza się do youtubowych filmików. Czy coś się międzyczasie zmieniło?
Silnik lubi to. Bardzo. Swojej Alfie daj na zimnym. Nie żałuj sobie.
Czy wiedza z mediów jest jakąś wiedzą tajemną dostępną tylko dla Żuczka? Ty masz wiedzę z mediów, ja wiedzę z mediów + jazdy testowe.Mylisz się, masz jedyne mgliste pojęcie o różnicy osiągów miedzy bazowym Tonale a najwyższą nielimitowaną wersją silnikową Cupry. Nic więcej na mieście nie mogłeś wyłapać. Ja wiem więcej o Tonale czytając większość testów w prasie motoryzacyjnej, niż Ty po takiej "jedzie testowej".
Inżynierowie martwią się, żeby do końca gwarancji wytrzymało. Dalej martwi się właściciel. W Cuprze masz temperaturę wody, oleju i oleju w DSG. żeby mu dac na zimnym tak jak hybryda dostaje, musiałbym go butować od samego startu. Tymczasem już po ok. 1,5km olej ma ok. 50-60stopni. W PHEV zimą omsknie się noga na gazie i silnik będzie musiał od zera albo nawet od temperatury ujemnej pracować pod dużym obciążeniem. Dlatego dla mnie PHEV, w którym nie można wymusić tylko trybu EV lub ICE nie istnieje jako auto warte rozważenia. Czy Tonale tak umie - nie wiem - łysy z caroserii właśnie na nieprzewidywalne włączanie się spalinówki bardzo narzekał, ale też widać było, że on jest uprzedzony do Tonale.A widzisz, inżynierowie tego się nie boją. Jesteś pewien, że użytkownicy Cupry patrzą na temperaturę przed depnięciem? Coś czuję, że większość ma to w d.... a byle TSI musi to wytrzymać.